Van’da sel felaketinin yaralarını sarılıyor

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ile beraberindeki heyet, selden etkilenen bölgelerde incelemede bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Van’da sel felaketinin yaralarını sarılıyor
VAN
Yayınlama: 10.06.2024
A+
A-

Sel bölgesindeki çalışmaları yerinde takip eden Zeydan ve beraberindekiler selin vurduğu evleri tek tek gezerek mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

‘Tüm birimlerimizle teyakkuza geçtik”

Mahalle sakinlerinin sorun ve taleplerini dinleyen Zeydan, selin yaşandığı bölgede Belediye ve VASKİ ekiplerinin ilk andan itibaren harekete geçtiğini belirterek, “Dün sel haberini alır almaz tüm birimlerimizle teyakkuza geçtik. İlgili daire başkanlarımızı çalışma arkadaşlarımızı bölgeye yönlendirdik. 11 loder, 2 ekskavatör, 2 greyder, 4 kamyon 1 hidromek, 2 su tankeri, 4 vidanjör ve 1 basın aracını da hemen bölgeye gönderip müdahalede bulunduk. Yaşanan sel taşkınlarında can kaybının olmaması sevindiricidir. Biz afetleri engelleyemeyiz fakat afetlerin yıkıcı etkilerini tedbir alarak azaltabiliriz. Burada da Karahisar Mahallemizde köyün tam ortasından geçen derenin ve bu dereden besleyen diğer vadilerden akan suların ıslah edilmesi gerekiyor. Dere ıslahlarının standartlara uygun yapılmadığını maalesef görüyoruz. 14-15 yıl önce yapılan dere ıslahı standartlara uygun değil. Hem derenin daraltılması hem standartlara uygun beton yapıların yapılmaması hem de yükseklik standartlarına uyulmaması maalesef bu taşkınlara sebep olabiliyor. Burada halkımızın da her birimizin de eksikliği var. Bizlerin taşkın sınırlarını iyi tespit etmesi lazım. Dere kenarlarına, akarsu kenarlarına o sınırlar aşılarak yapılaşmanın yapılması lazım. Burada da o sınırlara uyulmadan yapılaşmanın olduğunu görebiliyoruz. Bütün bu tedbirleri halkımızla birlikte alacağız” dedi.

“Halkımızın yanında olacağız”

İleride buna benzer afetlerde oluşabilecek can kayıplarının önüne geçilebilmesi açısından alınması gereken tedbirlerin önemli olduğunu da vurgulayan Zeydan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Devlet Su İşlerinin dere ıslahını standartlara uygun yapması, taşkın sınırlarına uymayan yapıları gerekirse kamulaştırarak sınırın dışına çıkarması gerekmektedir. Çok şükür bugün bir can kaybı yok. Fakat afetin boyutları büyük. Evlerin içini su basmış, ahır, tandır evleri yıkılmış. 60 küçük ve büyükbaş hayvan telef olmuş. Maddi zarar büyük. Bizler yarın da bugün de maddi zararların giderilmesi konusunda, yaraların sarılması konusunda belediye olarak elimizden geleni yapacağız. İlçe Eşbaşkanlarımız, Meclis üyelerimiz, ilgili tüm daire başkanlarımız burada. Bugün olduğu gibi yarın da halkımızın yanında olacağız. Bu süreçte ne gerekiyorsa yapacağız. Şu anda halkımızın bu afetten dolayı bir yemek ihtiyacı söz konusuydu. Gezici aşevimizi de buraya getirdik. Bir kez daha her birimize geçmiş olsun diyorum. Bu tür doğal afetlerde de zararı en aza indirgemek için tüm kurumları hep birlikte sorumluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. Bizler de üzerimize düşen tüm tedbirleri alacağımızı ifade etmek istiyoruz.”

Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, sel bölgesinde selden etkilenen yurttaşlarımıza sabah sıcak çorba, öğlen için de yemek ikramında bulundu.

Kaynak: BÜLTEN-VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.