Azalan kan stoklarına karşı kan bağışı uyarısı

Azalan kan stoklarına karşı kan bağışı uyarısı
VAN
Yayınlama: 19.07.2023
A+
A-

 

HABER. NECDET TAM

Yaz aylarından dolayı Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da kan stoklarında düşüş olduğuna dikkat çeken Kızılay yetkileri kan bağışı çağrısında bulundu.


Van Kan Bağış Merkezi Kan Bağışçısı Kazanımı Uzmanı Gökhan Çetiner yaptığı açıklamada, Yaz aylarının gelmesi, sıcakların artması, vatandaşlarımızın bağ-bahçe işlerinden dolayı kan stoklarında ülke genelinde bir düşüş görüldüğünü söyledi.


Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Çetiner, “Kanın kaynağının sadece insan olmasından dolayı vatandaşlarımıza kan bağış çağrısı yapıyoruz. Van Kan Bağış Merkezi olarak; Devlet Tiyatrosu karşısında 08.00-17.00 saatlerinde, Cumhuriyet Caddesi Park AVM yanında 09.30-18.30 saatlerinde haftanın her günü hizmet veriyoruz. İlerleyen günlerde kan stoklarıyla ilgili sıkıntı yaşamamak adına vatandaşlarımızı bağış merkezlerimize bekliyoruz” dedi.


“Bölge illerinin de kan ihtiyacını karşılıyoruz”
Van’ın, bölgedeki hastanelerin de kan ihtiyacını karşıladığını hatırlatan Çetiner, “Van Kan Bağış Merkezi, Bitlis, Iğdır, Hakkari ve Van olmak üzere 4 ile bakmaktadır. Bu 4 ildeki tüm kan bağış faaliyetlerini bizler gerçekleştirmekteyiz. Bölgemizde de yaklaşık 30 hastane var ve şu an için tüm hastanelerin kan ihtiyacını karşılamaktayız” ifadelerini kullandı.


“Van Valiliğinden kan bağışına destek”
Sabah saatlerinden itibaren Van Valiliği bahçesinde kan bağışı almak için çadır kurduklarını anımsatan Çetiner, “Bugün Valimizin izniyle akşam saat 18.30’a kadar kan bağış faaliyetimiz sürecektir. Desteklerinden ötürü valiliğimize teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Kızılay, para karşılığında kan satışı yapıyor mu?
Bazı hastanelerin ve Kızılay’ın vatandaşlara kan sattığı yönündeki iddiaların doğruyu yansıtmadığını belirten Çetiner, “SGK ile koordineli çalışıyoruz. Kan bağışı alırken yapılan hizmet bedelini SGK’dan temin ediyoruz. Hastanelerin ya da Kızılay’ın vatandaşlara kan satması gibi bir durum söz konusu olamaz. Kan satılması yasaktır ve çok büyük cezai yaptırımları vardır. Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşlarımızın yetkili mercilere bildirmelerini rica ediyoruz. Kan verilirken ya da alınırken herhangi bir ücret kesinlikle alınamaz.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.