Van’da trajikomik olay! “Çöp atmayın” yazısına rağmen çöp atılıyor

Van’da bir iş yerinin önünde bulunan mazgala yazılan “Lütfen mazgala çöp atmayın” yazısına rağmen çöp atılıyor. Bu durum iş yeri sahibini bezdirmiş durumda.

Van’da trajikomik olay! “Çöp atmayın” yazısına rağmen çöp atılıyor
VAN
Yayınlama: 05.08.2024
A+
A-

Van’ın Şerefiye Mahallesi Santral 2. Sokak’ta bulunan bir işyerine ait mazgala üzerinde uyarı afişi olmasına rağmen çöp atılıyor. İşyeri yetkilisi Mehmet Şerif Umar bu konuda yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
“Biz hep temizliyoruz, yine atılıyor”
Çöp atanları defalarca uyarmasına rağmen hala yine aynı durumla karşılaşmaya devam ettiklerini belirten Umar, “Bu mazgal bir bodrum katına ait bir havalandırma yeri. Bodrum katının havalandırmasıdır ve zorunludur. Binalar yapılırken bunlar bırakılır. Bu şekilde bırakıldığı halde insanlar hep buraya gelip, çöp bırakıyor. Biz hep temizliyoruz, yine atılıyor. En son uyarı yazısı astık. Değişen hiçbir şey olmadı. Maalesef yine atmaya devam ediyorlar. Bununla alakalı bir ara biri içeceğini içiyordu. Bekledi, elindeki içeceği tam bitirip, atacakken ben uyardım. Atmayın dedim. Uyarı yazısını gösterdim maalesef yine işe yaramadı” dedi.


“Bu konuda toplum eğitilmeli”
Temizlik konusunda toplumun eğitilmesi gerektiğini belirten Umar, ”Artık mazgalın üzerini kapatmayı düşünüyorum. Buradan gelip geçen vatandaşların birçoğu burayı çöp olarak kullandığımızı düşünüyor olabilir ama biz kesinlikle burayı çöp olarak kullanmıyoruz. İçeride çöp kutumuz var. Düzenli olmaya özen gösterdiğimiz halde burada hep bir çöp birikintisi oluşuyor. Mazgalların olduğu her yerde böyle problemler yaşanıyor. Etraf sigara izmaritleri dolu. Bizim insanlarımızda şöyle bir mantık var. Diyorlar ki Belediyenin temizlik işleri gelip temizlesin. İşleri ne? Ne kadar kötü bir düşünce. Asgari ücretle çalışan gariban biri gelecek onun pis niyetinden, eyleminden dolayı izmaritini temizleyecek. Bunu kendisinde bir hak olarak görüyor. Temizlik işçisinin gelip orayı temizlemesini kendisinde hak olarak görüyor. Öyle bozuk bir zihniyete sahip. Ya ben bunu atmayayım çöpe atayım demek yerine bir de bahane üretiyor bunun felsefesini oluşturuyor. Bu konuyla alakalı yöneticilerin bir problemi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu konuda toplum eğitilmelidir. Ben kendim sosyoloğum. Şimdi eğer bir toplum eğitilmezse toplum kendi kendine gelişmez. Çünkü toplumun algısı çok düşüktür” ifadelerini kullandı.


“Bu konuyla alakalı gerekirse cezai müeyyide uygulanmalı”
Çevreyi kirletenlere karşı gerekirse ceza verilmesi gerektiğini belirterek Umar, şunları söyledi:
“Biz trafik ışıklarında yürüyoruz. Trafik ışıklarının yanışı 15 yâda 20 saniyedir. 15 saniyede 3 yâda 5 araba geçmiyor. Bazen 1 tanede geçmiyor. Bunların trafik ışıklarında geçme hızı nasılsa yaşamı da aynı öyledir. Çünkü beyin o kadar çalışıyor. Uyardığın zaman kendini haklı göstermek için kavgaya bile tutuşuyor. Batıya toplumlarında trafik ışıklarına baktığımızda 50 tane araç geçer. Çünkü bellidir biliyor arkasında başka insanlarda var onlarında geçmesi lazım. Buda aynı mantıktır. Çünkü burada bu konuyu kendisine bir hak olarak görüyor. Ya ben bunu buraya atarsam ne olacak ki diyor? Oysa burada biz yaşıyoruz. Zaten yeşil alan yok, her taraf çok kötü. Bu konuyla alakalı yerel yönetimlerin şehir idaresini yürüten belediye olsun, valilik olsun buradan sorumlu olan birimlerin bununla alakalı toplumu eğitmesi lazım. Gerekirse bunlara yönelik cezai müeyyide getirmesi lazım. Bizim toplumumuzda bunu yapmak yerine biraz daha ceza mantığı var. Gerekirse ceza kesilebilir. Mesela izmariti yere atan bir insana, şikayet üzerine olsun yâda görüldüğü andan itibaren ceza kesilmesi lazım. Çöp de aynı şekilde. Çöp uzun süre kaldığında kokar. Burayı bilerek temizlemiyorum”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.