Başkan Sayğın: Belediyeler yapamadıkları yeşillikleri üstünü beton dökerek kapatıyor

Başkan Sayğın: Belediyeler yapamadıkları yeşillikleri üstünü beton dökerek kapatıyor
VAN
Yayınlama: 08.08.2023
A+
A-

 

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Van’da hizmet eden belediyelerin yapması gereke n hizmetlerine değinerek, belediyelerin minimal düzeyde bile görevlerini yerine getirmediklerini söyledi.
Haftalık gündem değerlendirmesi ile basın mensuplarına açıklamada bulunan HÜDA PAR Van İl Rasim Sayğın, özellikle yazın başından bu yana çok belirgin bir şekilde Van şehrinde belediye hizmetleri anlamında çok ciddi sıkıntıların olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

Özellikle yeşillendirme, çiçeklendirme, peyzaj çalışmaları, park ve bahçelerin yeşilliği ve var olan ağaçların korunması, sulanması hususlarında yaz boyunca maalesef belediyelerin herhangi ciddi bir çalışma yapmadıklarını gözlemlediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı.

“Çöp toplama, temizlik ve peyzaj, üst yapı çalışmaları, belediyelerin en asli görevlerindendir. Bunlar en kötü belediyenin dahi yapması gereken minimum hizmetlerdir. Yani bir belediye bu minimal seviyenin altına düşemez. Ancak maalesef Van’da belediyeler bu minimal seviyenin altına düşmüştür. Dolayısıyla Cumhuriyet, Maraş ve diğer ara yollar, belediyenin hizmetinde yer alan ana yollar olsun bunların tamamında üzülerek gördük ki var olan yeşilliklerin, çiçeklerin ve peyzajların yapılamamaktan ve bakımsızlıktan kaynaklı üzerinin betonla, taşlarla kaplandığını bu süreç içerisinde gördük. Yani belediye hizmetini yerine getirememenin açığını taş yaparak ve üzerine beton dökerek kapatmaya ve gözden kaçırmaya çalışmaktadır. Bu yaz döneminde özellikle ilimizde çok yoğun bir şekilde bir kuraklık da yaşanmaktadır. Yağışların az olmasından kaynaklı olarak var olan yeşil alanlar da hızlıca ölmektedir. Bu anlamda park, bahçe, yeşil alan, refüj gibi alanların hızlıca sulanmalarının yapılması gerekmektedir. Bu mevsim itibariyle artık bir aylık bir süremiz kaldı, gelecek mevsimin planlaması çok ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor. Şehrimizin yeşillendirilmesi, çiçeklendirilmesi ve peyzaj çalışmalarının ciddi olarak yapılması; park ve bahçelerin yeşillendirilmelerinin yapılması ve bunun planlarının yapılması önem arz etmektedir.”

Kaldırım işgalleri
İlin adeta kronikleşmiş sorunu olan kaldırım işgaline de değinen Sayğın, “İlimizde çok ciddi kaldırım işgalleri ile karşı karşıyayız. Zaten çok sınırlı sayıda kaldırımımız var. Yollarda yürümek için vatandaşlara ayrılan alan çok sınırlıdır. Birkaç kişinin yan yana yürüyeceği seviyede değildir. Böyle olmasına rağmen kaldırım işgallerine belediyelerinin göz yumması, insanların sokakta yürüyebilmesinin önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla belediyelerin çok ciddi bir şekilde bu kaldırım işgallerini ortadan kaldırması, bununla ilgili tedbirler alması zorunluluk arz etmektedir.” dedi.

Ara yollardaki bozulmalar
İlin ara yollarında çok ciddi bozulmalar meydana geldiğine dikkat çeken Sayğın, “Ara yollarla ilgili olarak arızaların acilen düzeltilmesi, araç ve insan trafiğine fayda sağlar şekilde ve mimariye dikkat edecek şekilde bu yolların düzeltilmesi gerekiyor. Bununla ilgili vatandaşlarımızdan ciddi şikayetler almaktayız.” ifadelerini kullandı.

Çöp toplama ve çevre temizliği
Bazı belediyelerin çevre temizliği ve çöp toplama hususlarında görevlerini yerine getirmediğine de değinen Sayğın, “Bazı bölgelerde temizlik çalışmaları çok zayıf kaldı. Özellikle Van Gölü sahil şeridinde, kanallarda temizlik yapılmadığı, çöplerin toplanmadığı veya çok uzun aralıklarla bu çöplerin toplandığı, dolayısıyla şehrimize yakışmayan görüntülerin ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Bu yönüyle de yetkililere çağrıda bulunuyoruz bu temizlik çalışmalarını daha sağlıklı ve rutin bir şekilde günlük olarak yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Van Gölü sahillerine ulaşım problemi
Van Gölü sahillerine ulaşımın ciddi bir problem olduğunu ifade eden Sayğın, şunları söyledi:
“Birçok villa, yazlık alanlar özellikle sahile inen yolları kapatacak şekilde Van gölü çevresine konumlandırmışlardır. İnsanlar yüzmek için Mollakasım sahiline gittiklerinde yüzecek yer bulma sorunu ile karşılaşmaktadırlar. Özellikle beyaz bayraklı plajı çıkardığımızda diğer kalan alanların ciddi bir şekilde özellikle Mollakasım sahilindeki villalar tarafından kapatıldığını, insanların sahile inemediğini gözlemlemekteyiz. Bu konuda özellikle belediyeler tarafından uygulanan 150 metrelik bir sahil bandı zorunluluğu var. Dolayısıyla bu şartların sağlanması adına belediyelerin hükümlerini yerine getirerek insanların sahile inebilecekleri şekilde yolları açık halde tutması gerekmektedir. Bir turizm kenti potansiyeli taşıyan şehrimizde bu şekilde sahile inme problemi ile karşı karşıya kalınması ciddi bir sorundur.”

 

 

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.