Van’da belediyelerden çıkarılan işçilerin protestosu sürüyor

Van’da Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesinde işten çıkarılan işçiler HAK-İŞ Sendikası öncülüğünde yürüyüş düzenledi.

Van’da belediyelerden çıkarılan işçilerin protestosu sürüyor
VAN
Yayınlama: 13.05.2024
A+
A-

Van’da işlerine son verilen işçilerin eylemi sürüyor.  İpekyolu Belediyesi önünde oturma eylemi yapan işçiler, yürüyüş düzenledi.  İşçiler, HAK-İŞ Hizmet binasının önünden İpekyolu Belediyesine kadar yürüdü. Belediye önüne gelen kalabalık grup basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını HAK-İŞ Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir okudu.

Özdemir, “Van Büyükşehir ve İpekyolu Belediye yönetimlerini uyarıyoruz. Üyemiz emekçilerin haksız ve hukuksuzca işten çıkarılmasına asla boyun eğmeyeceğiz. Mücadelemizde kararlıyız, kazanacağız. Türkiye, 31 Mart Yerel Seçimlerini geride bıraktı, fakat bazı belediyelerde hala seçimden icraata geçilemedi. Halkın yüksek beklentisi, hayal kırıklığına dönüştü. Hizmetin konuşulması gereken bir zamanda, bazı CHP’li ve DEM’li belediyelerin işçilere yaptığı baskılar, tehditler ve kıyımlar konuşuluyor. Bunlardan biri de Van Büyükşehir ile İpekyolu belediyeleridir. Her iki belediyede de 31 Mart seçimlerinde yönetime gelen belediye başkanları, maalesef Van halkını hayal kırıklığına uğratmıştır. Van Büyükşehir ve İpekyolu belediyelerinde 1 Nisan’dan beri emekçiler sendikal baskıya uğruyor, iş akitleri haksız ve hukuksuz bir şekilde feshediliyor” dedi.

“BU ADALETSİZLİĞE, BU KIYIMA, BU HAK GASPINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Yapılan adaletsiz davranışa sessiz kalmayacaklarını belirten Özdemir, “Van Büyükşehir Belediyesi BELVAN A.Ş’de 225, VASKİ Genel Müdürlüğüne bağlı iştirak şirketi VANSU’da 170, İpekyolu Belediyesinde 280, toplam 700’e yakın arkadaşımız haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmıştır. Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi eş başkanları, Van halkına hizmet etme noktasında mücadele etmesi gerekirken, işçilerle mücadele yolunu seçtiler. Oysa emek deyince, emekçi deyince, ekmek deyince, Hak, hukuk, adalet deyince, barış, özgürlük, kardeşlik deyince, en çok bunların sesi çıkıyordu. Mazbatayı alınca 700’e yakın emekçiyi işinden, aşından, özgürlüğünden ettiler. Şimdi demezler mi size, ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.’ Nerede emekçi söyleminiz? Nerede kaldı adaletiniz? Nerede kaldı özgürlük ve kardeşlik? Demek ki her şey, seçimi kazanana kadarmış. Lütfen, söylemlerinizin arkasında durun! Emekten yana mısın, emek düşmanı mısınız? Barışçıl mısınız savaşçı mısınız? Kardeşlikten kastınız nedir? Söyleyin de anlayalım. Oy isterken işçiyi kardeş bil, kazanınca ötekileştir. Böyle politika olmaz. Ama her atı alan Üsküdar’ı geçemez. Bu adaletsizliğe, bu kıyıma, bu hak gaspına sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

“İŞ AKİTLERİ FESHEDİLEN TÜM ARKADAŞLARIMIZIN İŞE GERİ ALINMASINI İSTİYORUZ”

İşlerine son verilen işçilerin tekrardan göreve alınmasını gerektiğini vurgulayan Özdemir, İpekyolu ve Büyükşehir Belediye başkanlarına seslenerek, şunları söyledi:

