Vanlı kadınlardan bayram çikolatası ve baklava

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi olan baklava tezgâhlardaki yerini aldı. Kimileri baklavayı hazır almayı tercih ederken, kimileriyse kendi yapmayı tercih etti.

Vanlı kadınlardan bayram çikolatası ve baklava
VAN
Yayınlama: 08.04.2024
A+
A-

Van’da aşçılık eğitimi veren Mehtap Erginoğuz, kursiyerleriyle birlikte baklava açıp, bayram çikolatası yapıyor.
Van’da Bayram hazırlıkları devam ederken, aşçılık kursu eğiticisi ve kursiyerleri imece usulü baklava ve bayram çikolatası yaptı.
Konuyla alakalı Gürpınar Haber’e konuşan Aşçılık Eğitmeni Mehtap Erginoğuz, “Ev baklavası bizim kültürel olarak en büyük miraslarımızdan biri. Baklava yapımı güneydoğu (Gaziantep) bölgesinde yaygın olduğu kadar Van’da da yapımı çok eskilere dayanıp geçmişten günümüze halen yapılıyor. Özellikle Van’da Ermeni Baklavası diye de bilinen normal baklavadan biraz daha büyük dilimlenmiş baklavalar, geçmişten günümüze yapılan ve Vanımızın da mirası haline gelen bir lezzettir. Biz de bu kültürümüzü yaşatmak adına kursiyerlerimizle birlikte imece usulü baklava yaptık. Sadece baklavayla sınırlı kalmadık. Aynı zamanda bayramda misafirlerine ikram edecekleri çikolataları da kendi elleriyle yaptılar” dedi.

“BAKLAVA YAPMAK DİKKAT VE SABIR İŞİ”
Baklava yapımında dikkat edilecek bazı püf noktaları hatırlatan Erginoğuz, şu ifadeleri kullandı:
“Baklava yaparken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. Baklavanın çıtırlığı, rengi ve taze olması çok önemli. Baklavayı diğer tatlılardan ayıran yapımının çok aşamalı ve pişirme, şerbeti ekleme gibi durumlarda çok dikkat ve sabır istemesidir. Örneğin şerbet çok sıcak eklenince hamurlaşma, yüksek ayarda pişirilince de yine içinin çiğ kalması gibi durumlar olabiliyor. Bu nedenle pişirme ısısı ortalama 170 derecede 1 saat kadar sürmelidir. Tatlı sıcak, şerbeti ise soğuk olmalı. Ev baklavasının yararlarının başında elbette içine ilave ettiğimiz ürünlerden emin olmamız. Örneğin dışarıda glikoz şurubu kullanılırken evde kendi yaptığımız şerbetten tutun da hamuruna kadar hiç bir katkı maddesi kullanmayarak, sağlığından emin olmuş oluyoruz. Bütçe olarak da dışarıda satılan baklavanın yarısı kadar masrafı olan hem cebimize, hem de sağlığımıza bir çok katkısı bulunuyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.