Yol hipnozu, araç kullanan kişinin seyir halindeyken ve uyanıkken, beynin otomatik pilota bağlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Yol hipnozu ile direksiyon başında uyumak farklı şeylerdir çünkü yol hipnozunda kişinin gözleri açıktır ve uyumaz, sadece aracı hipnoz durumunda kullandığının farkında değildir. Bu duruma beyaz çizgi ateşi ya da otoyol hipnozu da denir. 2-3 saatten daha uzun süre direksiyon başında kalındığında sürücülerin yaşadığı bir durum olarak tanımlanan yol hipnozu, özellikle tatil sezonunda yapılan yolculuklarda en büyük tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Van’da sürücü eğitmenliği yapan Mesut Aras Vanlı sürücüleri yol hipnozuna karşı uyardı.
“SÜRÜCÜLER ÇOK DİKKATLİ OLMALI”
Sürücüleri yol hipnozu konusunda uyaran sürücü eğitmeni Mesut Aras, “Yol hipnozu araç kullanırken yola odaklanıp zaman algısını kaybetmektir. Bazen öğrencilerimiz yola konsantre olunca düz yol şeritlerine hipnoz durumuna geçebiliyor. Bu durumun tehlikeli olduğu söylenebilir. Yol hipnozu, araç kullanan kişinin seyir halindeyken ve uyanıkken, beyninin otomatik pilota bağlanması ile ortaya çıkan bir durumdur” dedi.
“SÜRÜCÜNÜN YOLA ALGISI AÇIK OLMALI VE DALMAMASI GEREKİR”
Yol hipnozu ile direksiyon başında uyumanın farklı şeyler olduğuna dikkat çeken Aras, “Yol hipnozunda kişinin gözleri açıktır ve uyumaz, sadece aracı hipnoz durumunda kullandığının farkında değildir. Bu duruma beyaz çizgi ateşi ya da otoyol hipnozu da denir. 2-3 saatten daha uzun süre direksiyon başında kalındığında sürücülerin yaşadığı bir durum olarak tanımlanan yol hipnozu, özellikle tatil sezonunda yapılan yolculuklarda en büyük tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Bunun önüne geçmek için sürücünün yola algısı açık olmalı ve dalmaması gerekir. Uyku düzeni yeterince olmalıdır. Genelde bu durum uzun yollarda karşımıza çıkar. Gözler açık beyin durmuş haldedir sürücülerimizin bu konuda çok dikkatli olması gerekir.” ifadelerini kullandı.