Vanlı kuaförden o karara tepki!

Türkiye geneli tüm kuaförlerin 1 gün kapatılması kanunu yürürlüğe girdi. Van’daki kuaförlerin bir kısmı karara destek verirken, bazıları da karara tepki gösterdi.

Vanlı kuaförden o karara tepki!
VAN
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Van’da kuaförlerin 1 gün kapalı olması kararının ardından o gün Pazar günü olarak kararlaştırıldı. Kimi esnaf kararı olumlu karşılarken kimileride kararın kesinlikle yanlış olduğunu belirterek tepkisini dile getirdi.
Van’da kuaförlük yapan Gülen Ödemiş, alınan karara tepkisini dile getirdi. Uzun yıllardır Van’da kuaförlük yapan Ödemiş,“ Kuaförlükle alakalı alınan karar için yapılan ilk toplantıda üyelerden bazıları katılım sağlarken bazıları da katılım sağlamadı. Katılım eksik olduğu için karar alınamadı. Eksiklik olduğu için karar pazar günü olarak açıklandı. Sanki pazar günü kararın alınması da isteniyordu bazı kişiler tarafından. Ben toplantı yapılacağı zaman Van’da değildim. Sağlık sorunlarımdan ötürü Ankarada’ydım. Gelemediğimden ötürü telefonla arayıp bilgi verdim oy kullanamıyorum ve oy kullanma hakkımı vekaletimi arkadaşıma veriyorum benim yerime oy kullansın diye. Bizde öyle bir durum söz konusu olabiliyor. Kaç kişide oyunu öyle kullanmış. Ben bu durumu arkadaşıma belirttim ama sayın başkanımız maalesef ki kabul etmedi. Hayır, kullanamaz dedi. Öyle böyle konu geçti. Ben olmasam da orada bir sürü kuaför var. Bütün Türkiye genelinde herkeste biliyor ki bizim geleneklerimize göre Cumartesi- Pazar Türkiye’de düğünler var. O göz ardı edilmemesi gereken bir konu. Yani bu ne demek? Senin gelirin varsa çalış, yoksa yanındaki insanlar, cumartesi-Pazar çalışan memurun karısı, çocuğu bunların hepsi kuaföre gidemesin. Çoğu kişi Pazar günü müsait oluyor. Çoluğunu çocuğunu kocasına bırakıyor ve Pazar günü geliyor kuaföre. Birde 2 saat gibi bir süre verilmiş. 2 saat ne demek? Kaprisli insanlar oluyor bazen. Gidiyor gelinlik giyiyor. O gelinliği giymek bile bazen çok uzun sürebiliyor. Sen o anda saati kontrol edemezsin. Misal gelinin yanında görümcesi gelmiş, oda hazırlanmak istese saçını yapmayacak mıyım? Birde Salı gününe neden verdiniz? O zaman gidip bütün okullarla konuşulması lazım. Okulların bütün herkesin stajer öğrencileri Salı günü gidiyor okula. Hiçbir tane esnafın yanında öğrencisi olmayacak mı? Bunu nasıl çözecekler? Herkes dükkanınıda Salı günü kapatsın mı? Ben Salı günü ya da Pazar günü ben hastayım. Maliyeye gitmem lazım örnek veriyorum ya da herhangi bir işimi halletmem lazım. Ya burada dükkanımın işimin başında olacağım yada işlerimi halledemeyeceğim. Bundan 20 yıl önce Atay Özal vardı. Bütün kuaförlere bende dahil olmak üzere sordu. Hangi gün tatil olmasını istersiniz diye. O zaman Atay Özal ben söylediğim zaman diyordu ki evet haklısınız. Hem işler Salı günleri az oluyor hem de insanlar bütün işlemlerini yapabilir. Salı günü olsun dedi ve herkeste aynı şeyi istiyor ve bu biliniyordu. Salı günü verildi. Hiç kimse bu konuda şikayetçi değildi” ifadelerini kullandı.

