Van’da “Dünya Kahvaltı Günü” etkinliği yapıldı

Van Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde, 51 bin 793 kişinin katılımıyla “Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası” rekorunun kırıldığı Van’da, “Dünya Kahvaltı Günü” etkinliği düzenlendi.

Van’da “Dünya Kahvaltı Günü” etkinliği yapıldı
VAN
Yayınlama: 02.06.2024
A+
A-

Van’da 2014 yılında 51 bin 793 kişinin katılımıyla “Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası” rekorunun kırılmasına öncülük eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), şimdi de Van Kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla 2020 yılından itibaren “Dünya Kahvaltı Günü” etkinlikleri yapılmaya başladı.

Yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan “otlu peynir”, yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen “karakovan balı”, un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan “murtuğa” ve bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan “Kavut” gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van kahvaltısı, asırlardır kentin en önemli kültürel mirası olma özelliğini koruyor.

Bu sene de insanlar Van başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hazırlayacakları kahvaltı sofralarını “Dünyakahvaltıgünü, Thebreakfastday ve rujataştıyacihane” hashtagleri ile paylaşıyor.

Bu yıl  “11’ncisi düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Van’ın Erciş ilçesindeVan Sanayi ve Ticaret Odası orginizasyonu ile yapılan “Dünya Kahvaltı Günü” etkinliğine Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, Van Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, il ve ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

“Van’ımızın değerlerine değer katmak için var gücümüzle çalışacağız”

Etkinlikte Konuşan Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, “Bu yıl 11’incisini düzenlediğimiz Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali’nin son günündeyiz. Biliyorsunuz ki inci kefali de Van kahvaltısı gibi uluslararası alanda isim yapmış, Van’ımızı, bölgemizi tanıtmak için önemli bir değer ve müthiş bir tabiat olayı. Sağ olsun başkanımız da bizi arayarak böyle güzel bir festivali yine uluslararası alanda isim yapmış Van kahvaltısıyla beraber taçlandırmak istedi. Biz de kendilerinin bu teklifine hem sıcak baktık hem de gurur duyduk. Bir idareci olarak burada bulunduğumuz sürece ve tayinimiz çıktıktan sonra bile Van’ımızın değerlerine değer katmak için var gücümüzle çalışacağız. O yüzden tekrardan Dünya Kahvaltı Günü’nde Erciş Balık Bendi’nde hem uluslararası inci kefali hem de uluslararası Van kahvaltısını tanıtmak için bugün bu organizasyonu hazırladıklarından dolayı Van TSO’nun kıymetli personellerine yine Erciş TSO’nun personellerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Dünya Kahvaltı Günü UNESCO’nun listesinde”

Van Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, “1 Haziran 2014 Pazar günü dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak üzere bir maceraya başlamıştık. Van Atatürk Kültür Parkı’nda  51 bin 793 kişinin katılımıyla dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak suretiyle Guinnes rekorlar kitabına girmeyi başarmıştık. Daha sonra 2020 yılında bu kahvaltı meselesini artık uluslararası bir boyuta taşımanın gerekli olduğu yönünde bir kanaatle tabii o arada şuanda önünüzde bulunan birçok ürün tescillendi, coğrafi işaret belgeleri alındı. 2020 yılında pandemiden dolayı sokağa çıkmanın yasak olduğu bir dönemde herkes evindeyken dedik ki biz bunu fırsata çevirmeliyiz. Sosyal medya üzerinden #dünyakahvaltıgünü kutlu olsun TAG’ıyla Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 3 dilde paylaşmak suretiyle bir akım başlattık ve o akım 2021, 2022 ve 2023’te inanılmaz derecede dünyanın bütün halkları tarafından kendi kültürel değerleri kendi kahvaltı özellikleriyle paylaşılmaya sahiplenmeye başladı. 2022 yılında UNESCO yine bizim başvurumuzla beraber kültürel olmayan miras listesine alındı ve ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan edildi. Türkiye’de de koordinatör bakanlık olarak Dışişleri bakanlığımıza tevdi edildi bu görev. Yazışmalarla sabit hale getirildi. Artık Dünya Kahvaltı Günü UNESCO’nun listesinde” dedi.

“Kahvaltı sadece bir üründen müteşekkil değildir”

Dünyanın birçok yerinde “Dünya Kahvaltı Günü” münasebetiyle çeşitli paylaşımlar yapıldığını belirten Takva, şunları söyledi:

“Dün baktım ben sosyal medyaya ilk gördüğüm Azerbaycan, Malta, Tacikistan bu kutlamaları başlattılar. Her yıl haziran ayının ilk Pazar günü dünya kahvaltı günü olarak artık uluslararası literatürde yerini almaya başladı.  Şunun için gururlu ve mutluyuz. Ben ve çalışma arkadaşlarım büyük bir hevesle büyük bir onurla büyük bir gururla miladi takvimdeki 365 günün bir tanesini şehrimize, ilçelerine ve şehrimizde yaşayan tüm vatandaşlara armağan etme başarısı gösterdik. Bunun böyle bir anlamı var. takdir edersiniz ki birçok ilin spesifik ürünleri kendi endemik türleri var. Dolayısıyla her il belli ürünlerle tanıtılıyor. Fakat kahvaltı sadece bir üründen müteşekkil değildir. Kahvaltı, birçok ürünün bir araya gelerek oluşturduğu ve insan yaşamının ayrılmaz parçalarından olan bir öğünü ifade ediyor. Bir öğün olması hasebiyle diğer coğrafi işaretlerden ayrılan bir özelliği var. Aynı zamanda kahvaltı ailelerin, eşlerin, dedelerin, çocukların   ve torunların bir araya gelerek aile kurumunun da gelişip büyümesine katkı sağlayan bir özelliğe sahiptir. Bu yönüyle de bir Adana kebabından bir Maraş dondurmasından ayrılır. Dolayısıyla bizim kahvaltımızın aile gibi bir anlamı var.”

Kalabalık bir katılımın olduğu etkinlik, fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

 

 

 

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.