Van’da konut sorunu derinleşiyor!

Van’da yıllardır çözülemeyen ve adeta kentin kangrenleşmiş sorunlarından biri olan kiralık konut sorunu devam ediyor. Kentte kısmı olarak yapılan binalar ve TOKİ konutları yaşanan sorunu çözmekten çok uzak. 

Van’da konut sorunu derinleşiyor!
VAN
Yayınlama: 19.08.2024
A+
A-

Son yıllarda ev kiralarına gelen fahiş zamlar vatandaşı olumsuz etkilerken, 1 milyon 200 binden fazla nüfusa sahip Van’da da kiralık ev sorunu yaşanıyor. Fahiş fiyatlar sonrası konut almanın hayal olduğu Van’da kiralık ev fiyatları da cep yakıyor.

Ekonomik anlamda en son sıralarda yer alan ancak kira fiyatlarında metropol kentlerle yarışan Van’da yüzde 25’lik zam oranın artmasıyla kriz daha da derinleşiyor. Dar gelirli vatandaşların ciddi sıkıntı yaşadığı kentte, kira fiyatları yerine göre asgari ücret seviyelerine kadar yükseldi.

Van’da yaşanan kiralık konut sorununa değinen Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Binlerce kişi ev arıyor ama yüksek fiyatlar ve konut yetersizliğinden dolayı bulamıyor” dedi.

“Bu tablo devam ederse Van’da ciddi bir kaosa yol açabilir”

Van’ın batı illeriyle yarıştığını belirten Özdek, “Van’da şuanda ciddi oranda kiralık konut sorunu var. Bunun en büyük nedeni yetersiz konut sayısı. Vatandaşlar her yerde kiralık ev arıyor ama bulamıyorlar. Kiralık ev sayısı yetersiz olduğundan dolayı kira fiyatları metropollerle yarışır duruma geldi. Fiyatlar çok yüksek. Dar gelirli vatandaşlar, öğrenciler, memurlar, dışardan gelen yerli ve yabancı turistler bu konuda ciddi sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu tablo devam ederse Van’da ciddi bir kaosa yol açabilir. Binlerce kişi kiralık ev arıyor ama bulamıyor. Ankara’da, İstanbul’da kiralar ne ise Van’da şu an o seviyelerde. 2+1 daire 10 bin TL ile 14 bin TL, 3+1 daireler 10 bin TL ile 17 bin TL, 4+1 daireler ise 16 bin TL ile 18 bin TL arasında yüksek fiyatla kiraya veriliyor. Kiraların bu kadar fahiş fiyatlı olması doğru değil. Bu durum kabul edilemez. Yetkililerin acil olarak bu duruma el atması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretliler hayatını nasıl idame ettirecek?”

Asgari ücretle çalışan evli ve çocuklu ailelere dikkati çeken Özdek; “Asgari ücret ile çalışan bir özel sektör çalışanı hayatını nasıl idame ettirecek? Ailesini nasıl geçindirecek, çocuklarını nasıl okula gönderecek ve ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Van’ın bir an önce bu sorunlardan kurtulabilmesi için, yaşanılabilir bir kent olması için acil ve ivedi şekilde imar sorununun ortadan kalkması gerektiğini düşünüyorum. İmar sorunu ortadan kalktıktan sonra müteahhitler yeni konutlar yapacaklardır. Bununla beraber konut sayısı arttıkça insanlar uygun fiyatlara ev bulabilecektir. Bunların yapılabilmesi için acil eylem planlarına ihtiyaç vardır. Bunun için ciddi adımlar atılması lazım. Bu konuda yetkililerin sorumluluk alması lazım.” şeklinde konuştu.

“Yüzde 25 sınırının kalkması sorunu derinleştirdi”

Ev fiyatlarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte Van’da kiralık ev sorununun daha da büyüdüğünü belirten Özdek, “Yüzde 25 sınırı da kalkınca ev sahipleri keyfine münhasır ev kiralarını istedikleri şekilde yükseltebiliyorlar. Bu da piyasanın alt üst olmasına neden oluyor. İster istemez insanlarımız sıkıntılar yaşıyor. Günde bu konuyla ilgili sayısız şikâyet alıyoruz. Ev kiraları arttı diye. Van’da barınma sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Biz de maalesef yardım edemiyoruz. Çünkü kiralık ev yok. Olanlar da çok yüksek. Yüzde 25 sınırı kalkınca kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar arttı. Aynı memlekette yaşıyoruz. Kendi hemşehrilerimiz kiralık ev bulamıyor. Şu an binlerce insan bu durumda. Dışardan Van’a gelen insanlarda kira fiyatlarının yüksek oluşundan şikâyetçi” dedi.

Özdek, okulların açılmasıyla birlikte memur ve öğrencilerin kente gelmesiyle sorunun daha da büyüyeceğine vurgu yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.