Van’ın tarihi Şamran (Menua) Kanalı’nda temizlik ve onarım çalışmaları yapılıyor

HABER. MELİKE AKBAL Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua (Şamran) Sulama Kanalı’nda temizlik ve onarım çalışmaları yapılıyor. DSİ tarafından...

Van’ın tarihi Şamran (Menua) Kanalı’nda temizlik ve onarım çalışmaları yapılıyor
VAN
Yayınlama: 20.07.2023
A+
A-

HABER. MELİKE AKBAL

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua (Şamran) Sulama Kanalı’nda temizlik ve onarım çalışmaları yapılıyor. DSİ tarafından yapılan çalışmalar memnuniyetle karşılanıyor.


Van’ın Gürpınar ilçesinden Edremit ilçesine kadar devam eden ve Urartular zamanından günümüze kadar varlığını sürdüren nadir yapılardan bir olan Şamran (Menua) Kanalı, geçtiğimiz günlerde kirlilik ve bakımsızlık şikayetleri ile sosyal medyada gündem olmuştu.


Yapılan paylaşımların ardından harekete geçen Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kanalda temizlik ve onarım çalışmaları başlattı. Çalışmalar halk tarafında da memnuniyetle karşılandı.
Şamran (Menua) Kanalı


Van’ın 50 kilometre güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı’nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5 bin hektarlık araziyi sulamaktadır. Bu kanalın en az yüzde70’i Edremit’in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen “Edremit Van’a bakar / içinden Şamram akar” dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.