Uzmanlar, 3-12 yaşlarındaki çocuklarda görülen bacaklar, uylukların önü, baldırlar veya dizlerin arkasında bir ağrı veya zonklama olarak tanımlanan ağrıların, büyüme ağrısı olabileceği gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti.
Çocukluk döneminde kas-iskelet sisteminde gelişen ağrıların en yaygın sebebini “Büyüme ağrısı” oluşturuyor. Çocuklarda büyüme ağrısı genellikle bacaklarda, özellikle de baldırlarda ve uyluğun ön kısmında kramplar şeklinde gelişiyor. Eklemlerden çok kasları tutan ağrı her iki bacağı etkiliyor ve geceleri ortaya çıkıyor. Ağrı, çocuğun uykusunu bölecek kadar şiddetli olabilirken, sabahları çoğunlukla kayboluyor. Yıllarca devam edebilen ağrılar, çocuk ergenlik çağına geldiğinde kendiliğinden geçiyor.
“ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN AĞRILARIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR”
Büyüme ağrıları hakkında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Bedir, “Çocuklarda özellikle kas-iskelet sistemindeki ağrılar birçok nedenden kaynaklanabilir. D vitamini eksikliği ve bazı kan hastalıkları gibi. Eğer çocuktaki ağrı akşamüstü ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi bulgular veriyorsa mutlaka bir hekim kontrolünün olması gerekir. Onun dışında da yaygın kas-iskelet sistemini düşündüren ağrılarda da yine D vitamini düzeyi bakmakta fayda var. Ayrıca eğer bu ağrı ekleme yönelik bir ağrıysa öncelikle eklemdeki bir ağrıyı düşündürüyorsa o halde de şişlik, kızarıklık, ısı artışı var mı? Eklemler de çap farkı var mı diye bakmak gerekir. Eğer çap farkı, şişlik, kızarıklık ve ısı artışı varsa bu da bir eklem iltihabını işaret ediyor olabilir. Aynı zamanda brusella gibi bazı enfeksiyöz hastalıklar da yine kalça ekleminde, diz ekleminde, birçok eklemde ağrı ile sonuçlanabilir.” dedi.
“KAS AĞRILARININ ALTINDA YATAN NEDEN ÖĞRENİLMELİDİR”
Kas-iskelet sistemini irdeleyen hastalıkların vitamin eksiklikleri, kan hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve romatizmal hastalıklar gibi bir çok hastalıktan kaynaklı olabileceğini belirten Bedir, “Tabi bütün bunlar ayrıntılı bir muayene yapıldıktan sonra eğer bunları düşündüren bir hastalık bulgusu yoksa o halde büyüme ağrısından şüphelenilebilir. Çünkü büyüme dönemlerinde de yine kemik ağrıları özellikle akşamüstü ya da gece zaman zaman görülebiliyor. Tabi büyüme ağrısı demeden önce mutlaka altında organik bir nedeni var mı? Eklemi tutan bir rahatsızlık var mı yok mu? Eşlik eden bir başka bulgu var mı yok mu diye mutlaka değerlendirip, sonrasında da bütün nedenler dışlandıktan sonra büyüme ağrısı olup olmadığı söylenilebilir. Eğer çocuklar da akşamüstü ateş, gece terlemesi, kilo kaybı yoksa eklem yerinde şişlik, kızarıklık, ısı artışı yoksa bu kan hastalıkları ve romatizmal ağrıları düşündürmez. Daha çok büyüme ağrısı ile ilişkili olabilir” ifadelerini kullandı.
“ARTIŞ GÖSTEREN AĞRILAR VARSA MUTLAKA HEKİM TARAFINDAN KONTROL EDİLMELİ”
Çocuklardaki ağrıların artış göstermesi halinde bir hekime başvurulması gerektiğini belirten Bedir; “Yaygın ağrılar da giderek artış gösteriyorsa, kilo kaybı eşlik ediyorsa, ateş eşlik ediyorsa, ya da eklem yerlerinde şişlik kızarıklık varsa muhakkak enfeksiyöz, romatizmal hastalıklardan dışlanması gerekir. Ayrıca hemotoloji sistemini ilgilendiren hastalıklarda da yine ilk başvuru nedeni kemik hastalıkları olabilir. Bunların dışlanması gerekir. Çocukların özellikle ergenlik öncesi dönemlerinde, hızlı boy uzamasının olduğu dönemlerde boy uzamasına bağlı kemik ağrıları olabilir. Bu ağrılar büyümü ağrısı olarak değerlendirilir. Ama bu ağrılar eğer giderek artış gösteren bir karakterdeyse ağrıya şişlik, kızarıklık ısı artışı eşlik ediyorsa ya da çok yaygın bir ağrı varsa bir hekim tarafından değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Kaynak: ŞİLAN HACIYUSUFOĞULLARI-HABER GÜRPINAR