Deva Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Sönmez:“Bu Ülkenin Emekli Sorunu Beka Sorunudur”

Deva Partisi Van İl Başkanlığı kentin gündemine yönelik yaptığı toplantılarına devam ediyor. Partinin bu haftaki gündeminde emekliler vardı. Açıklamayı Deva Partisi adına Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Ahmet Sönmez yaptı.

Deva Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Sönmez:“Bu Ülkenin Emekli Sorunu Beka Sorunudur”
VAN
Yayınlama: 17.02.2024
A+
A-

Sönmez açıklamasında; “Emekliler yılı ilan edilen 2024 yılında da yine emeklilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. 10 bin lira taban aylığa mahkum olmuş milyonlarca emekliye bu yılın onların yılı olacağı müjdelendi.Emekliye bir ev kirası etmeyen aylığı reva gördükleri yetmiyor, bir de alay ediyorlar. Emekliler bu parayla kirayı ödese, ne yiyecek diye bile düşünmeyen bir anlayış var. 10 bin lira maaşla bu memlekette kira mı ödeyecek? Doğalgaz mı ödeyecek? Elektrik mi, su mu ödeyecek? Pazara mı çıkacak, erzak mı alacak? Çorbayı nasıl kaynatacak, karnını nasıl doyuracak? Bundan sonra hayatını nasıl geçindirecek? Buradan bütün emeklilerimize sesleniyorum; Bugüne kadar hep ezildiniz. Hep unutuldunuz, ihmal edildiniz. Bugün artık ülkemizde emeklilerin sorunu en büyük sorun haline gelmiştir. Hepimiz bir gün emekli olacağız ve emeklilerini açlığa, sefalete, yokluğa terk eden, pazara çıkamaz hale getiren, alışverişte ‘Alışveriş torbasının yarısını kasada bıraktım’ dedirten, bir gelecek düşünen herkes için, bu ülkenin emeklilik sorunu beka sorunudur. Bundan sonra emekliler sorunlarına sahip çıkacaklar” dedi.


“2024 Yılını Emekliler İçin Çile Çekme Yılı Yaptınız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak. 2024’ü emekliler yılı ilan ediyoruz” dediğini hatırlatan Sönmez; “ Evet, 2024 yılını emekli için çile çekme yılı yaptınız. Hükümet küresel rekabet içerisinde yer tutmak, yabancı sermayeyi çekmek, kamu bütçesini dengelemek gibi birtakım hedefleri, emeklilerin aslında emekçilerin sırtından sağlamaya çalışıyor. Fakat hükümetin bu politikası toplumsal olarak büyük bir çöküntüye neden olmuştur. Çünkü insanların harcamaları artarken, geliri düşmüştür. Milyonlarca emekliye reva görülen açlık sınırının altındaki maaş, maalesef yoksulluğu derinleştirmiştir. Emeklilerin bu kadar ağır kayıplar yaşamasının başlıca nedeni emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı ve alt sınırlara ilişkin yasal değişiklikler ile emeklilerin büyümeden pay alamamasıdır.Emekli aylıklarının hesaplandıktan sonra resmi enflasyona endekslenmesiyle beraber, büyümeden hiçbir biçimde pay alamayan emekli aylıkları TÜİK’in gerçek dışı enflasyon oranıyla sınırlanmış oldu. Dolayısıyla sürekli olarak hem alım gücü ciddi biçimde düştü hem de çalışanlarla aralarındaki makas açıldı. Türkiye’de göreve yeni başlayan üniversite mezunu bir memur 31 bin 460 lira alıyorken emekli olmuş bir memurun maaşı ise 14 bin 739 TL’dir. Bu rakam SSK Veya BAĞKUR emeklisi için 10 bin TL civarındadır. Asgari geçim şartları nazara alındığında memurun geçinmesi elbette zorken, bir emeklinin bu trajik rakamlarla geçinmesinin beklenilmesi, buna mahkum edilmesi maalesef kabul edilemez bir durum olmakla seçmenin şu yerel seçimler öncesi oy takdirinde önemli bir parametredir” vurgusunu yaptı.

“Ev ve Araba Alamayan Emekli Kirasını Zor Ödüyor”
Sönmez konuşmasının devamında; “ Vaat edilen bayram ikramiyesi beklentisi 5 bin TL yerine 3 bin TL olarak belirlendi. Özellikle Emekli kamu görevlileri 20 yıl kadar önce maaşlarına güvenerek ev, araba alabiliyordu. Şimdilerde ise ev kirasını zor ödüyor. Emeklilerin alım gücü sürekli düşmüş ve çalışanlarla arasındaki makas gittikçe açılmıştır. Emekli maaşlarına yalnızca emeklilerden değil toplumun her kesiminden itiraz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada aslında insanları yoksullaştırıp, muhtaç hale getirip, aynı zamanda siyasi biat etme aracına dönüştüren bir mekanizmayı da kuruyorlar. Doğalgaz, elektrik ve gıda yardımı gibi esasen de belediyeler üzerinden yürüyen mekanizmayı daha da ilerletmek istiyorlar ve bu şekilde iktidarının bekasını korumuş oluyorlar. Çünkü insanları yoksullaştırmak demek, ille de o insanların iktidara karşı olmalarını getirmiyor. Genel Başkanımız Ali Babacan’ın da belirttiği gibi, gerçekten emeklilerimiz 2024 yılını hiç unutmayacak. 2024 yılı gelmiş geçmiş en zor hayat şartlarının olacağı, emeklilerimizin barınma, gıda ihtiyaçlarının karşılanamayacağı bir yıl olmakla yerel seçimler sonrası maalesef daha da kötü bir tablo ortaya çıkacaktır. Tüm anlattığımız bu olumsuzlukları halkımızın nazara aldığını ve iktidara bu yerel seçimlerde bir ders vereceğini biliyoruz. DEVA Partisi olarak halkımızın sorunlarını bildiğimizi ve çözüm için bizleri desteklemelerini saygıdeğer halkımızdan talep ediyoruz”.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.