“Büyükşehir ve İpekyolu belediyelerindeki işçi kıyımına geçtiğimiz hafta bir basın açıklamasıyla hep birlikte karşı çıkmıştık. Kıyımı nefretle kınamış ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iadesine talep emiştik. Söz konusu belediye başkanlarını uyarmıştık. Haklılığımızı ortaya koymak için Eylem Çadırımızı kurarak kararlılığımızı belirtmiştik. Eylemimiz neticesinde, VANSU’da çalışan özel gereksinimli ve konservatuvar çalışanı arkadaşlarımız işe geri alınmıştır. Bir hatadan dönülmüş olmasını olumlu karşılıyoruz. Ancak biz, iş akitleri feshedilen tüm arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini istiyoruz. Adaletsizlik, hukuksuzluk tamamen son bulsun istiyoruz. Bizim kavgamız, emek ve ekmek kavgasıdır. Bugün bunun için yürüdük. Başlattığımız eylemin bugün 10. günündeyiz. Eylemimiz 100 gün de sürse, bin gün de sürse; 1 yıl yahut 5 yıl da sürse, işten atılan arkadaşlarımız işe döndürülmediği müddetçe buradayız. Usanmayacağız, yılmayacağız, asla vazgeçmeyeceğiz. Belediye başkanları gelip geçicidir. Belediyelerin asıl sahibi işçilerdir, emekçilerdir. Her kim olursa olsun, kimsenin kimseyi ekmek teknesinden uzaklaştırmasına müsaade etmeyeceğiz.  Emeğinden başka sermayesi olmayan, Van’a gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca hizmet eden işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak, ne demek? 700 işçi, ailesiyle birlikte 3 bine yakın insanı açlığa mahkûm ettiler. Bu, iyi niyetle açıklanabilecek bir durum değildir. İşçi-memur tüm belediye çalışanları tedirgin, Van halkı şaşkınlık içindedir. Biz burada halkın iradesini asla tartışmıyoruz.  Van halkının iradesiyle Belediye Başkanı seçilenlerin tavrına ve yöntemine itiraz ediyoruz. Diyoruz ki, gittiğiniz yol, yol değildir. İnsanların rızkıyla oynayarak hiçbir menzile varamazsınız. Emekçinin işiyle, aşıyla, gelecekleriyle oynamayın.Bunun hiçbir kitapta yeri yok. Bunun hesabını halk da sorar, Allah da sorar. Söz konusu belediye başkanlarının özrü kabahatinizden daha büyüktür. Belediye bütçesini gerekçe göstererek, işçilere zulmetmek akıl karı değil. Burada daha önce de belediye başkanları vardı. Hem hizmet üretiliyor hem de ücretler tıkır tıkır ödeniyordu. İnsanları işten atarak, ekmeğiyle oynayarak tasarruf edilmez. Kaldı ki amaç da bu değildir. Bütçe gerekçesi, minareye kılıf hazırlamaktır” diye konuştu.

“EYLEMİMİZ ARKADAŞLARIMIZ İŞLERİNE DÖNENE KADAR DEVAM EDECEKTİR”

Başlattıkları oturma eyleminin arkadaşlarının işe alınıncaya kadar devam edeceğini belirten Özdemir, “Herkes biliyor ki; asıl amaç, mevcut işçi arkadaşların iş akitleri feshedilerek yeni işe alımlar için zemin hazırlanmaktadır. Başka bir deyişle; yandaşları işe almak için yer açılmaktadır. Üyelerimizi korumak için tüm hukuki işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi eş başkanlarını, yol yakınken yanlıştan dönmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızı işe geri alarak adaleti ve iş barışını yeniden tesis etmeye davet ediyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal ile İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’a sesleniyoruz. HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikası olarak diyalogdan yanayız. İşten atılan arkadaşlarımızın haklarını teslim eden bir müzakereye açığız. Ya saygın bir müzakere ya da tavizsiz direniş. Türkiye’nin en büyük, en güçlü ve en etkin sendikası olarak işten çıkarılan üyelerimizin sonuna kadar yanındayız. Onların hak ve hukukuna sahip çıkacağız. Eylemimiz, arkadaşlarımız işlerine geri dönünceye kadar devam edecektir. Sendikamız HAK-İŞ/HİZMET-İŞ nasıl bundan önceki direnişleri başarıyla sonuçlandırmışsa, Vanlı emekçilerle birlikte göstereceği direnişi de zaferle sonuçlandıracaktır. Haklıyız, kazanacağız” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık grup oturma eylemine devam etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.