Van’da damda kayısı kurutma ve pestil mevsimi

Van’da kalp dostu, cilt hastalıkları ve güzelliğe iyi geldiği söylenen sofralık kayısı hasadı sonrasında vatandaşların kurutma mesaisi başladı. Van’da bir çok evin damında kışın tüketilmek üzere toplanan kayısıları kurutma telaşı yaşanıyor.

Van’da  damda kayısı kurutma ve pestil  mevsimi
VAN
Yayınlama: 13.08.2024
A+
A-

Kentte bugünlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Ailelerde imece usulü toplanan kayısıların “sofralık” olanları taze olarak tüketilmesi için ayrılırken, geri kalanı ise kışın kullanmak için kurutuluyor.
İkiye ayrılıp çekirdeği çıkarılan kayısılar, genellikle evlerin damlarında, bahçe ve balkonlarda güneş altında kurumaya bırakılıyor. Her yıl Ağustos ayında kurutma mevsimine başladıklarını belirten Sibel Kırbaş; “Sonunda kurutma mevsimi geldi. Ben çocuklarımla birlikte tatil için annemlerin yanına geldim. Her yaz geliriz. Birlikte bütün aile kayısı toplayıp kuruturuz. Bu hem çocuklar için hem de bizim için oldukça heyecan verici bir iş. Kuruttuktan sonra kayısıları konposto, hoşap yada tatlı süslemek için kullanıyoruz.  Ayrıca pestil içinde ayrıca pestilde yapıyoruz. Bahçeden topladığımız kayısıları eve getirerek tek tek yıkadıktan sonra parçalara ayırarak tencerede kaynatıyoruz. Daha sonra tepsi üzerine kayısıların sulu halini dökerek pestile dönüştürüyoruz.  Sade tüketmekte çok güzel. Kayısının hem cilde hem de metabolizmaya karşı inanılmaz etkileri var. Biz ailece severek tüketiyoruz” dedi.


“Kayısı nasıl kurutulur?”
Kayısı kurutma konusunda bilgi veren Kırbaş; “Kayısıyı güneşte kurutma en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için kayısılar çok sert veya yumuşak olmamalı. Çürük olan kayısılar mutlaka ayıklanmalı. Kurutma yöntemide oldukça önemli güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısıları çekirdekleri ile beraber bezin üzerine dizip birkaç gün bekletin. Beklettikten sonra su kontrolü yapın. Kayısıya elinizle bastırdığınızda az miktarda su çıkıyorsa, çekirdekleri çıkarın. Ancak bu işlemi kayısılar yumuşakken yapmayın. Çekirdekleri de çıkardıktan sonra kayısıların rengi dönüp kuruyuncaya dek 5-10 gün kadar bekletin. Daha sonra kayısılarınız kullanıma hazır hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.