Eski İngiliz Bakan’dan itiraf: AB’ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC’yi de tanımak

Eski Dışişleri Bakanı Straw, yıllar önce Kıbrıs Rum Kesimi’ni AB’ye alarak büyük bir hata yaptıklarını, bu saatten sonra Birleşik Krallık’ın Ada’da iki devletli çözümü destekleyerek diğer ortaklarını da buna ikna etmesi gerektiğini yazdı.

Eski İngiliz Bakan’dan itiraf: AB’ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC’yi de tanımak
Yayınlama: 07.09.2023
A+
A-

2001-2006 yılları arasında İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Jack Straw, Politico için kaleme aldığı köşe yazısında, Kıbrıs’la alakalı çarpıcı nesajlar verdi.

Ada’nın ciddi bir bölünmüşlük içinde olduğunu kaydeden Straw, “Türkiye’nin, kuzeyi güvence altına almak için neden harekat yaptığına dair anlatılar büyük farklılıklar gösteriyor. Ancak o dönemde Yunanistan’ı neofaşist albaylar yönetiyordu ve Kıbrıs’ın anakarayla birleşmesi anlamına gelen ‘enosis’ politikasını izliyordu. Birleşik Krallık’tan bağımsızlık kazanıldığında, 1960 yılında kabul edilen iki toplumlu, iki meclisli anayasa çökmüştü; korkunç bir toplumsal şiddet vardı ve pek çok Kıbrıslı Türk hayatından endişe ediyordu.” dedi.

Eski İngiliz Bakan'dan itiraf: AB'ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC'yi de tanımak

İZLEDİKLERİ POLİTİKANIN YANLIŞ OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Birleşmiş Milletler’in (BM) yıllarca Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında bir barış anlaşması ve yeni bir anayasa yapılmasına aracılık etmeye çalıştığını ancak bunun başarısızlıkla sonuçlandığını yazan eski bakan, 2004’teki referanduma Kıbrıslı Türklerin “evet” oyu verdiğini, Rumların ise daha büyük bir farkla “hayır” dediğini hatırlatarak, “Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk. Geriye dönüp baktığımızda, bu aşamada Kıbrıs’ın (Rum tarafı) katılımını askıya alabilirdik, almalıydık ve AB’ye yalnızca birleşik bir Ada’nın katılmasına izin verileceğini her iki tarafa da açıkça göstermeliydik.” ifadelerini kullandı.

Eski İngiliz Bakan'dan itiraf: AB'ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC'yi de tanımak

“BİRLEŞİK KRALLIK İKİ DEVLETİ DE TANIYARAK SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ BAŞLATMALI”

Kıbrıs’taki çıkmaza giren sürecin tek bir çıkış yolu olduğunu söyleyen Straw, Londra’nın izlemesi gereken politikayı da şu sözlerle açıkladı:

“Bana göre bu çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu var: Birleşik bir Ada için yürütülen müzakerelerinin bir kez daha başarısızlığa uğraması halinde, uluslararası toplumun iki devletli bir çözüme kendini adaması olacaktır.

Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Kıbrıs’ın üç garantör ülkesinden biri. Ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi’nde iki üs bölgesi var. Elbette İngiltere, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümü tek başına etkileyemez. Ancak yapabileceği ve yapması gereken şey; Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozmak, iki devletli çözümü masaya koymak ve diğer ortaklarını da bu çatışmayı çözmenin en iyi yolunun bu olduğuna ikna etmeye çalışmak olmalı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.