2024’ün ilk Van kedileri dünyaya geldi

2024’ün ilk Van kedileri dünyaya geldi
VAN
Yayınlama: 26.03.2024
A+
A-

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2024’ün ilk Van kedileri dünyaya geldi. Alınan önlemler ve çalışmalar sonucu orijinal Van kedilerinin sayısı her geçen yıl artıyor.

Van kedilerinin neslinin devamı için çalışmalar özverili bir şekilde devam ediyor. Van kedisi, cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilkikuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Van kedilerinin doğumları her yıl planlanarak yaptırılıyor. YYÜ Van Kedisi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2024 yılının ilk doğumları gerçekleşti. 2 kedinin doğum yaptığı merkezde 5 yavru Van kedisi dünyaya geldi.

“30 TANE ANNE KEDİ DOĞUM YAPACAK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Kedisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedilerinin diğer kedilerden daha erken doğum yaptığını belirtti.

2024’ün ilk yavrularının dünyaya geldiğini belirten Kaya, “Her sene normalden daha erken doğum yapıyor bizim hayvanlar. Gerek bakımları olsun gerek beslenmeleri olsun bunların daha erken kızgınlığa gelmesini sağlıyoruz. Yıl boyunca daha fazla anneden yavru alma imkânı doğuyor. Bu nedenle 2024’ün ilk yavruları doğmaya başladı. 10-15 gün içerisinde 30 tane anne doğum yapacak. Şuan 2 tane anne doğum yaptı 5 yavrumuz var. 10 gün içinde epey bir artacak. Birinci parti doğumlar Mart ve Nisan’da olacak, ikincisi Temmuz’da olacak. Son parti ise Eylül-Ekim’de doğum yapacak ve Aralık ayının 20’sinde bitirmiş olacağız” dedi.

“ALINAN ÖNLEMLERLE ORJİNAL VAN KEDİLERİNİN SAYISI ARTIYOR”

Yaptıkları çalışmalar sonucunda orijinal formdaki Van kedisi sayısının her geçen yıl daha da arttığını söyleyen Kaya, “Genetik olarak biz müdahale etmiyoruz. Gerek 2 gözü kehribar olsun gerek 2 gözü mavi olsun gerekse biri mavi biri kehribar olsun orijinal Van kedisi olarak kabul ediyoruz. Bizim Van kedisi için baktığımız kriterler farklı. Sadece göz rengine bakmıyoruz. Vücut yapısına, uzunluğuna, kuyruğuna gözlerinin bademliğine, ayak uzunluğuna yani 15-20 kritere göre biz orijinalliğini belirliyoruz. Dolayısıyla Van kedilerinde bir gözü kehribar bir gözü turkuaz yavru doğurma oranı yüzde 16. Van Kedisi Araştırma Merkezinin birinci amacı Van kedisi neslini korumak ve bunu geleceğe daha güvenle taşımayı sağlamaktır. Bizim amacımız doğan her yavrunun orijinal Van kedisinin taşıdığı bütün özelliklere sahip olması. Bu nedenle doğal seleksiyon yapıyoruz. Her sene bir önceki seneden daha güzel yavrular daha orijinal forma yakın yavrular doğuyor. Yıllar içinde bu çok daha pürüzsüz hale gelecek. Hem genetik yakınlığı engellemeye çalışıyoruz hem de en orijinal formlarını elde etmeye çalışıyoruz. Acelemiz yok güvenli adımlarla yürümemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.