Türkmen gazının Türkiye’ye tedariki konusunda varılan anlaşmanın detayları belli oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Endonezya’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gazın İran üzerinden swap yoluyla alınacağını açıkladı. Bakan Bayraktar, yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük bir doğal gaz tedariki sağlayacaklarını belirterek nihai hedefin Hazar geçişli bir boru hattı olduğunu bildirdi.
Bakan Bayraktar, Türkmen gazı konusunda uzun zamandır çalıştıklarını ifade ederek “Türkiye, 20 yıldan fazla bir zaman sonra ilk kez boru gazıyla kendi sınırları olmayan bir ülkeden gaz tedariki yapmış olacak. Bu bir ilk bizim için.” dedi.
Bu konunun geçmişinin 1998 yılına kadar gittiğini bildiren Bayraktar, “Fakat neredeyse 30 yıla yakın bir süredir maalesef bir metreküp gaz bile Türkmenistan’dan Türkiye’ye ulaşmamış. İnşallah, 1 Mart itibariyle bu aşılmış olacak.” diye konuştu.
Bayraktar, Türkmenistan’ın İran’a teslim edeceği gazı, Swap yoluyla İran-Türkiye doğalgaz bağlantı noktasından, Gürbulak’tan teslim alacaklarını anlatarak “Çeşitlendirme, maliyeti düşürme, rekabetçi bir gaz tedarikine sahip olma noktasında bizim için çok önemli bir anlaşma. O kaynakların Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden özellikle buna ihtiyaç duyan Avrupa’ya gidebilmesi de önem arz ediyor. Bu anlamda bizim altyapımız buna hazır.” dedi.
Burada Hazar’ın statüsünün temel bir kısıt olduğunun altını çizen Bayraktar, “Hazar geçişli bir boru hattına sahip olduğumuzda Türkiye için de Avrupa için de önemli miktarlarda bir gazı tedarik etme şansımız olacak. Burada nihai hedef, varmak istediğimiz nokta esas itibariyle budur. Yıl sonuna kadar devam edecek bu tedarik sürecinde 1,3 milyar metreküplük bir doğal gazı ülkemizdeki kullanıcılara sunacağız.” değerlendirmesini yaptı.
Bayraktar, özellikle Avrupa ülkelerinin doğal gaz ile ilgili beklentilerinin de olduğunu vurgulayarak “Slovakya Başbakanı Sayın Fico, Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmişti. Onların özellikle Ukrayna transitinin kesilmesiyle oluşan süreçleri vardı. Onlara bu konuda yardımcı olduk ve 1 Şubat itibariyle Türkiye üzerinden gazın ulaşmasını sağladık.” açıklamasında bulundu.
“Bir proje eğer Türkiye için ve ilgili ülke veya ülkeler için değer yaratıyorsa kazan-kazanı yaratıyorsa o projeye Türkiye mutlaka destek olacaktır.” prensibini benimsediklerini dile getiren Bayraktar, “Bölgesel barışa ve refaha katkı sağlayacak her projeyi Türkiye mutlaka destekleyecektir. Bölgenin arz güvenliğine katkı sağlayacak projelerde bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kaynak: HABER MERKEZİ