Vanlı arıcılar dertli! Arılar tehlikede

https://www.youtube.com/watch?v=kUSWGR5zfiA Türkiye’de kurak geçen kış mevsiminden dolayı bal arıları kış uykusuna yatamadı. Bu durum koloni kayıplarına yol açtı. Van’da arıcılar bu yıl arı ölümlerinin arttığını, bal verimi...

Vanlı arıcılar dertli! Arılar tehlikede
VAN
Yayınlama: 12.02.2024
A+
A-

Türkiye’de kurak geçen kış mevsiminden dolayı bal arıları kış uykusuna yatamadı. Bu durum koloni kayıplarına yol açtı.
Van’da arıcılar bu yıl arı ölümlerinin arttığını, bal verimi düştüğünü, yalancı baharın arıların dengesini bozduğunu ve arıların kış mevsiminin geldiğini anlamadığını söyledi.
Uzmanlara göre arıların davranış şekillerindeki değişikliğin başlıca sebebi küresel ısınma. Van’da arıcılık işiyle uğraşan Abdulvahap Semo, “Yıllardır aile mesleği olan arıcılık mesleğini icra ediyorum. Bu yıl küresel ısınmadan dolayı çok farklı bir yıl yaşadık arıcılık sektöründe. Arılarımız baya zarar gördü. Arıların çoğu telef oldu. Havaların bir sıcak bir soğuk olarak değişkenlik göstermesi arıları bir hayli etkiledi. Kovandan dışarıya çıkan arılar bir daha geri dönemedi.” dedi.

“ARISIZ DÜNYA OLMAZ”
Yüksek maliyetlerden dolayı arıcıların batıya gidemediğini belirten Semo, şunları söyledi:
“Batı illerine gidenler orada kaldı. Ne geri dönebildiler ne de arılarını satıp dönebildiler. Bir nakliye fiyatı olmuş şuan buradan gidiş 20 bin TL oradan dönüş ise 50 bin TL. Arıcı bu masrafın altından nasıl çıkacak? İnsansız bir dünya yaşanılır ama arısız bir dünya olmaz. Ağaç ve arı olması gereken önemli unsurlar. Arı olmazsa hiçbir ağaç meyve vermez. Arılara değer vermemiz lazım. Tüketiciler olsun, üreticiler olsun, devlet olsun, herkesin bu konuda destek vermeleri gerekiyor. Destek versinler ki arıcılar ayakta dursun. Eğer arıcılar ayakta durmazsa tüm arıcılık kalkacak. Böylece arı olmayacak, arı olmayınca da bal ve meyveler de olmayacak. Yapay bal piyasaya çıkacak. Yapay balların şuan yüzde 90’ı zaten piyasalarda. Yapay bal bizi kurtarmaz. Biz üreticiyiz. Bizler üretirsek, tüketici her zaman organik ve doğal bal yer. Bu da daha sağlıklı olur. Benim arılarımın yarısından fazlası telef oldu. Doğuda kalıp arılarını batıya götüremeyen arıcıların yüzde 80’i arıları kaybetti. Buradan devlet yetkililerine sesleniyorum. Arıcılara destek sağlasınlar. En çok değer verilmeyen kişiler şuan arıcılardır. Arıcılar olmasa hiçbir şey olmaz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.