Zeydan’ın duruşmasında karar: 3 yıl 9 ay ceza verildi

Van Büyükşehir Belediye Başkanı  Abdullah Zeydan’ın duruşmasında karar açıklandı. Mahkeme Zeydan’a örgüte yardım etmekten 3 yıl 9 ay ceza verdi.

Zeydan’ın duruşmasında karar: 3 yıl 9 ay ceza verildi
VAN
Yayınlama: 11.02.2025
A+
A-

Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Abdullah Zeydan’nın görülen duruşmasında mahkeme Zeydan’a örgüte yardım etmekten 3 yıl 9 ay ceza verdi.

Hakkâri’de askeri operasyonların durdurulması için canlı kalkan eylemi gerçekleştirdiği gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılan ve bu cezası eksik soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle Yargıtayca bozulan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’la ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, Zeydan’ın yasaklı yüksek güvenlikli bölgeye giremeden karakol önünde durdurulduğu ölçümlerle tespit edildi.

Hakkâri Yüksekova’da terör örgütü PKK’ya yönelik askeri operasyonların durdurulması için sivillere kapalı olan yüksek güvenlikli bölgeye girmeye çalıştığı için terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ile ilgili Yargıtay’ın bozma kararı üzerine dosya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden ele alındı. Mahkeme, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tutanaklarına göre, sanığın gittiği bölgenin sivillere yasaklı bölge olduğu bilgisinin yer aldığını, bununla ilgili olay yerinde keşif yapılarak bilirkişi raporu aldırılması için Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazmıştı.

Olay yerini gösteren uydu üzerindeki harita görüntüleri ve fotoğraflarla yer ve mesafe ölçümünün yapıldığı rapor mahkemeye gönderildi. Fen Bilirkişi raporunda, mahkeme heyeti ile birlikte olay yerinde yapılan keşif sırasında sanık Abdullah Zeydan’ın durdurulduğu Kamışlı Karakolu ile yasaklı bölge arasındaki mesafenin 13,6 kilometre olduğu bildirildi.

Yine yasaklı bölgenin başlangıç noktası ile operasyonların sürdüğü Veregöz bölgesi arasındaki mesafenin de 2,1 kilometre olduğu ifade edildi. Dağlıca bölgesinden yasaklı bölgenin başına gelindiğinde bu bölgeye ulaşımın Kamışlı karakolunda yapılan kontrollerden sonra geçişlere izin verildiği ve bölgeye araç ulaşımının etkin olduğu vurgulandı. Yasaklı bölgenin başlangıç noktasında da kontrol noktasının bulunduğu alanda da geçişlerin kontrole tabi tutulduğu bilirkişi raporunda yer aldı.

Raporda, yasaklı bölgenin başlangıç noktasından Veregöz ve Kepir yaylasına geçişlerin ise arazi şartlarından dolayı etkin olmadığı bildirildi. Bölgenin tapoğrafik yapısı ve sanığın kamışlı karakolunun önündeyken yasaklı bölgeye geçişine izin verilmediği göz önünde bulundurulduğunda yasaklı bölgeye ulaşımının olmadığı, bölgeye ulaşımın etkin olmayacağı kaydedildi.

Abdullah Zeydan’ın operasyonların sürdüğü yasaklı bölgeye geçişine Kamışlı karakolu önünde izin verilmediği için bölgeye geçişinin de mümkün olmadığı Fen Bilirkişisi raporunda yer almasına rağmen duruşma savcısı mütalaasında, Zeydan’ın ikinci kez örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı, her ne kadar Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen mahkumiyet kararı olay yerinde keşif yapılmadığı için bozulmuş olsa da, keşif yapılmasının yargılamaya yenilik katmayacağını, sanığın beraberindeki heyetle askeri operasyonların sürdüğü yasaklı bölgeye girip canlı kalkan eylemi gerçekleştirdikleri için yeniden cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti sanık Abdullah Zeydan’ın Van 4. Ağır Ceza Mahkemesine talamat yazarak SEGBİS’le ifadesinin alınarak hakkında karar verilmesi için duruşmayı 11 Şubat’a erteledi. Yarın görülecek olan bu duruşmada Zeydan üçüncü kez mahkum olursa şayet Van Büyükşehir Belediyesine de İçişleri Bakanlığınca kayyum ataması gündeme gelecek.

NE OLMUŞTU

Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı Abdullah Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkâri, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda “örgüt propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme” ile “örgüte üye olmak” suçlamalarıyla hakkında iddianame hazırlanan Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istendi.

İddianameyi kabul eden Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine Yargıtay, dava dosyası “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını hazırlayan savcı, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan beraatını talep ettiği Zeydan’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Zeydan’a “canlı kalkan” eylemine katıldığı gerekçesiyle “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 5 yıl hapis, “Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Zeydan’ın avukatlarının verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasına itiraz etmesi üzerinde dosya Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. İstinaf, “savunma hakkının kısıtlandığı” gerekçesiyle Zeydan hakkındaki hapis cezasını bozdu.

Yerel mahkemenin yeniden yapılan yargılamada daha önce verdiği hapis cezasında ısrar etmesi üzerinde dosyanın temyiz edildiği istinaf mahkemesi cezayı onadı. Bunun üzerine avukatlar, itirazlarını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 26 Mayıs 2021 tarihinde aldığı kararla itirazı kabul edip dosyayı bozdu.

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.