Van’da asırlardır süren “Gömme” geleneği başladı

Van’da asırlardır devam eden toprağa peynir, toprağa gömme geleneğini sürdüren vatandaşlar, toprak altında beklettikleri peynirleri 2 yıl boyunca bozulmadan tüketebiliyor.

Van’da asırlardır süren “Gömme” geleneği başladı
VAN
Yayınlama: 05.06.2024
A+
A-

Vanlı vatandaşların asırlardır sürdürdüğü toprağa peyniri gömme geleneği ile meşhur Van Otlu Peyniri, bir çok işlemden geçirildikten sonra plastik bidonlara iyice sıkıştırılarak toprak altına gömülüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan peynir, toprağa gömme işleminin ardından daha lezzetli ve organik şekilde tüketiliyor.


“Haziran ayı peynir gömmek için ideal bir ay”
Van’da yıllardır peynircilikle uğraşan Hüsamettin Polat, “Peynir yapmak için öncelikle sütü getiriyorlar. Mayalamaya başlıyorlar daha sonra torbaya bırakıyorlar birkaç saat torbanın altında kalıyor peynir. Bekleme süresi geçtikten sonra süzgeçten geçirilerek çeşitli otlarla sirmo, mendi ve heliz dediğimiz yöresel otlarla lezzetlendiriyorlar. Peynir tam süzülüp suyu alındıktan sonra plastik bidonlara iyice sıkıştırılarak bırakılıyor. En son olarak da bodrum katlarında bulunan serin toprağa gömülüyor. Peynir sezonu için bu ay ideal bir ay. İnsanlar eğer peynirlerinin lezzetli olmasını istiyorlarsa Haziran ayını beklemeleri gerekiyor” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.