Van’da yaz Kur’an kursları kapanış töreni yapıldı

Van İl Müftülüğü tarafından organize edilen yaz Kur’an kurslarının kapanış töreni yapıldı.  Van’da bin 489 kursta eğitim gören 46 bin 322 öğrenciden başarılı olanlar Vali Balcı tarafından ödüllendirildi.

Van’da yaz Kur’an kursları kapanış töreni yapıldı
VAN
Yayınlama: 14.08.2024
A+
A-

Uygulama Otelinde yapılan törende konuşan Van Valisi Ozan Balcı, başta Kur’an kursları olmak üzere diyanete büyük destek verdiklerini belirterek; “Bütün camilerimize kütüphane kuruldu, kitaplarla zenginleştirildi. Camilerimizin şadırvanları ve abdesthaneleri onarıldı yenilendi. Bunları devletimizin ve milletimizin imkânlarıyla hep birlikte yaptık. Ayrıca diyanet teşkilatındaki arkadaşlarımız da canla başla çalışıyorlar. Onları da yürekten kutluyorum. Desteğimiz her zaman onlarla olacak. Aslında bu yapılan işler insana yapılan yatırımlar. Çocuklara ilişkin Van’da birçok güzel iş yapıyoruz. 4 milyona yakın kitabı ilimize kazandırdık. Okul kütüphanelerini zenginleştirdik. 13 tane yüzme havuzu yaptık. 26 tane spor salonu yaptık. 118 tane anaokulu ve kreş yaptık. Biz çocuklarımızı seviyoruz. Çocuklarımıza emek veren herkesten de Allah razı olsun. Bu vesile ile memleketimizin imarına, inşasına ve irşat edilmesine katkı sağlayan, halkımızın aydınlatılmasını, temel dini bilgileri öğretilmesini sağlayan diyanet teşkilatı çalışanlarına, yaz Kur’an kursuna katılan çocuklara, ailelerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.“ dedi.

“Hayatı tanzim etmeye odaklı bir okuma şekline ihtiyacımız var”

Kur’an’ı Kerim’in hayatın merkezine alınması gerektiğine vurgu yapan Van Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, “Kur’an’ı Kerim’de okurken okumanın hakkını vermekten bahseder rabbimiz. Dolayısıyla bu ayetin nasıl anlaşılması gerektiği yönünde biraz kafa yorduğumuzda ciddi şekilde mesajın yerine ulaşmadığını fark ediyoruz. Şöyle ki; Tecvit ve kıraate yönelik okumalarımız var. Bizim Kur’an kurslarımız buna hizmet etmektedir. Diğer taraftan ses ve name merkezli okumalar var. Bunun için yarışmalar tertip edilmekte hatta revaçta olan bu okuma şeklidir. Aynı şekilde ibadet maksadıyla okumalar var. Daha fazla hatim indirme hatta bazı kesimler tarafından hatim kampanyaları düzenleniyor ki ifade son derece Kur’an-i olmaktan uzaktır diye düşünüyorum. Diğer bir okuma şekli ilmi ve fıkhi delillendirmeler ışığında Kur’an’ı Kerim’in analizi yapılmaya çalışılıyor. Oysa en önemli husus maalesef bu ümmet tarafından ihmal edilmiş. O da Kur’an’ın nasıl yaşanacağı meselesidir. Hayat merkezli bir Kur’an okumaya yani hayatı tanzim etmeye odaklı bir okuma şekline bizim ihtiyacımız var. İnşallah bu ve benzeri çalışmalar o nihai hedefe doğru yolumuzu açacaktır diye düşünüyorum. Zira insanlığın şuanda gelmiş olduğu nokta, Kur’an’ın ahlakına ve anlayışına ne kadar muhtaç olduğumuzu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“Ailelerimizin Kur’an’ın anlayışına ve ahlakına ihtiyacı var”

Dünyanın Kur’an’ı Kerim’in anlayışına muhtaç olduğuna dikkati çeken Müftü Şık, “Ailelerimizin Kur’an’ın anlayışına ve ahlakına ihtiyacı var. Çünkü Kur’an’a göre aile, merhamet, muhabbet ve sekinet üzerine inşa edilir. Sokaklarımızın Kur’an’ın ahlakına ihtiyacı var; Eğer Kur’an hakim olursa bir topluma, bir anlayışa o zaman edep ve haya sokakları dahi gezer ve toplum haya ile hayat bulur. Aynı şekilde insanlık olarak Kur’an’ın adalet anlayışına ihtiyacımız var; Çünkü Kur’an’ın adalet anlayışı mutlaktır size göre bize göre olmaz, heva ve heveslere göre olmaz, menfaate göre olmaz. Kur’an’ın emri açıktır, aleyhinize bile olsa adaletten sapmayın diye. Aynı şekilde Kur’an’ın hakimiyet anlayışına ihtiyacımız var; Kur’an-ı Kerim’in hakim olması halinde merhamet olur, adalet olur, şefkat olur, sosyal mizan olur. Ama eğer tıpkı bugün olduğu gibi Kur’an’ın dışındaki anlayış hakim olursa dünyaya, o zaman fitne olur, fesat olur, zulüm olur, kaos olur, olur da olur… Savaş ahlakına dahi Kur’an’ı Kerim’in sözü vardır; Savaşmayan unsurları öldüremezsiniz, kadınları, çocukları, savaşmayan alimleri, hocaları, din görevlilerini öldüremezsiniz. Medeniyetleri tahrip edemezsiniz. Kur’an bunu emretmektedir. Kur’an’ın çevreye bile sözü vardır; Kur’an ister ki bütün dünya mamur olsun, her taraf tertemiz olsun, pırıl pırıl olsun, insana yakışır olsun. Çünkü Allah insana değer vermiş, değer verilen insanı misafir olarak konakladığı dünyanın da ona göre tanzim edilmesini ister. Dolayısıyla Kur’an’ı Kerim’in ahlakının, anlayışının özellikle ümmet üzerinden dünyaya yansıyacak olması hakikaten asrısaadetleri tekrar ihya etmemize vesile olabilir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Program tiyatro gösterisi, ilahi konseri ve yaz Kur’an kursları sonunda yapılan bilgi yarışmasında dereceye giren öğrencilere Vali Ozan Balcı tarafından ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Programa, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Vali Yardımcısı Murat Yayabaşı, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, İl Müftüsü M. Sırrı Şık, Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Mevlüt Kaya, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.