Van’da unutulmaya yüz tutmuş “Kofi Geleneği” sürüyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine has ve yıllar önce kadınların günlük hayatta taktıkları Anadolu motifleri ile dokunan ve yörede “Kofi” olarak adlandırılan fes geleneği, zamanla unutulmaya yüz tuttu.

Van’da unutulmaya yüz tutmuş “Kofi Geleneği” sürüyor
VAN
Yayınlama: 10.09.2024
A+
A-

Van’da bulunan bir iş yerinde unutulmaya yüz tutmuş “Kofiler” sergileniyor. Amaçlarının bu geleneğin unutulmaması ve yöreye has olan ürünü herkese tanıtmak olduğunu aktaran mağaza görevlisi Kezban Özben Güler, “Geleneksel Kofi”yi anlattı.


“Amacımız ‘Kofi Geleneği’ tanıtmak”
62 yaşında üniversiteyi birincilikte bitirip mezun olduğunu belirten Güler, “Okuduğum süre boyunca burada çalışıyordum. Okulum bitti başka projeler olana kadar burada çalışmaya devam edeceğim. İzmirliyim Van’da okudum. Van ve kültürü o kadar güzel ki bunu tanıtmak çok güzel bir duygu. Burada el emeği bir sürü ürünler bulunuyor. Bunlardan biride kofi. Doğu’ya özgü düğünde gelinlerin ya da eltilerin yani gelin ya da birinci derecede akrabalarının takmış oldukları yöresel fistan dediğimiz kıyafetin üzerine giyilen bir aksesuar. Bu ürünleri Van’ın tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla mağazamızda bulunduruyoruz. Bu ürünün Van kültüründe var olduğunu ama yabancılara, ama yerlilere tanıtıyoruz. Çünkü buraya sadece Vanlılar gelmiyor. İzmir’den gelen var, Aydın’dan gelen var. Her yörenin kendine has bir ürün başlığı vardır. Biz de tanıtmak amacıyla ürünü koyduk mağazamıza” dedi.


“Satışını yapmıyoruz, tanıtım amacıyla sergiliyoruz”
Güler, “Buraya gelen misafirlerimiz de kofileri takıp, resim çekebiliyorlar ya da isterlerse biz de çekebiliyoruz profesyonel olarak. Buraya gelen bazı turistlerin dikkatini çekiyor bu ürünler. Hemen ‘Bu nedir? Nerede kullanılıyor? Ne için?’ şeklinde sorular yöneltiyorlar. Biz de onlara Doğu Bölgesi’ne has bir ürün olduğunu ve yöresel kıyafetlerin üzerine giyilen yöresel bir aksesuar olduğunu anlatıyoruz. Dış çekimlerde genelde çok tercih edenler oluyor. Gelinler de çok talep ediyor. Biz bu ürünlerin satışını yapmıyoruz. Tanıtım amacıyla sergiliyoruz. Satın almak isteyen olunca satışını yapan yerlere yönlendiriyoruz. Burada fotoğraf çekiminde dilerlerse kullanabiliyorlar. Gençler artık kültürü biraz daha unutuyorlar. Biz de bir nebzede olsa katkımız olsun diye ve bu yöresel ürünü unutturmamak adına burada sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Evlenen kadınların günlük yaşamda, düğün, kına gecesi, nişan töreni gibi özel günlerde yöresel kıyafetlerin üzerinde bir çeşit aksesuar olarak taktığı, özel bağlama şekli ve etrafının altınlarla süslendiği kofi, renkleri ve tasarımıyla dikkati çekiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.