Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO’nun 2023 yılını değerlendirmesini yaparak ve 2024 yılı beklenti ve projelerini anlattı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yönetimi, 2023 yılının değerlendirmesi ve yapılanların kamuoyu paylaşılması ile 2024 yılına dair projelerinin ele alındığı bir program düzenleyerek, oda üyeleri ve kentteki basın mensupları ile bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva odanın 2023 çalışma performansı ile ilgili olarak, “Geçmiş dönemlerde olduğu gibi yönetim anlayışımızın hesap verebilirlik ilkesi gereği; 2023 yılını değerlendirmek ve yeni yılın stratejik perspektifini belirlemek, organ üyelerimiz ve oda üyelerimiz başta olmak üzere, basın aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirmek ve yapılacak geri dönüşlerin hizmet politikamız ve stratejik perspektifimize ışık tutması amacıyla sizlerle bir araya geldik. Van Ticaret ve Sanayi Odası; 20 bini aşkın kayıtlı üyesi, 19 meslek komitesinde yer alan 133 komite, 11 yönetim kurulu, 57 meclis, diğer organlarında yer alan üyeleri ve personelleri ile faaliyetlerini yürütmektedir.” dedi.
“DEPREM FELAKETİNE DUYARSIZ KALMADIK”
Deprem felaketinde duyarsız kalmadıklarını söyleyen Takva, “2023 yılına girdiğimizde odamız henüz seçim döneminden yeni çıkmış ve organlarıyla yeni dönemin hazırlıklarına başlamak üzereydi. Ancak şubat ayında meydana gelen deprem felaketine duyarsız kalmadık ve ilk günden itibaren ayni ve nakdi olarak desteklerimiz oldu. Ayrıca bölgeye ziyaretler gerçekleştirdik. Çocuklara yönelik motivasyon etkinlikleri ve Depremin Psikolojik ve Sosyolojik Etkileri ’ne ilişkin programlar yaptık. Tekstil Sektöründe İstihdam Edilmek Üzere Garantili Tekstil Eğitimi çerçevesinde deprem bölgesinden kentimize gelen 100’ü aşkın vatandaşın istihdam edilmesini sağladık. TOBB ve AFAD üzerinden toplamda 611 bin 274,26 TL nakdi destek sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
İRAN İLE OLAN İLİŞKİLER
İran ile ilişkilerin daha sık gerçekleştirdiklerini dille getiren Takva, “Razi Sınır Kapısı’nın açılmasına ilişkin girişimlerimiz de neticelenerek modern bir kapı inşa edildi. İranlı yetkililerin daveti üzerine kapının açılış programına katılım sağlandı. Sınır ticareti kapsamında bazı ürünlerinin demiryolu ağı üzerinden ithal edilmesine yönelik girişimimiz olumlu sonuçlandı. Türkiye-İran Ortak Ticaret Odası kurulması konusu ana gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Konuya ilişkin girişimlerimiz devam ederek, Odamız hizmet binasında yer tahsisi yapılması önerisi de sunulmuştur.” şeklinde konuştu.
JOY REFUND TAX FREE TEMSİLCİLİĞİ AÇTIK
Odaya kayıtlı İranlı üye sayısının 2011 yılında 30 iken 2023 yılında 480’e yükseldiğine dikkat çeken Takva, “Odamız ile Khoy Belediyesi arasında karşılıklı “Danışma Ofisi” kurulması için protokol imzalandı. Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı’nda çalışma gruplarında yer alan organ üyelerimiz tarafından; konsolosluk, banka şubeleri, transit geçiş, STM sahası, lojistik merkez, ihtisas gümrüğü, ortak OSB, serbest bölge kapılardan kimlikle geçiş konuları gündeme getirildi. İranlı turistlerin ya da Kapıköy’den çıkış yapacanların şehrimizde yaptıkları alışverişlere dair vergi iadelerini alabilmelerini kolaylaştıran ve buna zemin hazırlayan Joy Refund Tax Free’nin temsilcilik açılışı yapıldı.” dedi.
KAPIKÖY ARTIK 7/24 ÇALIŞIYOR!
