Dikkat! Ev kiralamada yeni dönem

Ev kiralamalarına ilişkin yeni dönem, 2024 yılı itibariyle başladı. Düzenleme ile evini 100 günden az süre ile kiralayanlar ile, evini yılda 4 defa kiralayanlar, yakın takibe alınacak. Belirlenen şartları yerine getirmeyenler rekor ceza ödeyecek.

Dikkat! Ev kiralamada yeni dönem
Yayınlama: 02.01.2024
A+
A-

Yeni yıla girilmesiyle birlikte yeni maaşlar, yeni zamlar ve yeni düzenlemeler gündemdeki konuların başında geliyor. 2023 yılı özellikle büyükşehirlerdeki yüksek ev kiralarının konuşulduğu bir yıl olarak geride kalırken, yeni yıldan beklentiler arasında konut ve kira sorununun çözümü geliyor.

İzin Belgesi Zorunluluğu: Artık evini günlük kiraya vermek isteyenler için izin belgesi alma zorunluluğu var. Bu belgeyi alabilmek için tüm kat maliklerinin onayı gerekiyor. Tek bir kişinin dahi onay vermemesi durumunda izin almak mümkün olmayacak.

Başvuru Süreci: İzin belgesi için başvurular e- devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekli yetkileri vermeden önce, evin günlük kiralanmak istendiği yeri incelemeye alıyor.

Plaketle Verilen İzinler: Günlük kiralanan evlere izin verildiğinde bir plaket verilecek ve konutun girişine bu plaket asılması gerekecek.

Kişi Sınırı: Kiralanan evde en fazla 12 kişi kalabilecek. 3 yaşın altındaki çocuklar bu sayıya dahil edilmeyecek.

İş Yeri Ruhsatı: Bir binada beş dairesi olan ev sahipleri, iş yeri ruhsatı almak zorunda olacaklar.

Cezai Yaptırımlar: Eviniz 100 günden uzun süre kiralanırsa 1 milyon TL’lik ciddi bir ceza kesilecek. İzin belgesi olmadan kiraya verenlere 100 bin TL, cezayı ödeyip izin almayıp kiraya devam edenlere ise 500 bin TL ceza uygulanacak. Ardı ardına yapılan ihlallere ise 1 milyon TL’ye kadar ceza gelebilecek.
Bu düzenlemeler, ev kiralama sürecinde daha sıkı denetim ve yaptırımlar getirerek, izinsiz ve kurallara uymayan kiralamaların önüne geçmeyi hedefliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.