Van’ın tarihi kilimleri gereken değeri görmüyor!

Van’ın tarihi kilimleri gereken değeri görmüyor. Van’ın köklü tarihine dayanan kilimcilik mesleği yaşatılmaya çalışılıyor. Usta ellerden çıkan kilimler, çeşitli anlamlar ve hikâyeler içeriyor. Ancak bu tarihi değer hak ettiği değeri görmüyor.

Van’ın tarihi kilimleri gereken değeri görmüyor!
VAN
Yayınlama: 17.02.2024
A+
A-

Van ve yöresinde dokunan kilimlerde estetik güzelliğin yanında aktardığı mesajlar çok daha önemlidir. Okuma-yazma bilmeyen yöre insanlar ilmek ilmek, motif motif, duygularını, sevgilerini, açıkça dile getiremediği aşklarını, üzüntülerini, beklentilerini kilime işlemiştir. Bundan dolayı elle dokunan kilimlerin her motifi bir mesajdır aslında.

Baba mesleği olan kilimciliği 35 yıldır sürdürdüğünü belirten Mahfuz Borak, “Bu mesleği elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışıyoruz. Kilimlerin tarihi çok eskilere dayanıyor. İnsanların yerleşik hayatlara geçtiklerinden itibaren kilimler dokunmaya başlanmış. Günümüzde fabrikasyon halı ve kilimlerin çıkmasıyla artık daha az tercih ediliyor” dedi.

“HER KİLİMİN AYRI BİR HİKÂYESİ VAR”
Dokunan her bir kilimin ayrı bir hikâyesi olduğuna dikkat çeken Borak, “Bunları dokuyan insanların bir eğitimi yok. Eğitimi olmayan insanlar duygu ve düşüncelerini kilimlere yansıtıyorlar. Sarya deseni var. Sarya, bunu ilk dokuyan kadının ismi oluyor. En zor dokunan kilimlerden biri olan Sine kilimi var. Farklı motifler var. Dokuyan kişi dışarıda gördüğü kuş, böcek gibi farklı hayvanları kilimlere yansıtmış” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.