Başhekim Sarıkaya otlu peynir ve tuzlu balığa dikkat çekti!

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, otlu peynir ve tuzlu balık tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Başhekim Sarıkaya otlu peynir ve tuzlu balığa dikkat çekti!
VAN
Yayınlama: 14.09.2024
A+
A-

Vanlıların özellikle kahvaltıda en çok tükettiği otlu peynir ve bazı kesimler tarafından tüketilen tuzlu Van balığı ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.  SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, hipertansiyona  dikkat çekerek Vanlıların bazı beslenme alışkanlıklarından vaz geçmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Başhekim Sarıkaya, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz için ciddi bir sağlık sorunu olsa da Van ve çevre iller için en önemli sağlık sorunlarından Hipertansiyon. Tansiyon yüksekliği çok yaygın maalesef. Aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının yanında ilaç uyumunun da kötü olması eklenince tansiyon hastalarının kan basıncı genelde yüksek seyrediyor. Sonuç olarak yüksek tansiyona bağlı Kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini daha sık görüyoruz. Otlu peynir, tuzlu balık, et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketilmesi en önemli sebepler. Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım. Otlu peynir üretilirken tuz oranı için standartizasyon sağlanmalı; tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletebiliriz. Van balığının tuzlu tüketimi ciddi bir sorun. Tuzlu balık tüketimi terkedilmelidir. Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan İnci Kefali Konservesi tüketilebilir… Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir. Masadan tuzluğu kaldırmalıyız. Günlük tuz ihtiyacımız 1 çay kaşığı kadar; bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz zaten. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.