Yeni yılda hedef Transit Ticaret olduklarını söyleyen Takva, “Batı Azerbaycan Eyaleti’nde yoğun bir program düzenleyerek; meslek kuruluşları ve kamu kurumları ile bir araya geldik. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 7/24 çalışmasına ilişkin girişimlerimiz 30 Mart 2023 tarihi itibariyle neticelenmiştir.” diye konuştu.
TÜRKİ CUMHURİYETLERLE İLİŞKİ AĞI GELİŞTİRİYORUZ!
Dış ilişkiler ağının geliştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Takva, “İşletme Geliştirme Programı kapsamında Kazakistan’a çalışma programı düzenledik. Bu kapsamda Türkistan, Atamekan, Çimkent ve Almatı’da bir dizi görüşmeler yaptık. Üyelerimiz ve Kazakistanlı tüccarlar arasında irtibat geliştirmeye çalıştık. Önümüzdeki dönemde Orta Asya programlarımız devam edecek. Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Zaho başta olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler geliştiriyoruz. 2014 yılında İran üzerinden gerçekleştirmiş olduğumuz sosyo-ekonomik ilişkileri devam ettirirken benzer bir çalışmayı Kürdistan Bölgesi üzerinden de yürütüyoruz. Ummanlı yetkilileri ile İyi niyet protokolü imzaladık.” dedi.
“TİCARET VE SANAYİ ODALARI KONSEY BAŞKANLIĞI’NA SEÇİLDİK”
TOBB’da gerçekleşen ve bakanlarımızın katılım sağladığı Ekonomi Şurası’nda taleplerinin gündeme getirdiklerini söyleyen Takva, “Birliğimizin 79. Genel Kurulu sonrası gerçekleşen Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı seçiminde oy birliğiyle yeniden Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı’na seçildik. Ayrıca 12 üyeden oluşan Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu’nda da yer alacağız. Genç Girişimciler Kurulu Başkanımız Doğu Anadolu Genç Girişimciler Kurulu Bölge Başkanlığına seçildi. Van’ın Sosyo-Ekonomik durumu, Kapıköy Gümrük Kapısı’na “Sınır Ticareti Merkezi Sahası” yapılması, tam donanımlı laboratuvar kurulması, ihtisas gümrüğü yetkisi verilmesi, uçak sefer sayılarının artırılması, finansmana erişim, kamu müteahhitlerine fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkı verilmesi Van-Şırnak karayolunun tamamlanması başlıklarını ilgili bakanlara ilettik.” ifadelerini kullandı.
“BÖLGENİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜYÜZ”
Van TSO bölgenin birleştirici güç olduğunu söyleyen Takva, “16 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır, Bingöl, Yüksekova, Erzincan TSO, Edremit ve Bodrum Ticaret Odaları – Erzurum, Sivas ve Söke Ticaret Borsası başkan ve organ üyeleri ile odamızda bir araya gelerek uçak seferleri, finans desteği, ortak fuarlara ilişkin 9 maddelik ortak bir bildiri yayınlandık. 8 Aralık 2023 tarihinde Ekonomik Program – Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB ve Tekstil Zirvesi gündemleri ile Odamız ev sahipliğinde Van Ticaret Borsası ve Erciş TSO ile müşterek toplantıda bir araya geldik. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Bingöl, Yüksekova, Hakkâri, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Antakya, Gaziantep, Adıyaman, Malatya Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere birçok oda ve borsamız ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduk.” diye konuştu.
ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLARI CUMHURBAŞKANLIĞINA İLETTİK
5 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Van ziyaretinde, çözülmesi gereken sorunları ilettiklerini belirten Takva, “İran Konsolosluğu – İran Banka Şubeleri, Kimlikle Geçişler, Ortak OSB, Lojistik Merkez, Tahran Van Uçak Seferleri, İranlıların Konut Edinmesi, Van-Şırnak Karayolu, İhtisas Gümrüğü, Transit Geçiş – STM Alanı, Türkiye İran Ticaret Odası, Kesintisiz Demiryolu Ağı, Gelincik Ticaret Kapısı – Üzümlü Sınır Kapısı gibi gündemleri dile getirdik.” şeklinde konuştu.
DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ
Dünya Kahvaltı Günü etkinliğinin bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini belirten Takva,” Dünya Kahvaltı Günü ilan edilmesi talebimiz UNESCO Türkiye Milli Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi tarafından değerlendirilmektedir. Dışişleri Bakanlığımız bu süreci takip etmektedir. 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasında Van Mutfak Gurme Fuarı’nı düzenledik. 27 yerel, toplamda 39 firma katılım sağladı. Erzurum, Erzincan, Sivas, Söke, Bodrum, Diyarbakır, Bingöl, Yüksekova, Edremit oda ve borsaları yanımızda oldu. Kentin tüm dinamiklerini kamu kurumlarını, tüccarı ve hemşerilerimizi bir araya getirmeye çalıştık. Diyarbakır Mezopotamya Gurme Fuarı ve İstanbul’da düzenlenen Van Günleri programlarına katılım sağlayarak kentimizin tanıtımı sağlandık.” ifadelerini kullandı.
“365 ODA-BORSA ARASINDA BİRİNCİ OLDUK”
Kapasite raporu hizmetinde TOBB camiasında birinci olduklarını belirten Takva, “Odamız 2 gün süren “TS EN: ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi” ve “10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi” denetimlerini tamamlayarak, yeni dönem belge yenilemesini başarıyla gerçekleştirdi. Üyelerimizin kep e-imza e-fatura İhtiyaçlarını karşılamak üzere odamızda hizmet vermeye başlandık. 2023 yılı sınır ticareti faaliyetleri kapsamında 6 milyon 238 bin 575 bin dolarlık bir parasal etki olmuştur. Kapasite raporu hizmetinde TOBB camiasında birinci olduk. Sanayi birimimiz kapasite raporu hizmetleri kapsamında 365 oda-borsa arasında 1. oldu.” ifadelerini kullandı.
“YYÜ’DE OKUYAN ÖĞRENCİMİZİ İSTANBUL’A GÖTÜRDÜK”
Takva, “25 Milyon olarak belirlenen 2023 yılı tahmini bütçemiz gelir bütçemizde yüzde 95,99 gider bütçesinde ise yüzde 94,15 olarak gerçekleşmiştir. Odamız AB Bilgi Merkezi tarafından; 3 adet iklim programı başta olmak üzere ağaçlandırma ve orman alanında girişimlerimiz oldu. Antakya Medeniyetler Korosu ve Avrupa Birliği ortaklığında ilimizde dayanışma konseri yaptık. Yüzüncü Yıl Üniversitesin de okuyan 10 öğrencimizi İstanbul’da Avrupa ile ilgili programa götürdük. YYÜ’de okuyan mimar, mühendis olacak öğrencilerimizi il dışında programlara gönderdik. Belçika’da ve Avrupa Parlamentosu’nda bir dizi programa katıldık. Kadınlar gününde etkinliklerimiz oldu.” dedi.
ÇAĞRI MERKEZLERİNİN İSTİHDAMA KATKILARI
Genç istihdamına yönelik çalışmalarının olumlu geçtiklerini söyleyen Takva, “Girişimlerimiz sonrasın çağrı merkezleri genç istihdamına yönelik en önemli alanlardan biri olarak şehrimizde hissedilmeye başladı. 2023 yılının son verilerine göre istihdam edilen 9.100 kişi her ay en az 150 milyon 758 bin 200 TL gelir ve dolaylı hane etkisiyle 41 bin 951 kişiye katkı sağlamaktadır. 2024 Yılında bin yeni istihdamı da katacak olursak çağrı merkezlerinde istihdam edilenler her ay yaklaşık 220 milyon TL’yi aşkın bir gelir etkisi yaratacaktır.” diye konuştu.
“VAN BESİ OSB YATIRIM PROGRAMINA ALINMALI”
Takva, “Toplam yüzölçümü içindeki çayır mera alanı yüzde 64,71 olan ve ülke mera alnının yüzde 10’una sahip kentimizin ana sektörü olan hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla planlanan Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB’nin 2024 yılı yatırım programına alınmasına yönelik girişimlerimiz devam ediyor. Et üretimi konusunda ülkemize hizmet etmek ve artı değer yaratarak yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Proje; 186 işletme, 4 sanayi tesisi, 40 bin 355 baş sığır, 16 bin ton et üretimi kapasitesi ile 2 bin insanımıza istihdam sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
“HEDEF: 2024 YILINDA 1 MİLYON İRANLI TURİST”
İran ile olan ilişkilerin son yıllarda artmasından kaynaklı turizm sektöründeki girişimlerin sayısında çok büyük bir artış meydana geldiğini hatırlatan Takva, “10 yıl önce 47 olan otel sayımız 2023 yılında 94’e; 4 bin 800 olan yatak kapasitemiz ise tüm konaklama alanlarını sayacak olursak 15 bine yaklaşmıştır. 2023 yılında yaklaşık 600 bin İranlı turist ilimizi ziyaret etmiş her turistin ortalama 500 dolar harcama yapması varsayımı üzerinden yapılan hesaplamalarda; hizmetler sektörünün genelinde 2023 yılında yaklaşık 300 milyon dolarlık bir ticaret hacmi döndüğü düşünülmektedir. 2024 yılında daha fazla turist ve konaklama kapasitesinin artırılması ana hedeflerimizin başında geliyor” şeklinde konuştu.
