Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yöneticiliğinde, 2522 TÜBİTAK ile Macaristan Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi (National Research, Development and Innovation Office – NRDIO) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü çerçevesinde açılan ikili iş birliği çağrısı kapsamında “Ceviz Üretimi İçin Doğa Dostu ve Etkili Mikrobiyal İnokulant Geliştirilmesi” başlıklı proje desteklenmeye layık görüldü.
Üniversite akademisyenlerinden Prof. Dr. Younes Rezaee Danesh yöneticiliğinde Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Çağlar Sagun, Bioglobal Zirai Biyoloji Sistemler Tarımsal Danışmanlık Szeged Üniversitesi Doç. Dr. László Kredıcs, Sopron Üniversitesi Dr. György Sıpos Pannon-Trade Ltd. (PTD) Árpád Flórián Brányı liderliklerinde “Ceviz üretimi için doğa dostu ve etkili mikrobiyal inokulant geliştirilmesi” başlıklı proje, 2522 – NRDIO İkili İş Birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.
TÜBİTAK ile NRDIO arasında iki ülkenin bilim insanları arasında gerçekleştirilecek ortak akademik-sanayi işbirliği çerçevesinde desteklenmesi söz konusu olan proje ile her iki ülkenin ceviz üretim bölgelerindeki önemli toprak kaynaklı ve yaprak üzerindeki fungal, bakteriyel patojenlere karşı biyokontrol yeteneklerine ve bitki besleme özelliklerine sahip umut vaat edici fungal ve bakteriyel suşların belirlenmesi, sürdürülebilir ceviz üretimi ve pestisit kullanılmayan, azaltılmış kimyasal gübre kullanımı ile çevre açısından faydalı üretim yapılması amaçlanmaktadır.
Türkiye’deki üniversiteler ve araştırma enstitülerinden gönderilen 317 projeden sadece 6 çalışma kabul görmüştür. Türkiye’den kabul gören çalışmalar arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi gibi önemli üniversiteler yer almaktadır.
Kaynak: MELİKE AKBAL