Duyduklarını anlamayan kişilerde işitme problemlerinin olabileceğine dikkat çeken İşitme Uzmanı Turan İlter, işitme kaybıyla ilgili çok önemli konulara değindi.
İşitme, insanların iletişim kurmalarını, çevrelerini algılamalarını ve günlük yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan temel bir duyu olduğu için işitme kaybı ciddi bir sorundur. Duydukları şeyleri anlamayan insanlarda işitme kaybı olabilir.
Konuyla ilgili konuşan İşitme Uzmanı Turan İlter, “İşitme kaybı; kulak, işitme yolları veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yerin normal olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Günümüzde 7 kişiden birinde işitme kaybı vardır. Bu konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. İşitme kaybının tipi ve derecesi kullanılacak işitme cihazının modelini belirler. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle hem teknik hem de estetik olarak kullanım kolaylığından çok ilerleme kaydetmiş olup eski tip analog cihazların yerini daha doğal bir ses sunan dijital cihazlar almıştır. İşitme kaybının tipi ve derecesine göre kulak içi görünmez ve kulak arkası cihazların yanı sıra daha bu tip cihazlardan fayda görmeyen ileri derecede işitme kayıplı hastalar için cerrahi müdahale ile yerleştirilen kafatasından kemik yoluyla işitmeyi sağlayan koklear implant cihazları da vardır” dedi.
İŞİTME CİHAZI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
İşitme cihazı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren İlter, şunları söyledi:
“Öncelikle KBB hekiminin muayenesi ile işitme kaybınızın tipi ve derecesi belirlenerek rapor ve reçete yazılır.
İşitme cihazı alırken SGK tarafından sağlanan katkı payından faydalanmak için devlet veya üniversite hastanelerinde aldıkları işitme cihazı raporu ve reçetesi ile işitme merkezlerine giderek SGK ödemesinden faydalanabilirler.
Kesinlikle Hastane içinde ve dışında sizi maddi ve manevi olarak sömüren doğrudan herhangi bir işitme merkezine yönlendirmeleri dikkate almadan piyasa araştırması yapılmalı
Kesinlikle sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlı merkezleri seçerek ve işitme uzmanları ile işitme kaybınızla ilgili sorularınızı, beklentilerinizi karşılayacak şekilde sizlere rehberlik ederek size uygun işitme cihazı tipi ve modeli seçmesi önerilir.
İki taraflı işitme kaybı olanlar mutlaka çift cihaz takmalı.
Bunun yanı sıra işitme cihazı kullanıcının psikolojik durumu, yaşı, estetik kaygısı göz önünde bulundurulmalıdır.
Satın alacağınız cihazın uluslararası piyasalarda tanınan bir marka ve gerekli sertifikalara sahip olması önem taşır
En az 2 yıl garantili cihaz olması
İşitme kaybına yeterli gelen ses çıkış gücüne sahip olması
Kullanım kolaylığı
Gürültü baskılama özelliğine sahip olması
Yapay zekâ destekli gelişmiş işlemcilere sahip olması
Omni-Direksiyonel Mikrofonlarla Konuşma seslerine odaklanma özelliğine sahip olması
Islık (feedback, ötme) sesi engelleme özelliğine sahip olması
Arka plan gürültüsünü en aza indirme
Günümüz teknolojisi ile uyumlu Kablosuz bağlantı ve kullanıcı dostu mobil uygulamalara sahip olması
İşitme cihazının yeterli kanal bant sayılarına sahip olması
Bakım-arıza gibi durumlarda mutlaka uzmanınızdan geçici cihaz talep etmek
Kulak çınlaması olanlar geçici veya kalıcı kulak çınlaması uğultu, tıslama ve gürleme seslerinden oluşabilir. Kulaklarınızda veya başınızın içinde duyduğunuz size özel o sesi baskılama yönetimi olan Tinnitus terapi özelliğine sahip cihazlar
İşitme Uzmanımız burada çarpıcı bir uyarıda bulunarak Piyasada işitme cihazı olarak pazarlanan Ses Yükseltici cihazlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini de hatırlatıyor ve ekleyerek
İşitme kaybı olan bireylerde Neden İşitme Cihazı Kullanmalı bizlere anlatıyor.
Konuşmaların daha anlaşılır hale getirilmesi, tüm işitsel sinyallerin, gürültü ve müzik gibi çevresel seslerin daha rahat duyulması amaçlanır.
Demans ve alzheimer riskini azaltır.
Kalabalık gürültülü ortamlarda İletişimi kolaylaştırır maksimum konfor yaratır
Düşme,oluşabilecek kaza ve denge kaybını azaltır.
Toplum içerisinde kendinize olan güveninizin artmasına neden olarak depresyon riskini azaltır
Sağlıklı işitme yaşam konforunuzu artırır.”
“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”
Duyma problemlerinde erken teşhisin çok önemli olduğunu dile getiren İlter, “Herhangi bir işitme kaybı şüphesi duyuyorsanız, özellikle bebek ve çocuklarda erken teşhis ve cihaz kullanımı ile hayatın içine yeniden dâhil olmaya hızlı bir adım sağlayarak İşitme kaybı ne kadar erken tespit edilir ve müdahale başlarsa, konuşma ve dil gelişimindeki gecikmelerin azalması o kadar olasıdır. Bu arada tüm Türkiye’de ücretsiz bir şekilde en kapsamlı gerekli test ve tarama yöntemleri uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.