​ YYÜ’de Uluslararası Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi yapıldı

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen ‘3. Uluslararası Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi’nin açılış töreni yapıldı.

​ YYÜ’de Uluslararası Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi yapıldı
VAN
Yayınlama: 28.05.2024
A+
A-

İlki, 2018 yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrenin 2. si, 2019 yılında Ankara’da yapılmış ancak Covid-19 pandemisi ve akabinde ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenen kongre, bu yıl Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılıyor.
Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan kongrede ilk etapta açılış konuşmaları gerçekleşti. Kongrenin açılış konuşmasını yapmak üzere Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semiha Dede, kürsüye çıktı. Kongrede Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Semiha Dede, temel yaşam bilimleri arasında önemli yer tutan biyokimya, yaşamın kimyasal süreçlerini anlamak üzere hücrelerin ve organizmaların moleküler yapılarını, fonksiyonlarını ve etkileşimlerini inceleyerek, biyomedikal araştırmalara katkıda bulunduğunu ifade etti. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı; “Böylece biyokimya, hastalık mekanizmalarının anlaşılması, yeni ilaç ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, genetik, moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve farmakoloji gibi alanlarda temel bir bilim olarak, yenilikçi çözümlere ve teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanır.” dedi.
Veteriner biyokimya ile ilgili açıklamalara değinen Prof. Dr. Semiha Dede, veteriner biyokimyanın; hayvan sağlığı ve hastalıklarının teşhisi ve tedavisi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, metabolik ve genetik hastalıkların tespiti ve genel fizyolojik durumların takibinde önemli olan biyokimyasal parametreleri; kan, idrar ve diğer bütün dokularda analiz ederek, değerlendirilmesi, konularını kapsadığını ifade etti. “Bu sayede veteriner hekimler, doğru tanı koyarak etkili tedavi yöntemleri geliştirebilir, hayvanların yaşam kalitesini artırabilir ve hayvan, zoonoz hastalıkların erken teşhisini sağlayabilir.” şeklinde konuşmasını sürdüren Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semiha Dede, katkı sunan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, konu kapsamında bir konuşma gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğrencilik yıllarındaki bir anısından bahsederek konuşmasına başlayan Dekan Gençcelep, 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 2. Rektörü merhum Prof. Dr. Nihat Bayşu ile olan bir anısına değinerek kendisini yâd etti.
Türkiye’nin 6., Üniversitemizin ise ilk açılan fakültelerinden olan Veteriner Fakültesinin akademik, idari personel ile mevcut öğrenci sayısıyla ilgili bilgiler veren Dekan Gençcelep, fakültenin fiziksel koşullarına değinerek Hayvan Hastanesi inşaatından ve Veteriner Fakültesinin akreditasyon sürecinden bahsetti. Dekan Prof. Dr. Musa Gençcelep konuşmasının sonunda herkese teşekkür ederek sahneden ayrıldı.

Konuşmaların ardından Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan emekli olan Prof. Dr. Nihat Mert’i onore etmek adına ve vermiş olduğu emeklerden dolayı teşekkür mahiyetinde kısa bir sunum yapıldı. Sunumda özgeçmişi okunan emekli Öğretim Üyemiz, duygularını paylaşması için sahneye davet edildi. Kısa bir konuşma gerçekleştiren emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Nihat Mert, konuşmasında akademik hayatıyla ilgili bilgiler paylaşarak katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Nihat Mert’e, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Gençcelep tarafından plaket takdim edilirken kongre katılımcılarından İstanbul Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı üyeleri tarafından da kendisine hediye takdiminde bulunuldu.

3. Uluslararası Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi’nin açılış oturumunu davetli konuşmacı Dr. Bruce J Spittle, Editor-in-Chief, Fluoride Journal, Fluoride-induced developmental disorders konu başlığıyla çevrim içi olarak yaptı. Kongre, daha sonra sunumlarla devam etti.

Temel amacı, sunulan ulusal ve uluslararası sözlü sunum ve poster bildirilerinin bilim dünyasına katkı sunması ve gençlerin ufkunu açıp yeni çalışmalara rehberlik etmesi olan kongre,  23-25 Mayıs tarihleri arasında yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.