Van YYÜ’de Uluslararası “İlahiyat Bilimlerinde Makâsıd” Sempozyumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde İlahiyat Fakültesi, Van İl Müftülüğü ve Lübnan Tripoli Üniversitesi’nin paydaşı olduğu Uluslararası “İlahiyat Bilimlerinde Makâsıd” sempozyumu, gerek yurt içi...

Van YYÜ’de Uluslararası “İlahiyat Bilimlerinde Makâsıd” Sempozyumu
VAN
Yayınlama: 14.10.2023
A+
A-

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde İlahiyat Fakültesi, Van İl Müftülüğü ve Lübnan Tripoli Üniversitesi’nin paydaşı olduğu Uluslararası “İlahiyat Bilimlerinde Makâsıd” sempozyumu, gerek yurt içi gerekse de yurt dışından çok sayıda bilim insanının katılımıyla başladı.


İslam’da bütün emir, yasakların bir gayesi ve amacının olması hasebiyle bu hususun literatürde “Makasıd” olarak ifadesi edilmesi sempozyumun ana temasını oluşturmaktadır.


Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde Türkiye’nin yanı sıra 13 ülkeden de çok sayıda araştırmacının bildirileriyle katıldığı sempozyum, çevrim içi ve yüz yüze olarak 35 oturumda icra edilecek. Kuran tilavetiyle başlayan sempozyum açılış programında; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yunus Kaplan, Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık ve davetli konuşmacılar İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Uluslararası Müslüman Alîmler Birliği Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Alî Muhyiddîn Karadağî’nin yanı sıra Lübnan Tripoli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mikati açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.


Böyle önemli bir konunun işleneceği sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Arapça “maksatlar”, “gayeler” manasını taşıyan “Makasıd” İslam âlimlerinin hayata bakış ve problemlere çözüm üretme gayretlerinin neticesinde ortaya çıkmış son derece önemli bir ilim olduğunu vurguladı. Rektör Şevli; “Kâinatta hiçbir şey boş yere yaratılmamış, bir hikmet, amaç ve gaye doğrultusunda var edilmiştir. Kâinatın yaratılışında olduğu gibi İslam’ın bütün emir ve yasaklarının bir gayesi ve amacı vardır ki literatürde bu husus “Makasıd” olarak isimlendirilmiştir. Ulema ilahi emir ve yasakların literal anlamıyla yetinmeyip söz konusu buyruklarda güdülen amacı tespit etme arayışı içinde olmuş ve bunun neticesinde İslam dininin genel amaç ve gayelerini tespit etmeye çalışmışlardır” dedi. İslami bilimler camiasında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen sempozyumda sunulan bildiriler ile düşünce ufkumuza katkı sağlayacağına ve ilmi veriler doğrultusunda makasıd gerçeğini bilim insanlarına ve genç nesillere yeni bir bakış açısı kazandıracağına yürekten inandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Makâsıdın Tarihsel Kökeni ve Gelişimi, İlahiyat Bilimlerinde Mak’asıd ve Modern Dönem Makâsıd Tartışmaları” şeklinde konu başlıkları dâhilinde gerçekleşecek sempozyumumuzun hayırlara vesile olmasını diler, bildirileri ile sempozyumu zenginleştirecek akademisyenlerimize, emeği geçen hocalarıma teşekkür eder, hepinize en içten saygılarımı sunarım.”


Son olarak Rektör Şevli, Filistin’in, Gazze’nin büyük bir saldırıya, bombardımana maruz kaldığını ve bu insanlık vahşetinin bir an önce son bulması gerektiğini belirterek; tüm dünyanın uluslararası hukuku hiçe sayan, masumları katleden bu duruma karşı harekete geçmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin görevini yapması gerektiğini belirtti.


Van’da İslam’ın en yüce maksatlarını anlamak ve yaşamak için ihya edilen ilimleri, ilimlerin gayelerini konuşmak amacıyla toplandıklarını ifade eden davetli konuşmacılardan İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Filistin’in hüznü, matemi ve çocukların haykırışlarının gölgesinde konuşmanın zor olduğunu ifade ederek başladı. Görmez, İmam Gazali’den İmam Cüveynî’ye çoğu İslam âliminin Makâsıd’a değindiğini vurgulayarak Makâsıd’ın tarihsel kökenini ve gelişimini anlattı.

