Van’da “Çekme altın” dönemi

Van’da düğünlerin vazgeçilmezi çeyrek altının fiyatı artınca, vatandaşlar uygun fiyatlı olan ve “Çekme altın” diye tabir edilen hediyelik altınları tercih etmeye başladı.

Van’da “Çekme altın” dönemi
VAN
Yayınlama: 11.07.2024
A+
A-

Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Evlenecek çiftler kara kara düşünüyor. Düğünlerde yakınlarına altın takacaklar ise artan fiyatlar nedeniyle çeyrek altın takmakta zorlanıyor. Çeyrek altın almaya gücü yetmeyenlerin imdadına kuyumcular yetişti.
Van’da yıllardır kuyumculuk yapan Ercan Altıntaş; vatandaşların sıkıntı yaşadıklarını, genelde “Çekme altın” diye tabir edilen altınlara yöneldiklerini belirtti.

“Çekme altın, 24 ayar külçe altın dediğimiz altındır”
Van’da geçen yıla oranla düğünlerde düşüş olduğuna dikkat çeken Altıntaş, “İnsanlar bırakın evlenmeyi geçimimi nasıl sağlarımın derdine düştü. Ay sonunu nasıl tamamlarım bunun telaşındalar. Tatbiki evlenen çiftlerde doğal olarak zorlanıyor. Kimi krediye başvurmak zorunda kalıyor. Şu anda da kredi oranları çok yüksek olduğu için kredide çekemiyorlar. Bazıları altını borç alıyor. Takıdan sonra borcunu ödemek zorunda kalıyor. Bizler de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu aralar gram altın ve ‘çekme’ diye tabir edilen altın çok rağbet görüyor. Ambalajda olan tekli gramlarımız var. Bir de çekme gram dediğimiz altınlar var. Bunlar Vanlı vatandaşlar tarafından fiyatının uygun olmasından kaynaklı çok tercih ediliyor. Yatırım için de kullanılıyor. Onun dışında yarım, tam, cumhuriyet, sarrafiye dediğimiz altınlar da satılıyor. Bütçesi kısıtlı olan vatandaşlar tekli gramlara yöneliyor. ‘Çekme altın’ dediğimiz has altındır.24 ayar külçe altın dediğimiz altındır. Bunlar ambalajlı değil, açıkta olan altınlardır. Piyasada genelde sertifikalı olan ürünler daha çok tercih ediliyor. Bizim de tercihimiz sertifikalı olan ürünlerin alınmasından yana. Çekme altının fiyatı şu anda 2 bin 600 TL’dir. Daha önceden gramında gramı vardı ama onlar artık tedavülden kalktı. Şuan artık 1 gramın üstü üretiliyor” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlar sertifikalı ürünleri tercih etsinler”
Altın alma konusunda uyarılarda bulunan Altıntaş, “Vatandaşlarımızın bilindik yerden alışveriş yapmaları, ambalaj kâğıdında sertifikalı olan gramları tercih etmelerini uygun görüyoruz. Sahte altınlar bu aralar piyasada biraz fazla görünmeye başladı. Ama bunu Van’daki esnaflar yapamaz. Çünkü çoğu tanınan insanlar. Vatandaşlarımızın da bilindik ve tanındık yerden alışveriş yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.