Van’ın Nostaljik berberi müşterilerini eskilere götürüyor (VİDEOLU)

Van’da yaklaşık 38 yıldır berberlik yapan Mesut Eren, büyüklerinden hatıra kalan antika eşyaları sergilediği dükkanında müşterilerine nostaljik bir ortam sunuyor.

Van’ın Nostaljik berberi müşterilerini eskilere götürüyor (VİDEOLU)
VAN
Yayınlama: 26.09.2024
A+
A-

Van’ın İpekyolu ilçesinde 38 yıldır berberlik yapan Mesut Eren babası, dedesi ve bazı büyüklerinden hatıra kalan antika eşyaları sergilediği dükkanında müşterilerine nostaljik bir ortamda hizmet veriyor.
Eskiden itibaren antika ve nostaljik ürünlere değer veren Eren buraya gelen müşterilerinin adeta ruhunu da dinlendiriyor.

“MÜŞTERİLERİMİZ OLDUKÇA MEMNUN”

Nostaljiyi çok sevdiğini dile getiren Eren, “Yaklaşık 38 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Nostaljiyi seven, hatıraları seven ve eskileri yâd eden biriyim. Olması gereken bir durum. Mesleğimizle bütünleştirip, müşterilerimize böyle bir hizmet sunma çalışması içerisindeyiz. Babam bu tür Nostaljik ürünleri çok severdi. Dükkândaki taş plak babamdan kalmadır. 1968 yılında aldığı ilk maaşla bunu aldı. Babam geçen yıl vefat etti. Dolayısıyla ondan kalan eserleri ben kendim koruma altına aldım. Değerli şeyler bizim için. Hem babamdan kalma hem de antika olduğu için onları koruyorum. Bir gün ne yapayım ne edeyim diye düşünürken, işyerime getirme kararı aldım. Ben sabahları gelirken özellikle saat 9’la 10 arası bir saat boyunca taş plak dinlerim. Müşterilerimiz oldukça memnun. Özellikle 40 ile 60 yaş arası müşterilerimiz çok seviyorlar ve çok hoşlarına gidiyor. Çünkü bu nostaljik ürünlerle gençlik yıllarını hatırlıyorlar. Aslında antika değeri olduğu için onların gençliğini, geçmişte olan hatıralarını yâd etme fırsatı buluyorlar burada” dedi.


“40 YIL, 50 YIL,  80 YILLIK  ÜRÜNLER HEPSİ”
İşyerlerinde iyi bir hizmet sunduklarını ve müşterilerine aynı zamanda ben protez saç da yaptığını belirten Eren, “Bu anlamda da bir farkındalık yarattık. Bu yüzden müşterilerimiz çok memnun ve çok mutlu ayrılıyorlar buradan. Bu elimdeki ürün bizim 1974 yılında kullandığımız ve zaza dediğimiz bir makinedir. Dedem hacdan getirmiş bunu ben onu yıllardır bu makineyle tıraş ederdim. Kendisi de 2006 yılında vefat etti. Bu da onun hatırası olarak yaklaşık 50 yıldır duruyor. Şuan ben saklıyorum. Yine en önemli ürünlerden biri bizim ilk göz ağrımız olan bir ustura var elimizde. Ustura diyoruz ama eski ismiyle Cüzzan deniliyor. Bu da yaklaşık 1980’li yılların başında Van’ın ilk berberi olan rahmetli Şaban Dünyeliye ait. Yaklaşık 25 yıl önce oğlu bana teslim etti. O gün bu gündür ben de saklıyorum. Eskiden bununla bilenerek yapılırdı sakal tıraşları, şuan ki hazır jiletlerle değil bilenerek. Tabi bunun aparatları şuanda yok sadece bu duruyor. Yine bizim hızlı dönem dediğimiz 1990’lı yıllar orada saçlar için kullandığımız ve briyantin dediğimiz Necip Bey kremi vardı ben de bunu 1998 yılında almıştım ve hala ilk günkü gibi duruyor. Orjinalliğini kaybetmemiş. Bu da benim için çok değerli çünkü mesleğimizle alakalı olduğu için saklıyorum. Yine ilk makaslardan olan bir ürünümüz var. Bu da yaklaşık 40 yıllık bir makas. 40 yıl önce bir ustamızın kullandığı bir makastır. Elime geçti ve kullandıkça onu yâd ediyorum. 40 yıl, 50 yıl 80 yıllık ürünler hepsi. Benim için önemli hatıralar. Umarım bizden sonra kalanlarda bu değerleri korurlar” ifadelerini kullandı.


“ÖNEMLİ OLAN ŞEY SANATTIR”
Hayatta en önemli şeyin sanat olduğunu diye getiren Eren, “İnsanlar dünyaya gelip, ölüp göçüyorlar. Bu insanlardan kalan hatıraları saklamak lazım. Mesela ben bu taş plağı her dinlediğimde babamı hatırlarım. Büyüklerin değerlerini daha iyi anlıyorum. Özellikle sanatsal anlamda söylemem gereken şeyler var. Teknoloji gelişiyor, her şey güzelleşiyor evet bunlar önemli şeylerdir, bunları anlamak lazım ama önemli olan şey sanattır. Sanatta ne var? Ahlak var. Ahlak yapısına önem versinler. Ahlak zaten varsa birisinde sanat kolaydır geri gelir. Buna önem versinler. Makaslarına önem versinler. Ben özellikle kendi meslektaşlarıma söylüyorum. Yeni makineler çıktı evet güzel modelleri, tıraşları falan ama kesinlikle makas en kıymetli şeydir. Bizim ana şartelimiz makastır. Makasa değer versinler. Makaslı tıraşları iyi yapsınlar. Özelliklede meslekteki çırak ve kalfalara benim önerim budur. Kendi çalışanlarıma sürekli söylüyorum hatta tüm hizmet şartlarımı ona göre yönlendiriyorum ama diğer arkadaşlarımız dinlerlerse mutlaka benim bu dediğimi yerine getirsinler” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.