Van’da çalışan aktif kadın gazeteciler, gazeteciliğin çok zor bir meslek dalı olduğunu, sahada aktif olarak çalışan kadın gazetecilerin erkeklerden daha çok zorlandığını söylediler.
Kadın gazeteciler, hem basın sektörünün hem de sektörde kadın olmanın güçlüklerini yaşıyorlar. Açmaları gereken kapılar sektöre girdiklerinde de bitmiyor. Sadece eşit koşullarda çalışabilmek için bitmek bilmeyen bir kendini kanıtlama mücadelesi vermek zorundalar. Bu mücadeleyi yerel basında vermek ise çok daha zor. Van’da meslek hayatlarını sürdüren kadın gazeteciler, bir yandan bu zorluklarla boğuşurken, diğer yandan dahaber üretmeye, aktarmaya çalışıyorlar.
Van, yerel basının güçlü olduğu kentlerden biri. Kentte bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde İletişim Fakültesi de mevcut. Kentte hem alaylı, hem mektepli gazeteciler çalışıyor. Kadın çalışan sayısı ise az. İlde aktif olarak çalışan kadın gazeteciler Van basınını, kadın gazetecilerin sorunlarını, yerel basında kadın gazetecilerin yaşadıklarını Haber Gürpınar’a anlattı.
“İŞİMİZİ TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN SEVEREK YAPIYORUZ”
İşini her zaman severek yaptığını dile getiren Gazeteci Nazlı Timur, “Yaklaşık 10 yıldır gazetecilik yapıyorum. Yerel ve ulusal basında çalıştım. Mesleğimi severek yapıyorum. Zaten mesleği sevmezsen devam edemezsin, yapılması imkansız. Biz kadın gazeteciler için tabi ki bu durum daha zor. Dışarıda çalışırken aynı zamanda evde de çalışmak durumundayız. Çocuklarımıza, ailemize vakit ayırmak zorundayız. Meslekte gece, gündüz, hafta sonu tatili gözetmiyoruz. Her zaman konu ne olursa olsun işimiz olduğu müddetçe ailemizden, özel hayatımızdan vazgeçebiliyoruz. Örneğin bir haberi gündüz çektikten sonra akşam eve gelip gecenin çok geç saatlerine kadar haberimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Maddi ve manevi eksiklikler yaşıyoruz. Kadınlar duygusal, duygusal oldukları kadar güçlü varlıklar. Bu meslekte de güç oldukça önemli. Biz bunu çok iyi başarıyoruz” dedi.
“KADIN GAZETECİLERE DAHA FAZLA DESTEK VE DEĞER VERİLMELİ”
Gazeteci Eyşan Yetkin ise “Yaklaşık 10 yıl süren gazetecilik kariyerim boyunca edindiğim deneyimler, kadın gazetecilerin sektörde karşılaştığı zorlukları önemli kılmaktadır. Bu zorluklar; esnek olmayan çalışma saatleri, aile sorumlulukları ve cinsiyet temelli önyargılar şeklinde çeşitlenmektedir. Gazetecilik, zaman kısıtlamaları nedeniyle özellikle evli ve çocuk sahibi kadınlar için zorlayıcı olabilir. Gece saatlerinde haber bildirme zorunluluğu, kadın gazetecilerin mesleki ve özel yaşamlarını dengeleme konusunda ek bir zorluk yaşamaktayız. Sokak röportajları sırasında karşılaştığımız olumsuz tepkiler, mikrofon uzatıldığında yapılan tersleme gibi durumlar da kadın gazetecilerin maruz kaldığı güçlükleri yansıtmaktadır. Ekonomik zorluklar ve erkek gazetecilerle karşılaştırıldığında daha sınırlı fırsatlar, sektördeki cinsiyet eşitsizliğini vurgulamaktadır. Kadın gazeteci olarak; daha fazla fırsat ve öncelik tanınması, cinsiyet temelli önyargıları azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir. Toplumun, kadın gazetecilere daha fazla destek ve değer vermesi, eşitlik ve adalet anlayışını güçlendirebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Van’da kadın gazeteci olmanın ek zorlukları, toplumun ve çevrenin bu meslek dalındaki kadınlara yönelik algısının geliştirilmesiyle aşılabilir. Kadın gazetecilerin daha etkili bir şekilde ifade edebileceği platformlara yönelik çaba, sektördeki eşitsizlikleri azaltabilir ve kadınların daha güçlü bir şekilde temsil edilmesine katkıda bulunabilir.” ifadelerini kullandı.
“KADIN GAZETECİLER OLARAK YER YER ÇALIŞTIĞIMIZ MECRADA MOBİNGE MARUZ KALIYORUZ”
Gazetecik hayatı boyunca zaman zaman mobing uygulaması ile karşılaştığını belirten Gazeteci Güneş Karabulut “Cinsiyet eşitsizliğinin en çok deneyimlendiği sektörlerden birinin medya sektörü olduğu aşikar. Kadın gazeteci olarak bulunduğumuz bölgede çalışmak bir hayli zor. Yer yer çalıştığımız mecrada mobbinge maruz kalabiliyoruz ve halk arasında ‘kadın kameraman mı olur?’ söylemlerini çok fazla duyuyoruz. Aynı zamanda haber konularında kadın gazetecilere değil de erkek gazetecilere daha hızlı röportaj veriliyor. Kadın gazetecilere karşı güven eksikliği oluyor. Aynı zamanda kadın muhabir olarak sahada çalışmak zor ve çok fazla sözlü tacize maruz kalabiliyoruz” diye konuştu.
“İŞİMİZ HEM ZOR, HEM EĞLENCELİ”
Mesleğin zor bir o kadar da eğlenceli olduğunu belirten gazeteci Mizgin Kaynar “Her mesleğin zorlukları olduğu gibi biz gazetecilerin de mesleği çok zor. Aslında bizim mesleğimiz eğlenceli ben bunu bilerek bu işe giriştim ama kadın gazeteci olmak bazen beni zorluyor çünkü özellikle doğu tarafında erkek gazetecilere daha bir güven var. Kadınlar erkekler kadar iyi yapamaz algısı oluşuyor. Bu bir nevi kırılamayan yanlış bir algı. Bunlarla çok sık karşılaşıyoruz ama galiba alıştık” dedi .