Canlı hayvan pazarında kalabalık var ama alıcı yok

HABER. CEBRAİL TEMUR Kurban Bayramı’na sayılı günler kala canlı hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanıyor. Ancak girdi maliyetlerine bağlı olarak artan hayvan fiyatlarından dolayı kurbanlık alımları bu sene...

Canlı hayvan pazarında kalabalık var ama alıcı yok
VAN
Yayınlama: 22.06.2023
A+
A-

 

HABER. CEBRAİL TEMUR

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala canlı hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanıyor. Ancak girdi maliyetlerine bağlı olarak artan hayvan fiyatlarından dolayı kurbanlık alımları bu sene azaldı.


Van, bulunduğu coğrafya itibari Türkiye’de en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip ili konumundadır. Ancak artan maliyetler ve gençlerin hayvancılık yapmamasından dolayı ildeki hayvan sayısı da azalmaktadır.

Kurban Bayramı öncesi Van’ın İpekyolu İlçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi’nde bulunan canlı hayvan pazarına getirilen kurbanlıklar alıcısını bekliyor. Ancak bu yıl kurban satışları istenilen seviyede değil. Yetiştiriciler maliyetlerden dolayı kurbanlıkları ucuz fiyattan satamazken alıcılar da pahalı olduğu için alamıyor.

“Geçen sen kurban fiyatı 2 bin TL idi”
Fiyatların bu sen çok yüksek olduğunu Zınar Yağız isimli vatandaş, “Geçen sene küçükbaş kurban fiyatı 2 bin TL idi bu sen bu sene 6-7 bin TL’dir. En uygun kurbanlık koyun olduğu için ben de bu bayram koyun kesmeyi düşünüyorum. Diğer hayvanlar çok pahalıdır.” dedi.


“Pazarda kalabalık var ancak alıcı yok”
Şaban Temel isimli yetiştirici ise “Her şeyin fiyatı arttığı için hayvan fiyatları da arttı. Her yerde de pahalıdır ve kimse alamıyor. Koyun fiyatları 5 bin 500 TL’den başlıyor, koç fiyatları da 8 bin TL civarındadır. Büyükbaş hayvanlar da 50 bin TL’den başlıyor. Bu sene hayvan meydanında kalabalık var ama kimse hayvan alamıyor, kuru bir kalabalık var.” ifadelerini kullandı.

“Hayvan yetiştiriciliğinde girdi fiyatları çok yüksek”
Piyasada hayvan fiyatlarının yüksek bulunduğunu fakat paranın değeri kalmadığı için ve insanlarda da para olmadığı için alımın olmadığına dikkat çeken Habip Turgut isimli yetiştirici de “Besi girdileri yükseldiğinden dolayı fiyatlarda da artış oluyor. Her şeyin pahalandığı bir döneme denk geldik. Kurban satışları bu sene yok denecek kadar az. Bir çobanın maliyeti 25 bin TL’dir. Bir sürüye 2 çoban tutulduğunda maliyeti 50 bin TL’dir. Bu da 6 ayda 300 Bin TL yapıyor. Bu maliyetleri karşılamakta zorluk yaşıyoruz. Çok emek ve zahmet isteyen bir sektördür.” şeklinde konuştu.
Canlı hayvan pazarındaki hayvan satışlarının bayramın üçüncü gününe kadar devam edeceği bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.