“24 ADET ÜRÜNÜMÜZÜN COĞRAFİ İŞARET TESCİL SÜREÇLERİ DEVAM ETMEKTEDİR”
Coğrafi işaret tescili süreçlerinin devam etiklerini söyleyen Takva, “Sengeser, Ayran Aşı, Tandırda Van Balığı, Kavut, Murtuğa, Kürt Köftesi, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası ve Savatlı Gümüş İşlemeciliği dahil olmak üzere 10 yerel ürünümüz tescillenmiştir. Uçkun, Edremit Elması, Erişte Aşı, Van Tavası, Van Cacığı, Tandır Ekmeği, Taptapa Ekmeği başta olmak üzere 24 adet ürünümüzün coğrafi işaret tescil süreçleri devam etmektedir.” dedi.
“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VAN İRTİBAT BÜROSU KENT İÇİN ÖNEMLİDİR”
Van ilinin dış ilişkilerde bir merkez olması gerekliliğini hep gündeme getirdiklerini belirten Takva, “Stratejik konumu ve çekim merkezi olma özelliği İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Nahçıvan ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere doğunun batıya açılan kapısı batının doğuya bakan yüzü olarak nitelendirdiğimiz Van ilinin dış ilişkilerde bir merkez olması gerekliliğini hep gündeme getirdik. Nitekim Dışişleri Bakanlığı Van İrtibat Bürosu’nun kurulması bu yönde atılan en kıymetli adımların başında gelmektedir” dedi.
“VAN TSO’NUN 2024 HEDEFLERİ NELERDİR”
2024 yılında Van Sanayi Portalı Projesini hayata geçirmek, Tekstil sektöründe nitelikli ara eleman eğitimleri ve birçok konu üzerinde çalıştıklarını belirten Takva şunları söyledi:
“Üyelerimizin uluslararası pazarlara açılmasını teşvik etmek, Üyelere sunulan hizmet çeşitliliğimizi artırmak, Eğitim hizmetlerinden faydalanan üye sayısını artırmak, Üye hizmetlerini kolaylaştırmak – online erişimi kapasitesini artırmak, Dijital hizmet ve bilişim altyapımızı güncellemek, İletişim ve ilişki ağlarımızı güçlendirmek, Kadın girişimci sayısını artırmak, Hatıra ormanı – Sosyal Tesis, Tahkim Arabuluculuk Merkezi, Kobi danışmanlığı, Eğitim vakfı, Tekstil sektöründe nitelikli ara eleman eğitimleri, Sektörel kümelenme, Başkale ve Muradiye Temsilciliği Açılması, Van Sanayi Portalı Projesini hayata geçireceğiz.”
Hayvancılık alanında girişimlerin özendirilmesi, Odamız tarafından tahsis edilecek alanda çağrı merkezi inşa edilmesi, Finans kuruluşları ile protokoller yapıp üyeye düşük faizli kredi sunmak Ulusal ve uluslararası B2B’ler düzenlemek, Irak, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan pazarlarına erişim, Tüccar ve Tacirin Yeşil Pasaport Alması, Eximbank, SRC Sınavlarının Van’da yapılması, İran Konsolosluğu, İran Bankalarının İlimizde Şube Açması, STM Sahası Yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Transit Ticarete Açılması, Gelincik ve Çilli Kapılarının açılması, İhtisas gümrüğü yetkisi, Kapıköy Gümrük Kapısı’nda Ek Peron Yapılması.”