Hipersonik füze nedir? Hipersonik ne demek? Hipersonik füze menzili…

Rus stratejik silahından biri olan Hipersonik füze Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasının ardından gündem oldu. Peki Hipersonik füze nedir? İşte, merak edenler için Hipersonik füzeye ilişkin tüm bilgiler…

Hipersonik füze nedir? Hipersonik ne demek? Hipersonik füze menzili…
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’yi hedef alarak gözdağı verdiği hipersonik füze (Avangard) ülke gündemine oturdu. Bunun üzerine hipersonik füze ile ilgili detaylar oldukça merak edildi.

Uçak gemilerini İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’de konuşlandıran ABD’yi hedef alan Putin, yenilmez olarak tanımladığı hipersonik füzelerinin olduğuna işaret etti ve “Bu bir tehdit değil, sadece bir hatırlatma. Karadeniz üzerinde kalıcı devriyeye başlayacak uçaklarımız Kinzhal sistemiyle donatılmış durumda” dedi. 

Hipersonik füze nedir? Hipersonik ne demek? Hipersonik füze menzili...

HİPERSONİK FÜZE NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 

2018’de yapılan Rus füzesi Avangard, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından ‘göktaşı’ ve ‘Ateş topu’na benzetildi. Aktarılan bilgilere göre bu füze, bir hedefe giderken keskin manevralar yapabiliyor, herhangi bir hava savunması sistemi bu füzenin karşısında savunmasız kalabiliyor.

Hipersonik füze, yaklaşık 100 km’lik yörünge altı zirvesine yükseltildikten sonra, başlık roketinden ayrılıp atmosfer vasıtası ile hedefine doğru ilerliyor. Rus yetkililer ise silahın ses hızının 27 katı hızda uçabiliyor ve müdahale edilmesi imansız bir hale dönüşüyor. 

Putin’in yenilmez olarak tanımladığı hipersonik füze (avangard) Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Füze Savunma Projesi raporunda yer alan verilere göre 2.000 kg ağırlığında ve  6.000 km’nin üzerinde bir menzile sahip. Ayrıca nükleer ya da konvansiyonel yük taşıyabilme özelliğine sahip. 

Ulusal Hava ve Uzay İstihbarat Merkezi 2020 raporunda yer alan bilgiye göre, Rus füzesi Avangard, ABD füze savunma sistemine girmek ve kritik hedefleri nükleer savaş başlığıyla vurmak için tasarlandı.

Hipersonik füze nedir? Hipersonik ne demek? Hipersonik füze menzili...

HİPERSONİK NE DEMEK?

Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılan bir terimdir(1 Mach 15 santigrat derecede yere yakın yerlerde yaklaşık 1225 km/sa’tir).

HİPERSONİK FÜZE MENZİLİ

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Füze Savunma Projesi raporuna göre, Hipersonik füze (Avangard) menzilinin  6.000 km’nin üzerindedir 

HİPERSONİK FÜZELER HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Hipersonik füzeler, birçok ülkede de kullanılıyor. Farklı programlarla donatılmış olan bu füzeler, ülkelere göre çeşitlilik gösteriyor. Ancak hipersonik füzelerde en ön plana çıkan ülke Rusya. İşte hipersonik füze kullanan bazı ülkeler…

Rusya

İngiltere

Çin

ABD

Fransa

Hindistan

Japonya

Almanya

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.