İnci kefalinin (Van Balığı) muhteşem göçü büyülüyor

Van Gölü Havzası’nda yaşayan inci kefallerinin, büyük sürüler halinde akarsulara göç yolculuğu devam ediyor. Önüne çıkan engelleri uçarak geçen inci kefallerinin muhteşem göçü görenleri büyülüyor.

İnci kefalinin (Van Balığı) muhteşem göçü büyülüyor
VAN
Yayınlama: 05.06.2024
A+
A-

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefallerinin yolculuğuna, yöre sakinlerinin yanı sıra yerli ve yabancı binlerce turist tanıklık ediyor.

“Balığı avlamak yalnızca onlara serbest”

Göçünün en yoğun yaşandığı Erciş Balık Bendi alanında suyun tersine doğru yüzen balıklar martıların hedefi oluyor. Neslini devam ettirmek için tatlı sulara göç eden inci kefali balığını 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında avlamak yasak ancak martılar yasak dışında kalıyor.

Neslinin korumak için Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak, 12 ayrı noktadan göle dökülen akarsulara yumurtalarını bırakmak için yaklaşık bir buçuk ay önce başlattığı göçe tanık olmak isteyenler Van’a akın ediyor.

“Van Gölü’ne dökülen akarsularda yeterli miktarda olması hayati bir öneme sahip”

Yağış rekorlarının kırıldığı Van’da akarsu debilerinin son yıllara nazaran yükseldiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “İnci kefali Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayan endemik bir balık türü. Yaşamını her ne kadar Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında sürdürse de üreme dönemi olan Nisan ve Temmuz ayları arasında üremek için Van Gölü’ne dökülen tatlı sulara göç gerçekleştiriyor. Bu sebepten dolayı yaz aylarında Van Gölü’ne dökülen akarsularda yeterli miktarda olması hayati bir öneme sahip. 2020 yılından 2023 yılına kadar geldiğimizi süreç içerisinde maalesef akarsuların debileri çok çok düşüktü. Çünkü kışın yağan kar yağışı ve ilkbaharda düşen yağmur yağışları mevsim normallerinin altında gerçekleşti. Durum böyle olunca inci kefali akarsularda üremek için yeteri miktarda su bulamadı. Fakat bu sene şanslıyız akarsuların debileri hiç olmadığı kadar yüksek. Bu çok sevindirici ve mutlu edici bir durum. Bu sene akarsulara gittiğiniz zaman inci kefallerinin coşkuyla, heyecanla geçen yıllarda hiç olmadığı kadar akarsulara giriş yaptığını görüyoruz.” dedi.

Erciş Balık Bendi’nin yanı sıra kent merkezinden geçen derelerde de inci kefallerini görmek mümkün.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.