Van’da veliler okul servis ücretlerine tepkili

Van’da eğitim öğretim döneminin başlamasının ardından servislere yansıtılan zam kararı velilerin tepkisine neden oldu.

Van’da veliler okul servis ücretlerine tepkili
VAN
Yayınlama: 19.09.2024
A+
A-

2024-2025 eğitim-öğretim yılı başladı. Okul sezonunun başlamasının ardından servis ücretleriyle ilgili alınan kararlar Vanlı velilerin tepkisine neden oldu. Veliler servis ücretini fazla bulduklarını ifade ederken, servis şoförleri ise aldıkları ücretin araçlarının bakımına bile yetmediğini belirtti.

“BU KADAR ZAM HİÇ NORMAL DEĞİL”

Van’da yaşayan Melek Öztunç isimli vatandaş. Bir oğlum var evim okula yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta ve servis için yaklaşık bin 600 lira bir ücret istendi. Geçen yıl bin 50 lira olan ücret bu yıl bin 600 lira. Bu kadar zam olması hiç normal değil. Bizim aracımız maalesef yok olsa kendimiz götürür getirirdik. Eşimle hesaplıyoruz kendi aracımızla götürüp getirsek bize daha makul bir fiyata mal olur. Yetkililerden ricamız bu konuya bir an evvel al atmaları” ifadelerini kullandı.

“BU KADARDA FIRSATÇILIK OLMAZ”

Şikâyetini dile getiren bir başka veli de; “Benim bir kızım var. Sabahları eşim okula bırakıyor ama dönüşte işi yoğun olduğu için mecburen servis alıyor. Evde bebeğim olduğu için ben alamıyorum. Servis tek dönüş için bin 500 lira para alıyor. El insaf! Bir insan bu kadarda fırsatçılık yapmaz. Söylediğimizde de ‘biz bir şey yapamıyoruz alınan karar böyle’ diyorlar. Umarız bu sıkıntı biran önce çözülür. Ne veliler ne de servis şoförleri mağdur olmadan inşallah bir orta yol bulunur” dedi. 

“ORTADA FAHİŞ BİR FİYAT YOK!”

Servis ücretlerine verilen tepkilere cevap veren Van Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, servis ücretlerinin yüksek olmadığını söyledi.

Maliyetlerin artığını dile getiren Başkan Tuğrul, “Biz bunu söylediğimizde müşterilerimiz, ‘asgari ücrete ve yakıta zam gelmedi’ diyorlar. Artan maliyetler gerçekten bizim esnafımızı mağdur etmiş durumda. Mesela geçen yıl akü 5 bin liraya alınabiliyorken, bu sene 12 bin liraya alınıyor.  Geçen yıl araç bakımı için sanayiye 2-3 bin lira ödeme yapıyorduk.  Bu yıl 6-7 bin lira ödüyoruz. Yani maliyetler gerçekten çok arttı. Onun için de servis ücretleri UKOME’den alınan bir kararla uygulanıyor” dedi.

“VAN’DA OKUL SERVİS ÜCRETLERİ DİĞER İLLERDEN DAHA UYGUN”

Van’da okul servis ücretlerinin diğer illere oranla ucuz olduğuna dikkat çeken Tuğrul, “Fiyatlar diğer illere oranla bakıldığında mesela bizim kısa mesafe taşıma ücreti 0-3 kilometre bin 250 liradır. Fiyatlar kilometreye göre peyder pey artıyor Böyle aşırı bir zam yoktur. Yani biz şu anda 30-35 bin lira şoföre para veriyoruz. Onun için maliyetler arttığından dolayı fiyatlar da artıyor. Bunu vatandaşımız bilsin. Bu konuda indirim yapmak söz konusu değil. Çünkü her geçen gün her şeye zam geliyor. Yani bu belli olan 3-5 kaleme mesela yakıta diyelim gelmedi, asgari ücrete gelmedi ama diğer taraftan bakıldığında bütün temel gıdaya zam geliyor. Sigortaya zam geliyor. Mesela bir araç sigortası şuanda 20 bin lira. Biz daha önceden bunu 3 bin liraya yapıyorduk. 0-3 kilometre arası bin 250 lira bakın bunun UKOME kararı vardır. Onun üstü kilometre uzadıkça fiyat da artıyor” ifadelerini kullandı.

“BİR VELİ ÇOCUĞUNU KENDİSİ OKULA GÖTÜRMEYE KALKSA YAPAMAZ”

Çocukların güvenle servisçilere teslim edilmesi gerektiğini belirten Tuğrul, “Çocuklarını sağlam güvenilir bir şekilde taşıyan servisçilerimize teslim etsinler. Çocuklar bizim geleceğimizdir. Servisçiler saat 5’de uyanıp, kapı kapı öğrencileri topluyor. Yılın 3 ayı da çalışmıyor. 9 ay çalışıyorlar. Ortada fahiş bir fiyat yok. Bir veli çocuğunu kendisi okula götürmeye kalksa yapamaz. Yapamazdan kastım yani 2 gün götürür diğer gün bıkar. Servisçiler sabahın erken saatlerinde uyanıp çocukları evlerinden alıyor” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.