Vanlılara önemli uyarı! Soba zehirlenmelerine dikkat!

Van’da kış mevsimi kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Soba kullanımının arttığı Van’da, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uzmanlardan uyarı geldi.   

Vanlılara önemli uyarı! Soba zehirlenmelerine dikkat!
VAN
Yayınlama: 01.12.2023
A+
A-

Kent merkezinde son yıllarda doğal gazın yaygınlaşması soba kullanımını azaltsa da kırsal bölgelerde odun, tezek ve kömür sobaları ısınma aracı olmaya devam ediyor. Soba kullanımı beraberinde karbonmonoksit zehirlenmelerini getiriyor.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklı yaşanabilecek zehirlenmelere karşı önemli uyarılarda bulundu.

 

Gaz zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatan Tatlı, kışın sıkça rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinde öncelikle gazı soluyan kişilerin hızla dışarı çıkarılıp temiz hava almasının sağlanması ve ortamın havalandırılması gerektiğini belirtti.

“SESSİZ BİR ÖLÜM GERÇEKLEŞTİREBİLİYOR”

Kömür, doğal gaz gibi yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan ve kış aylarının “Sinsi ve sessiz” katili olarak adlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken Tatlı, şunları söyledi:

“Ülkemizde ve Van’da özellikle kömür yakılan evlerde, geceleyin ters rüzgârların esmesi sonrasında çıkan karbonmonoksit gazının baca vasıtasıyla dışarı tahliye edilememesi ve evin içine dolması neticesinde karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınarak vatandaşlarımızın zehirlenmesine neden olduğu duruma biz karbonmonoksit zehirlenmesi, soba zehirlenmesi diyoruz. Karbonmonoksit dediğimiz gaz, renksiz, kokusuz bir gaz ve sessiz bir ölüm gerçekleştirebiliyor. Gerçekten çok tehlikeli. Yaşayanlarda ise beyinde özellikle santral sinir sistemi dediğimiz sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabilir. Dolaşım sistemiyle alakalı olarak kalpte yine kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Vatandaşımızın özellikle meteorolojiyi çok iyi takip etmesi gerekmektedir. Rüzgârlı havalarda sobalarının gece yatmadan önce tamamen söndüğünün farkında olmaları lazım. Eğer özellikle kömür atılmışsa ve sobaları sönmemişse ters rüzgarlarla oluşan karbonmonoksit gazı solma ihtimalleri olduğunu bilmeleri ve böyle bir durum karşısında da gerçekten çok ciddi zarar görebileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir. Bu konuda halkımızın bilinçli olması ve çok dikkat etmesi gerekir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.