Gürpınar’da sanat engel tanımıyor

Gürpınar’da sanat engel tanımıyor
VAN
Yayınlama: 26.10.2023
A+
A-

Van’ın Gürpınar ilçesinde Engelsiz Yaşam Merkezinde Deri Tasarım eğitimi alan engelli öğrenciler hem meslek öğrenip hayatını idame ediyor hem de sosyal hayata dâhil oluyor.


Gürpınar’da 2021 yılında verilmeye başlanan Deri Tasarım Kursu, birçok aileye umut oldu. El Sanatları Öğretmeni Sema Miroğlu, yetiştirdiği engelli öğrencilerin geleceğini şekillendiriyor. Engelli öğrencileri ile tek tek ilgilenen Miroğlu, engelli vatandaşların kendi ayakları üzerinde durmalarına vesile oluyor.
“ÖĞRENCİLERİMLE ÇALIŞMAKTAN ÇOK KEYİF ALIYORUM”
3 yıldır Gürpınar Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni olarak görev yaptığını belirten El Sanatları Öğretmeni Sema Miroğlu, “Deri tasarım kursunu Gürpınar Halk Eğitim Merkezinde 2021 yılında başlattık. Engelsiz Yaşam Merkezinde görev yapıyorum. Burada toplamda 8 öğrencim var. 3 tanesi işitme engelli, 2 tanesi ortopedik engelli diğerleri ise zihinsel engelli, kendileriyle deri alanında bir takım çalışmalar yapıyoruz. Onlar da çok büyük keyif alıyorlar, ben de onlarla çalışmaktan çok keyif alıyorum.” dedi.
“BEDENSEL ENGEL SANAT ÖĞRENMEYE ENGEL DEĞİLDİR”
Engelli bireylerin aynı zamanda deri tasarımı alanında çalışabildiklerini ifade eden Miroğlu, “Bu okuldan mevzun olduktan sonra kendi evlerinde kendilerini istihdam edebilmek adına evlerinde çalışıp küçük de olsa evlerine, kendilerine maddi manevi büyük bir katkı sunabilirler. Manevi anlamda ciddi anlamda deri rahatlatan bir sanattır, maddi anlamda ise geliri gerçekten ciddi olan hem ev ekonomisine hem de kendilerine büyük katkı sağlayan bir sanat alanıdır. Bu yüzden engelli öğrencilerimizin de önünde hiçbir engel teşkil etmeyen bu sanatı kendilerine öğretmek istedim.” İfadelerini kullandı.
“HALKTAN OLUMLU ANLAMDA GERİ GÖNÜŞLER ALIYORUZ”
Deriden yaptıkları eşyalardan bahseden Miroğlu, “Hakiki dana derisinden çantalar yapıyoruz. Bu çantaların bir tanesi öğrencilerimize kalıyor, bir tanesi de kurumumuza kalıyor. Kurumumuza kalan çantalarımız satılıyor ve çantalarımızın geliri ile yeni deriler, yeni malzemeler alınıyor. Öte yandan cüzdanlarımız, kemer, anahtarlık, çakmaklık, kartlıklar yapılıyor. Takı, deri bileklik, küpe, kolye bunlar da daha çok parça derilerden yapılıyor. Gürpınar’da deri tasarım kursunu sadece ben veriyorum. 2021 yılının haziranın ilk haftasında Hayat Boyu Öğrenme Haftamız vardı ve o süreçte çok büyük bir deri sergisi açtık. Orada da yerel halkın olumlu tepkisini gördük, çok güzel satışlar yaptık. Bu sayede kurumunuz bize malzeme temininde çok rahat katkıda bulunabildi.” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİN KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE DURDUKALRINI GÖRDÜĞÜMDE GURURLANIYORUM”
İnsanların deri tasarımını sevdiğini fakat şuanda Engelsiz Yaşam Merkezinde görev aldığı için onlarla çok fazla çalışma fırsatı bulamadığını söyleyen Miroğlu, “Yakın zamanda Gürpınar’da kadınlar ile de bu çalışmaları yapmayı çok istiyorum. Büyütmeyi çok istiyorum. Çünkü deri tasarımı yaşamalı, unutulmamalı diye düşünüyorum. Deri bizim tarihten bu yana kullandığımız sanat alanında daha çok kullandığımız Selçuklu motiflerini yaşattığımız bir malzeme olarak görüyorum ve aynı zamanda bir sanat alanı olarak görüyorum. Amacım, öncelikle tabi ki buradaki öğrencilerimi yetiştirmek. Daha sonra daha geniş kitlelere ulaşıp, buradaki insanlar ile daha büyük sergiler açıp, onlara bu mesleği öğretip, kendi istihdam alanlarını yaratmaktır. Yetiştirdiğim öğrencilerim var ve şu anda kendi evlerinde hem ev hanımlığı yapıp yanı sıra deri işinde deri çanta, cüzdan yapıp satışlarını yapabiliyorlar. Bu da benim için çok gurur verici onur verici bir durumdur.” dedi.
“SATIŞLARIMIZ ÇOK İYİ”
Tasarladıkları eşyaların satışının 2021 yılından itibaren çok güzel ilerlediğini dile getiren Miroğlu, “Öncelikle Hayat Öğrenme Haftası’nda bir sergi açmıştık, orada tabi insanlar deri tasarımını gördükten ve tamamının el işçiliğini olduğunu gördükten sonra çok fazla talep olmaya başladı. Öncelikle kurumunda özel siparişler üzerinden satışlar yaptık daha sonra Norduz Sofrası’nda bir satış ofisimiz var. Orada ürünlerimizi sergiledik. Orada çok fazla satışlar yapıldı. Bir de internet üzerinde bir hesabımız var, orada sosyal medya üzerinden satışlar yapılıyor. Onun dışında sosyal arkadaşlıklar aracılığıyla ve tavsiyeler aracılığıyla satışlarımızı yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“KURSLARI KADINLAR ARASINDA YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”
Engelsiz Yaşam Merkezi Koordinatörü Hanife Yücel ise merkezde toplamda 18 öğrencinin olduğunu belirterek, Yapılan çalışmaların geliştirilmesini, Gürpınar ve Van’da özellikle kadınlar arasında yaygınlaştırmak istediklerini dile getirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.