Van’da kuru kayısı mesaisi

Van’da imece usulü ile yapılan kuru kayısılar ev ekonomisine katkı sağlıyor. Yaklaşık 2 ay süren sezonun sonunda kurutulan kayısılar aynı zamanda hediyelik olarak da batı...

Van’da kuru kayısı mesaisi
VAN
Yayınlama: 07.08.2023
A+
A-

Van’da imece usulü ile yapılan kuru kayısılar ev ekonomisine katkı sağlıyor. Yaklaşık 2 ay süren sezonun sonunda kurutulan kayısılar aynı zamanda hediyelik olarak da batı illerine gönderiliyor.


Van’da Haziran ayında olgunlaşmaya başlayan kayısılar Temmuz ve Ağustos aylarında tamamen olgunlaşıp sararıyor. Çeşitli şekillerde dallarından koparılan kayısılar, çekirdeklerinden ayrılarak güneşin önüne bırakılıyor. Kuruyan kayışlar ise kışın reçel, hoşaf yapılıp tüketilmesinin yanında çayın yanında da atıştırmalık olarak tüketiliyor. Oldukça meşakkatli olan kuru kayısı yapma süreci imece usulü ile yapılıyor.

Kuru kayısı hasadının oldukça zorlu geçtiğini belirten Abdullah T. ” her sene olduğu gibi sene de kuru kayısı yapma sürecimiz başladı. Yaptığımız iş bayağı yorucu ama ev ekonomisine katkı sağladığı için bunu yapmak zorundayız. Sabahın erken saatlerinde kayısıları topluyoruz. Gündüz saatlerinde hava çok sıcak olduğu için kayısıları akşam saatlerin açık dışarıya bırakıyoruz. Hava sıcak olduğu için kayısılar 2 günde tamamen kuruyor. Biz de kuru kayısıları toplayıp serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Van bölgesinin kayısıları küçük ama tatları çok güzeldir. Bu kayısıları hem satıyoruz hem de batıda yaşayan dost ve akrabalara hediye olarak gönderiyoruz.” dedi.

 

Kaynak: NECDET TAM

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.