Van’da ulaşıma ikinci zam mı gelecek?

HABER. NECDET TAM Akaryakıt ve vergilere yapılan son zamlardan sonra Van’da toplu taşımaya ikinci zam yapılması bekleniyor. Minibüs ve taksiciler yapılan zamların kendilerini bitirme noktasına getirdiğini...

Van’da ulaşıma ikinci zam mı gelecek?
VAN
Yayınlama: 19.07.2023
A+
A-

 

HABER. NECDET TAM

Akaryakıt ve vergilere yapılan son zamlardan sonra Van’da toplu taşımaya ikinci zam yapılması bekleniyor. Minibüs ve taksiciler yapılan zamların kendilerini bitirme noktasına getirdiğini söylediler.
Yapılan zamlarla ilgili konuşan Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, gelen zamlardan sonra çalışma şanslarının kalmadığını ifade etti. Akaryakıtın litre fiyatına bir anda 6-7 liralık zam geldiğini hatırlatan Tuğrul, “Bu daha önce görülmemiş bir şey.

Esnafımızı kazandığını mazota, benzine veriyor. Acilen zam yapmamız gerekiyor. Bu hafta olmazsa da önümüzdeki hafta kesinlikle yapılacak. Aksi takdirde çalışma şansımız kalmıyor. Yakın zamanda yapılan artış artık kurtarmıyor. Çünkü akaryakıta zam geldiği zaman A’dan Z’ye her şeye zam geliyor. Biz artık bunun altından kalkamıyoruz. Çalıştıracak şoför bulamıyoruz, maaşı yetersiz buluyorlar. Akaryakıt, sigorta, yedek parça, şoför maaşları göz önüne alınınca mecburen zam almamız gerekiyor.” Dedi.
“Şehir içi 11-12 TL Edremit ve Kampüs ise 17-18 TL olmalı”


Tuğrul, “7,50 TL olan tam bilet ücretlerinin en az 11-12 liraya yükselmesi gerekiyor. Bu oranda bir zam bekliyoruz. Uzak mesafe olan Edremit ve kampüs gibi uzak güzergâhların da en az 17-18 liraya artırılmasını bekliyoruz. Bu fiyatların altı kurtarmaz. Şuan sırf yolcularımız mağdur olmasın diye yakıt parasına gidip gelen kooperatiflerimiz var. Bir anda akaryakıta bu kadar zam gelmesi beklenmeyen korkunç bir şeydi. Kabul edilebilir düzeyde değil. Devamının da geleceği konuşuluyor. Toplu taşımanın yanında okul servis ücretleri ile taksi ücretleri de artacak. Şehirlerarası otobüs ve yük taşımacılığı fiyatları da artacak.” İfadelerini kullandı.
“Fiyat artışının önümüzdeki hafta uygulanmasını bekliyoruz”


Yeni fiyatın biran önce uygulanmaya başlanması gerektiğini belirten Tuğrul, “Bu artışın bugünden itibaren yürürlüğe girmesini istiyoruz ancak resmi prosedürleri bekliyoruz. Toplantının ardından bu hafta ya da en geç önümüzdeki hafta yeni fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.
“Kamudaki israfın önüne geçilmediği sürece ekonomi düzelmez”
Kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Tuğrul, “Her şeyden vergi alsınlar, yüksek yüksek alsınlar buna karşı değiliz. Ama kamudaki israfın önüne geçsinler. Bu israf devam ettiği sürece ekonomi düzelmez. Vatandaş üstüne düşeni yapıyor artık boğuldu zamlardan. Esnaf ve vatandaş gününü geçirmeye çalışıyor. Hiç kimse ben iyiyim diyemiyor. Kamudaki israf ve rant kavgası bitmediği sürece bizim halimiz bu olacak” diye konuştu.
“Taksicilerden alınan vergi illere göre değişkenlik göstermelidir”
İstanbul’daki taksiciyle Van’daki taksicinin bir kefeye koymanın yanlış olduğuna değinen Tuğrul, “Maalesef siz de büyükşehirsiniz o da büyükşehir diyorlar. Bizim taşımamızla İstanbul, Ankara gibi illerin taşıması aynı değil. Kampüse gündüz yolcu götürürüz boş döneriz, akşam boş döneriz. Ama İstanbul’da ful gidip ful geliyor. Bizle onları aynı kefeye koyuyorlar. Bizle sigortası aynı, vergisi aynı ama kazancı fazla. Bu konuda da çok mağduruz.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.