Van’da sigara ile mücadele çalışmaları hız kazandı

HABER. CEBRAİL TEMUR Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Van Sağlık İl Müdürlüğü ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursuna...

Van’da sigara ile mücadele çalışmaları hız kazandı
VAN
Yayınlama: 10.06.2023
A+
A-

 

HABER. CEBRAİL TEMUR

Van SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Van Sağlık İl Müdürlüğü ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursuna Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılar katıldı.


Van sahip olduğu fiziki konum itibari ile sigara başta olmak üzere birçok kaçak malzemeye erişimin kolay olduğu bir il konumunda ter almaktadır. Durum böyle olunca sigara ve madde bağımlısı ile mücadele konusunda istenilen sonuç alınmayabiliyor. Türk menşeli sigaralara yapılan zamlar ilde yaşayanları pek etkilemiyor. Ancak menşei belli olmayan sigaraların kullanılması birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi de sigara bağımlılığının önüne geçmek için birçok projeyi hayata geçiriyor ve bu yapılan çalışmalardan da olumlu sonuç alınabiliyor.
“Sigara kronik bir problemdir”
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde verilmeye başlanan ve 2 gün sürecek Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursunun açılış konuşmasını yapan Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, Van’da olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.


Bağımlılığın kronik bir problem olduğun belirten Tosun, “Dünya ve ülke olarak bu bağımlılıkla savaş halindeyiz. Tütün kullanımının düşük yaşlara kadar inmesi hepimizi üzüyor. Bu tür programlarla daha bilinçli hale gelmek için hep beraber çalışmalıyız.” dedi.


“Sigara bıraktırma oranımız gayet iyi”
Programda konuşan Uzman Dr. Siyaahmet Atlı ise sigara bağımlılığının bölgede bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekerek “Van’ın sınırda olması ve menşei belli olmayan sigaraların kullanılmasının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini görüyoruz. Yaklaşık bir yıldır sigara bıraktırma polikliniğinde aktif olarak çalışmaktayız. Sadece benim baktığım hasta sayısı bini geçmektedir. Sigara bıraktırma oranımız da gayet iyi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ile beraber sigara bıraktırma kursu açtık. Burada sertifika alan arkadaşlar da direk polikliniklerde sigara ile mücadele cephesinde yer alacak.” ifadelerini kullandı.
“Kursumuza Türkiye’nin dört bir yanından başvurular oldu”


Programın Van’da yapılmasını büyük bir bilimsel aktivite olarak gördüğünü ifade eden Atlı, “programın hastanemizde yapılmasının büyük bir onur olduğunu düşünüyorum. Göğüs hastalıkları bölümü için de önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin dört bir yanından sertifikasyon için başvurunun olması bizi ayrıca gururlandırdı. Kontenjanların da 2 günde dolması bizim için sevindirici bir durumdu.” diye konuştu.
“Yılda 50 bin hasta tedavi edilebilecek”
Kursun sonunda katılımcı doktorlara sertifika verileceğini hatırlatan Atlı, “Bu programdan sonra sertifika alan 50 hekimin her birinin yılda yaklaşık 50 hastaya bakması durumunda 50 bin hastanın tedavi edilmesinde ön ayak olabilir. Bunun sadece maddi karşılığını bile düşünürsek milyonlarca TL’ye tekabül ediyor. Bunun yanında sağlık giderlerini de azaltacağını düşünüyoruz. Katılımın bu bölgeden ağırlıklı olması da Van ve çevre ilerinin sigara ile mücadele konusunda bu programdan sonra yoluna daha güçlü devam edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.