Vanlı tüketiciler haklarını yeterince bilmiyor!

Tüketiciler, yaptığı alışverişler sonucunda birçok sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Ya aldığı ürün bozuk çıkıyor ya da istediği ürün yerine başka bir ürün geliyor. Tüketiciler bilincinde olmasa da yasal olarak birçok hakkı bulunuyor.

Vanlı tüketiciler haklarını yeterince bilmiyor!
VAN
Yayınlama: 18.07.2024
A+
A-

Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur. Ancak çoğu kişi bu haklarından habersiz.  Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, tüketici haklarıyla ilgili konuştu.

Uğurlu, “ Tüketici hukukunun temel amacı zayıf olan bireyleri çok daha güçlü olan çok uluslu şirketlerin başını çektiği satıcılara karşı korumak.  1960’ların başında Amerika’da başlayan tüketici koruma amacı nihayetinde 1995 yılında tüketicinin koruması hakkında kanun çıkarılarak ülkemizde de harekete geçmiştir. Piyasa 2003 yılında köklü bir değişiklik ile çok daha aktif hale gelmiş, tüketici hakem heyetleri kurulmuş ve tüketicilerin hak arama süreci oldukça kolay hale gelmiştir.  Şu anda hiçbir ücret ödemeden her ilde en az bir tane kurulu olan tüketici hakem heyetine tüketici ister gerek bizzat,  gerekse de internet ortamında başvurarak herhangi bir maliyet ödemeksizin şikâyetlerini iletebilmektedirler. Haklı ise mahkeme karar niteliğinde kararlar aldırabilmektedirler. Tüketici hukukunun hayata geçirilmesi sadece yasa çıkarmakla gerçekleşmez. Bunun için baskı grupların da oluşturulması özellikle tüketicilerin örgütlenerek genel haksızlıklara karşı mücadele etmesi , bu konuda hantal davranan bürokrasi harekete geçirmeye çalışması da olmazsa olmazlardandır. Küçükesler Birliği’nin kuruluş felsefesi de buna dayanmaktadır 1997’de kurulan derneğimiz bugüne kadar birçok konuda aktif rol almış.  Uygulamaya sokulmak istenen haksız ticari uygulamalar durdurulmuş, çıkarmak istenen yasal değişiklikler engellenmiş, tüketici bu yönüyle de korunmaya çalışılmıştır” dedi .

“Tüketici Yasası birçok hak barındırmaktadır”

Tüketicilerin bir çok hakkı bulunduğunu belirten Uğurlu, “Halihazırda uygulamada olan 6502 sayılı Tüketici Yasası birçok hak barındırmaktadır Örneğin ayıplı mallarda tüketicinin önemli seçimi hakları vardır. Bunlar Bedel iadesinde içeren sözleşmeden dönme malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi, ücretsiz onarım gibi haklardır. Yani bir cep telefonu aldınızda 2 yıl içinde herhangi bir arızası çıktı işte bu durumda tüketici gerekirse bu malı iade edip ödediği bedeli geri alabilir ya da o telefonun sıfırı ile değiştirebilir ya da küçük bir arızadır bunu bir ücret ödemeden ücretsiz onarabilir.  Satıcılar bu hakları yerine getirmediği takdirde tüketici yine hiçbir masrafa girmeden bir dilekçe ile tüketici hakem heyetine başvurduğunda tüketici hakem heyeti mahkeme kararı gibi uygulanması zorunlu olan karar alarak tüketiciyi korur” açıklamasını yaptı.

“İnternet üzerinden yapılan satışlarda tüketiciler koruma altına alınmıştır”

İnternet üzerinden yapılan alışveriş konusuna da değinen Uğurlu, “Diğer taraftan günümüzde yasada mesafeli satışlar olarak geçen internet üzerinden yapılan satışlarda tüketiciler farklı şekillerde koruma altına alınmıştır. İnternet üzerinden bir mal alan tüketici, 14 gün içerisinde hiçbir mazeret bildirmeden gerekçe göstermeden sözleşmeyi iptal edebilir. Yani malı geri gönderip parasını geri alabilir.  Kapıdan satışlarda da keza aynı haklar mevcuttur. Satıcılar gelip kapınızı çaldığında size bir sözleşme iptal imza attıklarında yine hiçbir mazeret göstermeden hiçbir mali yük altına da girmeden 14 gün içerisinde bu sözleşmenin iptalini sağlayabilirsiniz. Bunun için satıcıya bir bildirimde bulunmanız, Bu mesaj olabilir, taahhütlü mektup olabilir,  bir mesajla ben bu sözleşmeden cayıyorum demeniz yeterlidir” dedi.

“14 günlük cayma hakkı mevcuttur”

Tüketici kredisi sözleşmelerinde de 14 günlük cayma hakkı olduğunu vurgulayan Uğurlu, “Yine tüketici kredisi sözleşmelerinde de 14 günlük cayma hakkı mevcuttur. Tüketici banka ile sözleşme yapmış olsa bile 14 gün içinde yine hiçbir bedel ödemeden bu sözleşmeden dönebilir. Konut kredilerinde, ön ödemeli konut satışlarında yani arsadan girilen konut satışlarında tüketiciler güvenceye alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.