İnci kefali (Van Balığı) avlanmaması için 7/24 nöbet tutuluyor

Van’ın endemik bir türü olan, Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ederek yumurtlayan inci kefallerinin avlanmaması için...

İnci kefali (Van Balığı) avlanmaması için 7/24 nöbet tutuluyor
Yayınlama: 31.05.2023
A+
A-

 

Van’ın endemik bir türü olan, Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ederek yumurtlayan inci kefallerinin avlanmaması için İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ve kolluk kuvvetleri tarafından nöbet tutuluyor.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve  Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, bu yıl av yasağı başlamadan önce yaklaşık 1 ay boyunca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Demir, “Bakanlığımızdan gelen bütçe doğrultusunda 12 adet araç kiralanarak av yasağında kullanılmak üzere kolluk kuvvetlerine verildi. İnci kefali av yasağı toplantısı yapıldı. Toplantıda alınan komisyon kararları sahada uygulanabilmesi için İl Müdürlüğümüzce saha personellerine yönelik eğitimler verildi. Yasak öncesi inci kefali üremesinin rahat yapabilmesi için Akköprü ve Kurubaş derelerindeki çöpler ilgili belediyeler tarafından temizlendi.” dedi.

“7/24 nöbet tutuluyor”

Yapılan denetimler hakkında da bilgi veren Demir, şunları söyledi:

“Av yasağı başladıktan sonra İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Jandarma, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi ve Emniyet ekipleri ile birlikte inci kefali üreme alanları olan 10 adet büyük çay ve dere ile irili ufaklı yaklaşık 50 su kaynağında 7/24 denetimler yapılarak kaçak avcılara göz açtırılmıyor. Ayrıca su kesintileri ile mücadele edilerek suların inci kefali üremesi için yeterli seviyede tutulmaya çalışılmaktadır.

Denetimlerde su sıkıntıları ile bazen karşılaşmaktayız. Bu durum inci kefali için kaçak avcılardan daha tehlikelidir. Çünkü su debisini ani düşmesi veya tamamen kesilmesi binlerce balık ve milyonlarca yumurtanın telef olmasına sebebiyet vermektedir. Denetimleri engellemek için kolluk kuvvetleri tarafından avcılığın yoğun olduğu bölgelerde 7/24 personel nöbet tutmaktadır. Ayrıca Sahil Güvenlik ve Edremit Bot Komutanlığı çayda, gölde, mansap alanlarında ve karada, Jandarma karakol komutanlığı ise karada çay, dere kenarlarında ve yol kontrollerinde, Deniz polisi gölde ve İlçe Tarım personelleri ile birlikte sürekli denetimler yaparak kaçak avcılar ile mücadele etmektedir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ise Van Gölü ve Erçek Gölü ve bu göllere dökülen tüm su kaynaklarından sürekli denetimler yaparak kaçak avcılar ve su sorunları ile mücadele etmektedirler.”

“Su seviyesinin düşmesi balık göçü için tehlike arz ediyor”

Bendimahi ve Delicay çaylarında su seviyesinin oldukça düşük olduğu ve bu durumun inci kefali balığı göçünü riskli hale getirdiğine dikkat çeken Demir, henüz bir olumsuz durum ile karşılaşılmadığını belirterek, diğer çaylarda ve su kaynaklarındaki su debisinin ise inci kefali üreme göçü için yeterli seviyede seyrettiğini söyledi.

“Av yasağı dönemlerinde balığımıza sahip çıkalım”

Av yasağı boyunca herkesin Van balığına sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Demir, “İnci kefali balığı dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan endemik bir türdür. Ayrıca anadrom bir balık olan inci kefali Van Gölünün tuzlu suyundan çıkarak tatlı sulara doğru suyun akışına ters yönde uçarak göç etmektedir. Bu durum ilimiz için hem ekonomik hem turizm açısından büyük bir avantajdır. Bu nedenle üreme göçü döneminde balığımıza sahip çıkalım. Av yasağı döneminde Van balığımızı avlamayalım, satmayalım ve avlanmasına müsaade etmeyelim.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.