Mazlum Gazze ve Filistin halkının hakkını türlü manipülasyonla haksız göstermeye çalışan ulusal ve uluslararası organize mekanizmaların bu gayriinsani, gayrivicdani, gayrimedeni, gayriahlaki söylem ve tutumlarını net bir şekilde kınadıklarını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Görmez; “İnsan ve Müslüman olarak meşru ve muteber çizgisinde gördüğümüz mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu buradan ilan ediyor; bu düşünce ve eylemde olmaktan onur duyduğumuzu beyan ediyoruz. Filistinli kardeşlerimizin bu mücadelede inançlarından, asaletlerinden, ahlaki ilke ve onurlarından hiç taviz vermeden hedeflerine ulaşmalarını ve bu hareketin ümmetin uyanışına vesile olmasını yüce Mevla’dan niyaz ediyorum. Bu vesileyle tarih boyunca mazlumların yanında olan aziz milletimizin her ferdini, mensubu olmakla iftihar ettiğim Diyanet İşleri Başkanlığımızın Filistin halkı için başlattığı yardım kampanyasına katılmasına davet ediyorum.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman candan yaptığı selamlama konuşmasında, İlahiyat camiasında ve ülkemizin ilim camiasında Makâsıd bakış açısının daha fazla gündem olmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. Dekan Candan “Makâsıd konusunda çalışma yapan İslam âleminin değişik ülkelerinden hocalarımızın Van’ımıza gelerek ilmi birikimlerini bizlerle paylaşmalarını hedefledik. Van’ımız, Üniversitemiz İslam âlimlerinin sunacağı bildirilerden çok güzel bir şekilde inşallah istifade edecektir. Farklı ülkelerden kalkıp aramıza gelen, bildiri sunan bütün hocalarımıza saygı ve hürmetlerimi arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yunus Kaplan, Makâsıd’ın geçmişte olduğu gibi günümüzde de İslâm düşüncesinin önemli bir meselesi olma özelliğini sürdürdüğünü söyledi. Yapılan güncel tartışmalar dâhilinde meselenin ortak noktasını belirleyen bir teori olarak ele alınabilecek Makâsıd’ın, bütün boyutlarıyla tartışılması gerekliliği böyle bir sempozyumun ortaya çıkmasına vesile olduğunu aktardı.

Sempozyum kapsamında Van İl Müftüsü Dr. M. Sırrı Şık, Makâsıd ile ilgili İslam’ın temel maksatlarının herkes tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uluslararası Müslüman Alîmler Birliği Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Alî Muhyiddîn Karadağî de sempozyumun hayır ve bereket getirmesini dileyerek tercüman eşliğinde İmam Cüveynî’nin anlayışı çerçevesinde İslami fıtrattaki Makâsıd ile ilgili ilmi bilgilere değindi.

Lübnan Tripoli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mikati yaptığı konuşmada, Türkiye topraklarında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki bu İslami ve ilmi değerlerin ışığında gerçekleşen sempozyumda bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Rektör Mikati, ilmi çağrılarda bulundukları bu dönemde Orta Doğu’da meydana gelen savaşın İslam âlemi adına kendilerini derinden üzdüğünü söyleyerek Makâsıd’ın dini literatürdeki anlamı ve konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayet ve surelere değindi. Lübnan Tripoli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mikati, son olarak Filistin ile ilgili bir şiirle konuşmasını sonlandırdı.

13-15 Ekim tarihleri arasında 120 tebliğin sunulacağı sempozyum açılış programına, Van Valisi Ozan Balcı, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri ve Prof. Dr. Cemil Göya, Uluslararası Müslüman Alîmler Birliği Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Alî Muhyiddîn Karadağî, Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, Lübnan Tripoli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mikati, Ak Parti 27. Dönem Milletvekili Abdulahat Arvas, Van YYÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.