Van’da kiralık yöresel kıyafetlere yoğun talep

Van’da düğün sezonunun başlamasıyla yöresel kıyafetlere talep arttı. Aynı kıyafeti bir daha giymek istemeyen vatandaşlar artık abiye kiralamayı tercih ediyor.

Van’da kiralık yöresel kıyafetlere yoğun talep
VAN
Yayınlama: 22.07.2024
A+
A-

Birçok farklı rengi ve deseni bulunan doğu bölgesine has yöresel kıyafetlere her geçen gün talep artıyor. Kimi vatandaşlar terziye gidip kendine özel yöresel kıyafet diktirmeyi tercih ederken, kimileri de  aynı ürünü ikinci bir defa giymemek için kiralamayı tercih etti.


Türkiye’nin 81 ilinde yöresel kıyafet farklılık gösterse de Van’ a has yöresel giyimin başında kadınlar için fistan, erkekler içinse şal şepik denilen yöresel ürünler geliyor. Gündelik hayatın yanı sıra düğünlerde yöresel kıyafetlerin tercih edilmesi satışları artırdı.

“Vatandaşlar artık kiralamayı tercih ediyorlar”
Düğün sezonunun başlamasıyla yöresel kıyafet satıcıları yoğun mesai harcıyor. Van’da bulunan bir yöresel kıyafet dükkânı işletmecisi Mehdi Abi, “2014’ten beri bu işi yapıyorum. Yöresel kıyafete talep oldukça yoğun. Müşterilerimizin isteğine göre, hem kiralık, hem satılık, hem de özel dikim hazır kumaş yöresel satışlarımız mevcut. Fistan yöremize has bir kıyafet, özellikle düğün ve şenliklerde giyiliyor. Daha önceden kimse kiralamazdı hazır satın alırdı. Bir ürünü alan 1-2 yıl kullanırdı ama biz bu sektörü açtığımızdan beri talep daha fazla arttı. Geçen yıllara oranla bu yıl daha da arttı. Aynı kıyafeti ikinci defa giymek iatemeyen  vatandaşlar artık kiralamayı tercih ediyorlar. İlerleyen zamanlara oranla aynı kıyafeti İkinci bir defa artık kimse giymez. Herkes farklı kıyafet, farklı model ister” dedi.


20 kişi istihdam ediliyor
Yöresel kıyafetlerin kendi terzilerinin ellerinden özenle hazırlandığını belirten Abi, “Müşterilerimizin istediği ürünler kendi terzilerimizin ellerinden özenle hazırlanıyor. Yoğun çalışıyoruz. 5 şubemiz daha var. Hem kumaş yerlerimiz hem de dikimhanelerimiz var. Toplam 20 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Siparişlerimiz yoğunluktan dolayı pek yetişemiyor. Ama şu şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz mesela gün aralığı veriyoruz. Müşterilerimizde kiralamak isteyenler düğünlerine bir hafta kala, dikim yapmak isteyenlerde 1 ay öncesinden geliyor. Ayarlamaları o şekilde yapıyoruz. Zarar gören ürünlerimiz oluyor bazen onu da eğer tamir edilebilecek bir ürünse biz karşılayabiliyoruz ama değilse maalesef ürünü o şekilde kabul edemiyoruz. Bunu da zaten ürünü kendilerine teslim etmeden önce kendilerine izah ediyoruz” açıklamasını yaptı.


“Yöresel kıyafetlerin fiyatı, modeline ve desenine göre değişiyor”
Yöresel kıyafet fiyatlarının model ve dikimine göre değiştiğini belirten Abi, “Kiralama fiyatları 300 TL’den başlıyor başlıyor, 1500 TL’ye kadar çıkıyor. Kumaş ise Bin liradan başlar ve kişinin kendi isteğine bağlı olur. Misal ağır taşlı olan modellerden tercih ederse 6 bin ve 10 bin lira arasında kiralama fiyatları mevcut. Satın almada yine aynı şekilde modele bağlı, model mesela 3 bin liraya da dikilir. Kumaş da eğer 5 bin liraysa 8 bin liralık bir maliyet çıkar. Hazır almak isterse de 3 bin ve 1500 lira arasında olan fiyatlarımızda mevcut. Düğün sezonu malumunuz. Abiyedense kiras fistan daha çok tercih edilmeli. Kendi yöremizi yansıttığı için. Herkesi yöresel ürünleri tercih etmeleri için mağazamıza beklerim” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.