Van’da boşa akan dere tarıma kazandırılıyor

Van’ın Erciş ilçesi Zilan bölgesinde yer alan ve yıllardır boşa akan Oruç Deresi’ne  beton kanal bağlanarak, 280 hektar alan suyla buluşturulacak. Yapılacak projeyle tarım arazileri suya kavuşmuş olacak.

Van’da boşa akan dere tarıma kazandırılıyor
VAN
Yayınlama: 13.09.2024
A+
A-

Van Büyükşehir Belediyesi kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik yatırımlarına devam ediyor. Bu çerçevede Erciş ilçesinde bulunan Oruç Deresi, Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği tarımsal proje ile bölge halkına can suyu oluyor. Zilan bölgesinde çalışma yürüten Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, yıllardır Köycük ve Ulupamir mahallelerinin ortasından geçmesine rağmen toprak sulama kanalları ile ancak suyun yüzde 5’inin araziye ulaştığı Oruç Deresi’nin kenarına beton kanal projesi inşa etti.

5 kilometrelik kanal

Çalışmaların titizlikle devam ettiği bölgede mahallelerin arazi sulama suyu ihtiyacını yaptığı beton su kanalı ile giderecek ekipler, Oruç deresinden gelen suyu 5 kilometrelik kanal ile tarım arazilerine ulaştırıyor. Ekipler, çalışmaların tamamlanması ile birlikte yaklaşık 280 hektar araziyi suyla buluşturacak.

Zorlu coğrafi koşullarda su kaybını minimize etmek ve suyun farklı noktalara ulaşmasını sağlamak için yürütülen beton kanal üzerinde, 8 adet yol geçidi, 6 adet sel geçidi, 500 metre koruge boru ve 4 adet akedük yapımı da sürüyor. Proje, yaklaşık 2 aylık çalışma sonucu tamamlanarak hizmete sunulacak.

Daha etkili tarım yapılabilecek

Büyükşehir Belediyesinin sulanamayan çorak arazilerini suyla buluşturmasından ötürü memnuniyet duyduklarını ifade eden Köycük MahalleMuhtarı Ziver Yazik, tarımsal anlamda düşük olan ürün çeşitliliğini arttıran proje için emeği geçenlere teşekkür etti. 30 seneyi aşkın süredir köyde çiftçilik yaptıklarını anlatan Muhtar Yazik, susuz arazide yalnız kavak ağacı, söğüt ve az miktarda meyve ağacı üretebildiklerini belirtti. Suyun ulaşması ile daha fazla üretim yapabileceklerini ifade eden Yazik, “Büyükşehir Belediyesine başvurumuzu yaptık. Gelip inceleme başlattılar. Bu arazilerde maalesef buğday, arpa, yonca ekemiyorduk. Başlatılan bu projeyle birlikte araziye ulaşan su sayesinde artık çok rahat ekim yapabileceğiz. Sadece bizim mahallemiz 130 hanedir. Bu sudan 100 hane çok rahat bir şekilde faydalanabilecek. Tarımsal çalışmamızı yaptığımız mahallemizin Kevşen mevkiinde 4 bin ağaca bu su ulaşacak. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN-VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.