AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek Van’ın gündemini konuştu.
Kentte bulunan bir otelde gazetecilerle bir araya gelen Türkmenoğlu, geliştirilecek yeni projeler ve yatırımlar hakkında konuştu. Türkmenoğlu, yeni yapacakları projeleri kente kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
“SU SIKINTILARINA KARŞI GÖLETLER YAPIYORUZ”
Van’da yaşanan su sıkıntılarına karşı gölet yapma çalışmalarının yapımına başlandığını belirten Türkmenoğlu, “Van’da yapılması planlanan, yapılacak olan ve bundan sonraki süreçte yapılacakları en iyi şekilde organize edip aciliyet durumuna göre kısa, orta ve uzun vade olmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunların ilki olarak kentimizdeki su sıkıntısını minimize etmek adına göletler yapıyoruz. 2024 yılı itibari ile 5 tane göletimiz var, yine aynı şekilde 7 tane daha gölet yapımı sürüyor. 2024 ve 2025 yılları içerisinde toplamda 12 tane göletimiz kullanılacak.” İfadelerini kullandı.
“ŞEHİR HASTANESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Kente sağlık alanında bir çok yatırım yapıldığını ve halada bu yatırımlara devam edeceklerini aktaran Türkmenoğlu, “Sağlık Bakanlığımız koordinesinde yapılan çalışmalar ile hâlihazırda 11 hastanemiz, 3 bin yatağımız, 11 bin personelimiz ile sağlık hizmeti veriyoruz. Bunların yanı sıra 800 yataklı Van Şehir Hastanesi’nin yer tahsisini yaptık çalışmalar devam ediyor. Bu hastanemiz aynı zamanda komplike bir hastane olarak akademik bir alana sahip olacak. Erciş’e 200 yataklı bir ek hastane, Muradiye’de 100 yataklı, Başkale’de 75 yataklı, İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi mahallesine 150 yataklı, Gevaş’a 50 yataklı hastane yapıyoruz. 1 yıllık vekillik dönemimde 238 tane uzman 145 tane pratisyen doktoru Van’a getirdik. Sağlık alanında yapılan bu çalışmalar Van’a değer katacaktır” dedi.
“BİR ŞEHRİN PLANLANMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Türkmenoğlu Van’da çarpık kentleşme olduğu dile getirerek bir şehrin planlanmasının çok önemli olduğunu aktardı. Türkmenoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bir şehrin planlaması çok önemli. Gelişmiş şehirlerde önce planlama yapılır ardından onun üzerine inşa edilir. Kentimizde ise önce bina yapılır ardından bize yol gelsin deriz. Bu şekilde çarpık kentleşme meydana geliyor. Maalesef en büyük sorunumuz burada başlıyor. 2011 yılında bir planlama yaptık. Deprem riski olan bir şehir olduğu için çevre yolunu erek dağının eteklerine yapılmasını kararlaştırdık. Çevre yoluyla beraber yapılarımızın çoğu kayalık alanlara yapıldı. Edremit, Kevenli, Bostaniçi, Sıhke tokilerini bu gibi yerlerde yaptık. Bunlar depreme daha dayanıklı. Çevre yolunu da bitirdiğimizde yeni şehri o taraflara kuracağız. Şehrimizin yoğunluğu, ticari zenginliği erek dağı çevresine yayılmış olacak. Bostaniçi mahallesine yapılacak hastane ile çevresinde bir sirkülasyon olmuş olacak. Şehir büyüyor ve çok daha büyük şehirde olacak.”
‘EĞİTİM VE BAŞKA ALANLARDA DA ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTIK’
Türkmenoğlu, “Eğitim konusunda iyi durumdayız. Derslik sayılarımız her geçen gün artıyor. Başarı konusu ise tartışılabilir bir durumda. Derslik sayımız 3 binden 13 bine çıkarıldı. Daha önce 6 bin öğretmenimiz var iken şu an 20 bin öğretmenimiz var. Bununla beraber 1585 okulumuz var. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 24 kişi hatta İlköğretim okullarımızda 16 kişi. Merkez ilçeler olarak sadece Tuşba ve Edremit’te sahilimiz vardı. İpekyolu ilçemizin sahili yoktu. Halkı sahil buluşturmamız gerekiyordu. Hayal ettiğimiz bir projeyi hayata geçirdik. Sayın valimizin katkılarıyla sahil yolunu 1 buçuk yılda tamamladık. İpekyolu halkını sahil ile buluşturduk. Biz İpekyolu ilçesini kültürüyle, turizmiyle ve ekonomisiyle daha da geliştireceğiz. Van Balığı (İnci Kefali) dünyanın hiçbir yerinde olmayan endemik bir tür. Van Balığını ekonomiye kazandırmamız gerekiyordu. Kurulan komisyon olarak bir fizibilite çalışması yapıldı. Çanakkale’de ki tesislere gönderdiğimiz balıklar gıda mühendisleri tarafından analizleri yapıldı. İnci Kefali adı altında Türkiye’nin bütün marketlerinde konserve göreceğiz. Bize göre farklı bir lezzet olmuş olacak. Büyükşehir Belediyesi yüksek oranda yıllık olarak elektrik faturası ödüyor. Belediyenin ödediği bu faturaları amorti etmek için 38 buçuk megavat gücünde güneş santrali lisansını aldık. 7 milyona yakın kredi aldık. Büyükşehir Belediyesi de bu durumu kabul eti. Bu santral ile en büyük güneş enerjisi santrali kuran 2. Şehir olduk. Bunun yanı sıra Van’da petrol arıyoruz. Allah’ın izniyle Van’da petrol çıkacak. Şu an Muradiye ilçesinde sondaj çalışması devam ediyor. Bu sondaj Van’a büyük bir müjde getirecektir. Çevre Yolu için 2010 yılında toplulaştırılma projesi yapıldı. Kamulaştırma konusunda sıkıntılar yaşandı. 500’e yakın itiraz oldu. Bunların süreci başladı. Araya deprem girdi. Süreç uzadı ta ki 2018’e kadar gitti. Buranın 10 kilometresi ihale edilmiş. O yapılma aşamasında. Bu 2024 yılının sonu itibarıyla asfalt da yapılıp bu 10 kilometrelik yol bitecek. Geriye kalan 30 kilometrelik yolun 23 kilometresi şu an yapılıyor. Bu 23 kilometrenin de kavşak düzenlemelerini başlatacaklar. Bunun yanı sıra orada birçok köprü yapılacak. Tasarruf tedbirleri nedeniyle çevre yolu yarım kalmıştı. Biz de sayın Burhan Kayatürk ile Bakan’ın yanına gittik. Bu işin ne kadar önemli ve elzem olduğunu söyledik. Çevre Yolunun tasarruf tedbirlerinden muaf tutulacağını söyledi. Şu an hızlı bir şekilde Karayolları Bölge Müdürlüğü ile bu işi takip ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.