Van’da uzmanından kombi bakımı uyarısı!

Van’da havaların soğumasıyla birlikte kombi bakım sezonu da açıldı. Uzmanlar kombi bakımı konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Van’da uzmanından kombi bakımı uyarısı!
VAN
Yayınlama: 03.10.2024
A+
A-

Hayatı kolaylaştıran doğal gaz kullanımında Van’da son zamanlarda bir artış yaşanıyor. Her yıl düzenli yapılan kombi bakımlarının önemli olduğunu belirten uzmanlar, bunun vatandaşların cebine de olumlu anlamda yansıdığını söyledi.

“KOMBİ BAKIMI YETKLİ SERVİS TARAFINDAN YAPILMALI”
Kombi bakımlarının çok önemli olduğunu ve bunun mutlaka yetkili servis tarafından yapılması gerektiğini belirten servis yetkilisi Abidin Yarımbatman, “Müşterilerimiz kombi bakımlarını her yıl düzenli olarak yaptırmalılar. Bütün müşterilerimize en az yılda bir defa kombilerinin bakımlarını yaptırmalarını öneriyoruz. Aksi takdirde cihaz üzerinde bulunan bazı değerli parçalar, tozdan ve pislikten kaynaklı zarar görebilir. Örnek veriyorum kombinin bakım fiyatı 750 liraysa müşteri kombinin bakımını 3 yıl yaptırmasa bu sefer masrafı artacak ve 750 lira ödeme yapması gerekirken bu fiyat 5 bine çıkacak. Çünkü bakımsızlıktan dolayı kombinin bazı parçaları zarar görecek ve bu da müşterinin cebine yansıyacaktır. Bir kombi bakımı ortalama 40 dakika sürüyor. Fakat 2-3 yıl bakım yapılmamış bir kombi ise 1,5 saat sürüyor. Kombi bakımı fiyatları bizde geçen 500 liraydı şuan 750 liraya yapıyoruz. Pek fazla bir zam yansıtmadık. Çünkü asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız var ve onları düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.


“DÜZENSİZ BİR KOMBİ KULLANIMI VAR”
Kente yapılan bilinçsiz kombi kullanımına vurgu yapan Yarımbatman, “Van’da bazen bilinçsiz kombi kullanımından dolayı bazı vatandaşlar faturalarının çok geldiğinden dolayı şikayet ediyorlar. Baktığımızda kombi kullanımları çok yanlış. Çünkü evin bazı bölümlerini yakarken bazı bölümlerini yakmıyorlar. Memleketimizde düzensiz, bilinçsiz bir kombi kullanımı var. İnsanlar kombi kullanmayı bilmiyor. Örnek veriyorum bir apartmanda bütün katlarda kombi var. 10 yıllık bir sayaç ve 10 yıldır kombileri çalışıyor varsayalım. Birine baktığınızda 3 bin 4 metreküp yakmış, diğeri ise 10-12 bin metreküp yapmış. Alt kattaki hiç yakmamış ve akşam geldiğinde çalıştırmış. Bir diğeri hastası, yaşlısı ve çocuğu var mecbur yakmak zorunda. Hal böyle olunca da en üsteki ev her iki dairenin de faturasını ödemek durumunda kalıyor. Bu yüzden kombi kullanımını yaparken bilinçli olmalıyız. Doğru ve bilinçli bir şekilde kullanırsanız bu sayede faturalarınız da sabit olur ve çok yüksek bir fatura ödeme durumunda kalmazsınız. Bazen evdeki bilinçsiz kullanılan sıcak sularda kombilerin ısısını etkileyebiliyor. Bu konuya da çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bilinçsiz açılan sıcak sular da kombinin ısı dengesine zarar verebiliyor” dedi.


“KOMBİNİZİ VÜCUT ISINIZA GÖRE AYARLAYIN”
Kombideki ısı ayarlamasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Yarımbatman, “Yapmamız gereken doğru kombi kullanımı peteklerimizde ısı seviyesini minumuma indirmek ve vücut ısınına göre ayarlamak. Bazı müşterilerimiz kombiyi direkt kapattıklarını söylüyor. Bu çok yanlış ve aksine faturalarınızın daha yüksek gelmesini sağlıyor. Kombiyi vücut ısınıza göre ayarlamanız gerekiyor. Misal 40 derece yaptınız bunu milim milim vücut ısınıza bulana kadar ayarlamanız gerekiyor. Kombi istediğiniz ısıya geldiğinde bunu direkt o seviyede sabit tutmanız gerekiyor” diye konuştu.

“YETKİLİ KOMBİ BAKIM SERVİSİYİZ” DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT!
Yetkili servis adı altında birçok kişi tarafından kombi bakımı yapıldığını belirten Yarımbatman, servisçilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Kombi bakımlarını yaptırırken, evlere çağırılan servislere çok dikkat etmelerini öneriyoruz. Çünkü bu işi Van’da kontrollü yâda kontrolsüz yapan bilinçsiz insanlar mevcut. Bilen ya da bilmeyen şuanda bu işin içinde. Dükkânı olmayan yetki belgesi olmayan, sertifikaları olmayan, yüzlerce insan kombi ve petek bakımı adı altında bu işi yapmaya çalışıyorlar. Evlerine çağırdıkları firmaların kurumsal ve yetkili servis olmalarına dikkat etmeleri gerekiyor. Bakımdan sonra evlerinde sıkıntı olabilir mutlaka geri dönüşüm yapabilecekleri bir adres olsun. Bu işi dükkânı olmayan ve piyasada çok daha ucuza yapan çantacı diye tabir ettiğimiz firmalar var. Kesinlikle onlara dikkat etsinler.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.