Van YYÜ Malazgirt’teki yerini aldı

Türklere Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Tarihimizin en şanlı zaferlerinden Malazgirt Zaferi vesilesiyle Muş’un Malazgirt ve Bitlis’in Ahlat...

Van YYÜ Malazgirt’teki yerini aldı
VAN
Yayınlama: 26.08.2023
A+
A-

Türklere Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Tarihimizin en şanlı zaferlerinden Malazgirt Zaferi vesilesiyle Muş’un Malazgirt ve Bitlis’in Ahlat ilçesinde birçok etkinlik gerçekleşti.


Okçular Vakfı tarafından organize edilen ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü kutlamaları; Malazgirt Meydan Muhaberesi Tarihi Milli Parkı ile Ahlat’taki Millet Bahçesi’nde gerçekleşti. Ülkemizin dört bir yanından gelen birçok vatandaş, 3 gün boyunca devam eden etkinliklerle kadim tarihimizi yaşama imkânı buldu.


Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 952. yılı kutlama törenleri kapsamında Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen etkinliğe katılarak ziyaretçilere hitap etti.

Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan konuşmasında; “Bir sene sonra bizleri, şehitlerimizin mübarek kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklarda tekrar buluşturan Rabbimize hamdediyorum. Malazgirt’in temsil ettiği değerlere samimiyetle sahip çıkan Ahlat halkını, can-ı gönülden tebrik ediyorum. Özellikle, istikbalimizin teminatı olan gençlerimizi, Malazgirt ruhunu yaşattıkları için kutluyor, her birinin alnından öpüyorum” ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “Bugün bir kez daha, cesaretleri ve mücadeleleriyle ölümü öldüren yiğitlerin hikâyelerini yeniden hatırlıyoruz. Buranın, Belh ve Buhara ile birlikte “Kubbetü’l İslam” unvanına sahip üçüncü yerdir. Ahlat, 8 bin 200 ecdat mezarıyla birlikte bu topraklardaki mevcudiyetimizin sicil belgesidir. Selçuklu Kabristanı’ndaki her bir şahideyi, aynı zamanda bir hafıza kaydı olarak görüyoruz. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet nesli olarak birlikte geleceğe yürüyoruz. Bizi anlamak, bizi tanımak isteyenler, hiç uzağa gitmesin, buraya gelsin. Türk milletinin şanlı tarihini öğrenmek isteyenler Ahlat’ı ve Malazgirt’i ziyaret etsin” sözlerini kaydetti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını; “ Sultan Alparslan’ı ve ordularını fethe hazırlayan, yiğitleri gazaya katılan Ahlat Beylerine, Ahlatlı neferlere yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Anadolu’nun fatihi, Malazgirt destanının şanlı komutanı Sultan Alparslan’ı ve istiklalimizin uğrunda asırlardır canlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla yâd ediyorum. Tarihimizde çok önemli bir kilometre taşını ifade eden bu seneyi, en güzel şekilde değerlendirmenin gayretindeyiz. Zaferlerimizin ve gurur günlerimizin her birini, ülkemizde yeni bir dönemin, milletimizin fertleri arasında yeni bir kucaklaşmanın zemini hâline getirmek istiyoruz” şeklinde sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle han çadırına geçti. Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü etkinlikleri için Ahlat’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı’na da ziyarette bulundu.

Millet Bahçesi’nde 23-25 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşen etkinlikte, Sultan Alparslan’ın Ahlat’ta kurduğu otağı temsil eden han çadırı çevresinde farklı illere ait birçok çadır yer aldı. Üç gün süren etkinliklere katılanlar; atlı akrobasi, kökbörü, atlı okçuluk, okçuluk, cirit ve güreş müsabakalarının yanında geleneksel oyunlarla kültürümüze tanıklık ettiler.

Ankara ve Van’dan gelen jandarma ve polis atlı birlikleri ile Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu gösteri ekibinin savaş sanatını canlandırdıkları gösteriler ilgiyle izlenirken; çocuklar da ok atma, aşık atma, at binme gibi geleneksel sporları tanıma ve deneyimleme şansı yakaladılar.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de Malazgirt Zaferi’nin 952. yıl dönümü dolayısıyla Ahlat’ta yerini aldı. Ahlat etkinlik alanında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne ait kurulan çadırda Van kültürüne ait unsurlar tanıtıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadınlar Korosu, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Yükrük şefliğinde bir konser de gerçekleştirdi. Üniversitemizin çadırı, etkinliğe katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başta olma üzere birçok katılımcı tarafından ziyaret edildi.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerini; “Tarihimiz ve kültürümüz için çok önemli bir yere sahip olan Malazgirt Zaferi’ne katkı sağlamak üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Ahlat’tayız. Üniversitemiz, Ahlat’ı kadim tarihimizin önemli bir mirası olarak görüyor ve burada akademik faaliyetler yürütüyor. Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümlerimiz Ahlat’taki Selçuklu Mezarlığı’nda restorasyon ve kazı çalışmaları yürütüyor. Mezar taşlarındaki yazıları akademisyenlerimiz çözüyor. Bugün burada oluşturulan atmosferin tam anlamıyla bir kültür ve tarih şenliği olduğunu söyleyebiliriz. Burada hem kültürümüz yaşatılıyor hem de vatandaşlarımız tarihini, Anadolu`nun fethini, Malazgirt`i, Alparslan`ı daha iyi öğreniyor. Böylelikle milli şuur bilinci oluşuyor. Bu güzel ve anlamlı buluşmaya vesile olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Erdoğan’a ve etkinlikte emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum” sözleriyle ifade etti.

 

Kaynak: MELİKE AKBAL

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.