“Bu konuyu bu şekilde bırakmayacak, basın toplantısı yapacağız”
Bu konunun çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Ödemiş, “Pazar günü açmak istemeyen keyfi olarak kapatsın. Neden insanların ekmeğiyle oynuyorsunuz ki? 2. Toplantı yapıldı. Benim hiç haberim olmadı. Bir baktım hemen yapılmış bitmiş. Bir çok kişi itiraz ederken, Vali beyin yanına kararın alındığına dair belge gitmiş. Vali beye denmiş ki, esnafın çoğu Pazar günü istiyor diye. Bu konu baştan sona yalan. Esnafların çoğu istemiyor. Halk istemiyor. Benim hangi müşterim geliyorsa itiraz ediyor. Böyle bir saçmalık mı olur Pazar günü kuaförler nasıl kapalı olur diyorlar. Bunu kime sorarsanız sorun herkes aynı tepkiyi veriyor. Ayıp değil mi? Birde bizim bu erkek bayan kuförleri var. Özellikle söylüyorum. Erkek bayan kuaförleri bütün bayanlar burda sesleniyor, konuşuyor sadece Okan Kumral hariç, ki kendisi bizim için baya bir koşturdu. Biz ıslak imzada topladık. Bu konuyu bu şekilde bırakmayacağız. Basın toplantısı yapacağız. Bizim çevremizde var, arkadaşlarımızda var. İstemeyen çok kişi var. Bunların hepsi saklanıyor. Erkek bayan kuaförleri lütfen sizden rica ediyorum. Elinizi taşın altına koyun ayıptır. Bu konu düzeltilsin. Kapatmak isteyen kendi insiyatifini kullanıp Pazar günü kapatsın. Ama kimsenin ekmeğiyle de oynamayın!” dedi.

“Haksız kazancı kabul etmiyoruz!”
Haksız kazanç konusuda değinen Ödemiş; “Gelinlik salonları açılmış. Terziler.. Terzidir kuaförlük yapıyor. Peki terzisin gelinlik üretiyorsun kuaför bölümü açmışsın bu haksın kazanç değil mi? Bu nasıl bir rezillkik. Almışsın kuaförlerin elemanlarını yanına yarısı işi biliyor yarısı bilmiyor. Almışsın yanına bir tane makeup, iki tane örtü yapıyorsun kendini ediyorsun usta. Peki 30 sene ömrünü bu işe adamış kuaförlere n oldu? Onlar öldü mü? Bu sektörü mahvettiniz. Haksız kazanç, belgesi olamayanlar açık. Kimin beli açıksa dükkanını açabiliyor. Bu ayıp değil mi? At izi it izine karışmış bir sistem yapmışsınız. Ben bunu kabul etmiyorum ve çavremdeki bütün arkdaşlarımda çevremdeki gerçek esnaf olanlar biliyorda bildiği için kabul etmiyorlarda. Ya bekardır evli değildir maddiyata o kadar ihtiyacı yoktur Pazar günü kapatalım der. Güzellik salonları der. Onlar cilt bakımı yapıyor der. Kuaförlerde öyle bir durum söz konusu olmaz. Adam tasını tarağını alıp, çantasına koyuyor Başkan beyde öyle diyordu. Alıyor ev ev geziyor. Biz ne yapalım? Pazar günü çantamızı elimize alıp, kapı kapı gelinlerin evinimi, dolaşalım? Bu da haksın kazanca girmiyor mu? Bu karar hiç doğru bir karar değil. Biz bunu kabul etmiyoruz! Bu imzayıda toplayacağız. Sayın başkanımız Veysel Bey isterse bize katılsın ki benim niyetim inşallah katılır. Yani bu Pazar günü isteyenlerden değil de bvizden yana olur. Çünkü bu hak değil. Bu Adalet değil. Sayoın Valimizede topladığımız imzaları götürürüz. Bu konu böyle kapanmayacak. Kimsede istemiyor” vurgusunu yaptı. .
“Pazar gününü isteyenlerden taraf, istemeyenlerden bertaraf olunmasını istemiyoruz!”
Ödemiş konuşmasında son olarak şu iafadelere yer verdi; “Erkek bayan kuaförlerine seslenmek istiyorum. Lütfen kendileride seslerini duyursunlar. Çevremdeki kuaför arkadaşlarım eğer mesleklerini gerçekten seviyorlarsa, mesleklerinide başkalarına kaptırmak istemiyorlarsa, Pazar günü tatil olması konusu 1, birde ruhsatsız, belgesiz açılan yerler 2, kabul etmesinler. Göz yumuluyor , arka dönülüyor. Her türlü eksiğide var yok, peşinden gidilmiyor. Pazar gününü isteyenlerden taraf, istemeyenlerden bertaraf olunmasını istemiyoruz”.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.