Ahmet Uysal’dan ‘Türkiyesiz koridor’ açıklaması! ‘İçi boş’

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru’na ilişkin açıklama yapan ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Türkiye olmadan bu projenin içinin boş olduğunu söyledi.

Ahmet Uysal’dan ‘Türkiyesiz koridor’ açıklaması! ‘İçi boş’
Yayınlama: 12.09.2023
A+
A-

G20 dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru için “Türkiye’siz bu koridor olmaz” ifadelerini kullanmıştı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru’nun jeopolitik açıdan içi boş bir proje olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE OLMADAN PROJE YÜRÜTÜLEMEZ

Türkiye olmadan bu projenin yürütülemeyeceğini belirten Prof. Uysal, projenin yapısal sorunları olduğunu ve Hindistan, Umman Körfezi, Arap Yarımadası, Akdeniz ve Avrupa olarak denizyolu-karayolu, denizyolu-karayolu şeklinde bu projenin başarılı olmayacağını söyledi. 

Gerekçelerini 4 maddeyle sınırlayan Uysal, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

Türkiye olmadan bu proje boş (East-Med ve İslam ordusu gibi).
Projenin ciddi yapısal sorunu var: 
Hindistan’ın Çin gibi  üretim kapasitesi yok. 
Çin zaten aldı başını gitti ve çalışıyor. 
Projenin finansmanı meselesi 
Fiziki olarak imkansız gibi
Kara -> deniz -> kara -> deniz-> kara geçişi gerekiyor. 
Yani: 
Hindistan -> Umman Körfezi -> Arap Yarımadası -> Akdeniz -> Avrupa

Ahmet Uysal'dan 'Türkiyesiz koridor' açıklaması! 'İçi boş'

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hindistan Başbakanı’nın gündeme getirdiği Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Tren Hattı, Çin’in Kuşak-Yol Projesi’ne karşı ABD destekli bir plan olarak değerlendirilebilir mi? Joe Biden da hemen destek verdi. Çin’i engellemeye yönelik yeni bir hamle midir?” sorusu üzerine “Ülkeler ticari yol ve güzergahlarla, etki alanlarını da geliştirme gayretindeler. Bunun da farkındayız. Ancak bizler ‘yol medeniyettir’ diyen bir şiarla konuya bakıyor ve tüm bu projelerin medeniyetin gelişmesine, insanların refahına, barışına hizmet etmesi temennisinde bulunuyoruz. Biz şunu diyoruz, Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda.” şeklinde cevap vermişti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.